Terhesség

Ezért érdemes gyümölcsöt enni a terhesség alatt

Az Alberta Egyetem nyomonkövetéses viszgálata megerősítette, hogy azok a nők, akik a terhességük alatt több gyümölcsöt esznek, csecsemőik kognitív fejlődését is serkentik ezzel.
2020. Március 08.
Ezért érdemes gyümölcsöt enni a terhesség alatt (Fotó: Getty Images)

Claire Scavuzzo, pszichológus, a tanulmány vezető szerzője számolt be róla, hogy a kutatásuk nyomon követte az eredeti CHILD Cohort tanulmány eredményeit, és azt találták, hogy a terhes nők nagyobb arányú gyümölcsfogyasztása pozitív hatással van a gyermek egy éves koráig tartó kognitív fejlődésére. Az eredeti tanulmányban nem tudták megállapítani, hogy a gyümölcsfogyasztásnak vagy más tényezőknek köszönhető-e ez.

Hogy meg tudják határozni, az anyai gyümölcsfogyasztás valóban befolyásolja-e a gyermek kognitív fejlődését, a kutatók igyekeztek megismételni az eredeti tanulmányt. Patkányokkal végzett kutatásuk alapján megállapították, hogy azok az újszülött patkányok, akik anyjának étrendje préselt gyümölcslevekkel volt kiegészítve, szignifikánsan jobban teljesítettek a memória teszteken. – Az eredmények ugyanazok lettek, mint amit az emberek esetén is tapasztaltunk – kontrollált és izolált módon meg tudjuk erősíteni az újszülött kognitív fejlődését a prenatális gyümölcsfogyasztással – magyarázta Scavuzzo.

Az információ azért különösen értékes a kutatók szerint a várandós anyák számára, mert csupán egy étrendi változtatás, amely jótékonyan hat a csecsemő agyfejlődésére. Rachel Ward-Flanagan társszerző szerint az a gondolat, hogy a táplálkozás a mentális egészséget is befolyásolhatja, csak a közelmúltban vált vonzóvá. – Mindenki a lehető legjobbat szeretné a gyermekének – tette hozzá -, és ehhez a terhesség alatti gyümölcsfogyasztás lehet az egyik adalék.

(Cikk forrása: medicalxpress.com)