Terhesség

Ezért fontos a terhességi diabetes gyors és hatékony kezelése

A várandósság időszaka alatt sajnos kialakulhatnak olyan állapotok, melyek veszélyeztetik mind a kismama, mind a baba egészségét. Ilyen például a terhességi diabetes, mely napjainkban igen sok nőt érint.
2017. Május 19.

Ezért fontos a terhességi diabetes gyors és hatékony kezelése

A betegség mielőbbi terápiája kiemelten fontos, ami olykor nagyban felboríthatja a leendő anyuka mindennapjait. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa a terhességi cukorbetegség kialakulásának okát, kezelését ismerteti, valamint dr. Babai László életmódorvos, a telediabetológia szakértője elárulja, vajon miként lehet megkönnyíteni a kismamák napjait.

Egyre több nőnél alakul ki terhességi cukorbetegség

A cukorbetegséget a várandósság során kötelezően szűrik a 24 -28 héten, sőt, a fokozott rizikócsoportba tartozó nőket először a 12-20. héten. (Negatív eredmény esetén a 24 -28. héten ismét el kell végezni a terhelést). Ennek oka, hogy a terhességi diabetes egy igen veszélyes állapot, amit mihamarabb kezelni kell, ugyanis akár a magzat elhalását és koraszülést is okozhat!

Gesztációs- azaz terhességi- cukorbetegségről akkor beszélünk, amikor a kismamánál a várandósság során alakul ki diabetes, illetve amikor csupán ekkor derül fény a magas vércukorszintre. Az áldott állapot során sajnos olyan változásokon megy keresztül a szervezet, mely megnöveli a betegség fellépésének rizikóját. Ekkor ugyanis a nőknél inzulinrezisztencia alakul ki, mivel a méhlepény által termelt anyagok csökkentik a sejtek inzulinra való érzékenységét. Ekkor az anya hasnyálmirigye több inzulint kezd termelni, hogy ellensúlyozza a glükóz mennyiségét. Ám előfordulhat – főleg, ha a kismama a terhesség előtt alapból inzulinrezisztenciával küzdött-, hogy a probléma olyan méreteket ölt, hogy a fokozott inzulintermelés nem elég, így a vércukor szintje megemelkedik és kialakul a cukorbetegség.

Napjainkban számtalan ember küzd anyagcserezavarokkal, túlsúllyal, egyre magasabb a kismamák életkora, melyek mind megnövelik a terhességi diabetes kialakulásának rizikóját- így igen gyakori manapság, hogy ezzel szembesülnek az anyukák.

Nagy súlyt, szülési komplikációkat és koraszülést is okozhat

Az édesanya vércukorszintjének zavara a magzatra is igen negatív hatást gyakorol– ekkor a baba inzulinszintje is megemelkedik, károsodik a tápanyagokkal és oxigénnel szolgáló placenta keringése, ráadásul a magzati súly túlságosan nagyra ugorhat, valamint megnő annak az esélye, hogy a baba alacsony vércukor szinttel jön majd világra. A gesztációs diabetes-szel küzdők gyerekei veszélyeztettek, minden 3-4. gyerek esetében számolni kell a diabetes fokozott kockázatával. Hogy elkerülhető legyen a koraszülés és az egyéb szövődmények kialakulása, fontos, hogy a kismama mielőbb megfelelő terápiában részesüljön!

Inzulin, diéta, mozgás

Amennyiben terhességi cukorbetegséget állapítunk meg, a beteg először diétát tart, melynek során meghatározott időpontokban meghatározott mennyiségű szénhidrátot fogyaszt. Fontos a személyre szabott diéta betartása, melynek összeállításában dietetikus szakemberre van szükség, aki tájékoztatást ad a gyors és a lassú felszívódó szénhidrátok megfelelő beviteléről, a táplálékok napi elosztásáról, az illető maximális szénhidrát és kalória fogyasztásáról. Ennek ellenére, amennyiben vércukor értékei magasabbak maradnak a kívánt értéknél, inzulin terápia elkezdése szükséges, mellyel normalizálni lehet a glükóz szintjét. A kezelés semmilyen kárt nem okoz a magzatban, így bátran alkalmazható, akár a várandósság végéig- mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Emellett rendszeres testmozgás végzése is javasolt, ugyanis edzéssel természetes úton lehet csökkenteni a vércukor szintjét, ráadásul segít a kismamának az ideális testsúly elérésében is.

A szülést követően általában a terhességi cukorbetegség rendeződik, de ezek a személyek a későbbiek során veszélyeztetettebbek cukorbetegség szempontjából. Szülés után 6 -12 héttel javasolt egy terheléses vércukor vizsgálat, hogy fennmaradt -e bármilyen anyagcserezavar.

Fontos tudnivalók

A legfrissebb szakmai ajánlások a következőket tartalmazzák terhességi diabetes esetén:

-A kezelésnél a táplálkozásterápia és a mozgás is (életmód-kezelés) megelőzi a gyógyszert: a megfelelő szénhidrát- és energiatartalmában meghatározott, napi 5-6 alkalomra elosztott étrend, valamint a terhelhetőséghez/edzettséghez igazodó napi gyakoriságú fizikai aktivitás, a testsúly kontrollja – ez elegendő a kívánt állapot eléréséhez és fenntartásához

– Mind a pregesztációs, mind gesztációs diabetesben fontos az éhomi, a pre- és a postprandialis (vagyis az étkezés előtti/utáni) vércukorértékek szoros követése

Ezért fontos az önellenőrzés:

– azonnali tájékoztatást ad az aktuális vércukorértékről

– lehetővé teszi az éhomi (étkezés előtti) és postprandialis vércukor meghatározását

– növeli a kezelés biztonságát, lehetőséget ad a hipoglikémia felismerésére

– segít az antidiabetikus kezelés meghatározásában, esetleges módosításában

– hozzájárulhat az anyagcsere állapotának javulásához.

Nagy könnyebbség a kismamáknak a telediabetológia

Terhességi cukorbetegség esetén a kismamának teljes életmódváltásra van szüksége, ami egy merőben más étkezést, mozgást jelent, mint eddig követett és megszokott, ráadásul meglehet, hogy az állapot gyógyszeres kezelést is igényel. A betegnek napok alatt el kell sajátítania a vércukorszint megfelelő szinten tartását, a hipoglikémia elkerülését. Dr. Babai László, a Cukorbetegközpont életmódorvosa és telediabetológia szakértő szerint a tanulási folyamatban segíthet a szakember tudását közelebb hozó telediabetológia, amivel az orvos “rápillantását” gyakoribbá lehet tenni, a két személyes vizit között is megoldható.

Természetesen a legelején ekkor is szükség van személyes konzultációra, hogy fel lehessen mérni pontosan a kismama állapotát és fontos útmutatásokat kapjon, ám utána a telediabetológia segítségével már nem kell a fizikai jelenlét. Ekkor ugyanis a vércukormérő segítségével mért adatokat be lehet táplálni egy központi informatikai rendszerbe (természetesen maximális biztonsággal), és a program könnyen átlátható grafikonokat készít belőlük. Természetesen nem csupán a vércukor értékeket lehet felvinni, hanem az elfogyasztott táplálékokat, a testmozgást, sőt, az esetleges rosszulléteket is.

A kezelőorvos – és a dietetikus- ezeket az adatokat mind látja, így nyomon lehet követhetni az állapot alakulását, és szükség esetén módosítani lehet a látottak alapján a terápiát, anélkül, hogy személyes találkozásra sor kerülne – mondja dr. Babai László.

Kapcsolódó cikkeink terhességi cukorbetegség témában:

Forrás: Cukorbetegközpont