Terhesség

Ezeket keresd a kozmetikumok összetevőlistáján, ha babát vársz

Mely bőrápoló összetevők biztonságosak, és melyek nem, ha éppen kisbabát vársz?
2020. Május 05.
Milyen szépségápolási termékek biztonságosak, ha babát vársz? (Fotó: Getty Images)

Akár terhességi foltokról, pattanásokról van szó, lehet, hogy új termékeket szeretnél kipróbálni, de felmerül a kérdés, mi biztonságos a terhesség alatt? Néhány termék tartalmazhat olyan összetevőt, amelyek bizonyítottan veszélyesek a magzatra, míg másokat szülés után nem szabad használni, mert az anyatejbe juthatnak. A következő lista alapján megnézheted, mi biztonságos, és mi nem.

Alumínium-klorid

Ez a vitatott összetevő az izzadásgátlókban található meg elsősorban. Ugyan hevesen vitatják, de egyes kutatások szerint rákot okozhat, azt pedig nem tudjuk biztosan, hogy az anyatejbe kerülhet-e.

Javaslat: inkább kerüld!

Alfa-hidroxisavak (AHA) és béta-hidroxisavak (BHA)

Ezek a népszerű bőrfényesítő és hámlasztó összetevők kérdőjelesek, mivel megbonthatják a bőr természetes védőgátját, így utat nyitva arra, hogy más anyagok bejussanak. Az AHA- és BHA-tartalmú szereket jobb kerülni, amikor babát vársz.

Javaslat: inkább kerüld!

Azelainsav

Ez az antibakteriális összetevő például a rosacea kezelésére alkalmazott szerekben található meg, és néhány pattanás elleni készítményben, mert csökkenti a bőrpírt és a pigmentációt. Nem ismert, hogy az anya vagy a baba számára negatív hatásai lennének.

Javaslat: használhatod.

Bakuchiol

Ez a babchi növény leveleiből és magjából származó kivonat, mely lila virágairól ismert, és a retinol természetes alternatívája. Noha a szakértők a retinolt nem javasolják a terhesség alatt használni, jelenleg nincs elég bizonyíték, hogy a bakuchiol biztonságos-e.

Javaslat: konzultálj az orvosoddal!

Benzoil-peroxid

A pattanások elleni küzdelemben használatos anyag túl sok a fejlődő babának, a vizsgálatok szerint veszélyes a terhesség alatt használni.

Javaslat: ne használd!

CBD olaj

Ezt a mostanában divatos összetevőt vegán sminkek, alternatív pattanásgátlók, természetes arcmaszkok is tartalmazzák. A CBD-nek nincs THC tartalma, ezért alacsony a kockázata az anyára és a babára. Azonban még nem vizsgálták, hogy a terhesség alatt és a szülés után mennyire biztonságos.

Javaslat: konzultálj az orvosoddal!

Dihidroxi-aceton (DHA)

Számos önbarnítóban és spray-ben megtalálható, de a terhesség alatt nem ajánlott a használata. A fejlődő csecsemőre nézve nem ismert, milyen káros mellékhatásai lehetnek, de okozhat kárt.

Javaslat: inkább ne használd!

Illóolajok

Sok kismama esküszik a masszázsra és az aromaterápiára a kellemetlen terhességi tünetek enyhítésére. Mindenképpen beszélj az orvosoddal, mi az, amit biztonsággal használhatsz.

Javaslat: konzultálj az orvosoddal!

Formaldehid

Ezt a körömlakkokban, hajkiegyenesítőkben található összetevőt összefüggésbe hozták légúti problémákkal, sőt, rákkal is.

Javaslat: inkább ne használd!

Szőlőmag olaj

Az arc-szérumokban és testolajokban található, gyakori összetevő, ami helyileg használható a terhesség idején. De szőlőmag-étrendkiegészítőket nem szabad ilyenkor szedned!

Javaslat: biztonsággal használhatod.

Hialuronsav

Hogy a bőr hidratált legyen, és ne ereszkedjen meg, hialuronsavra van szüksége. Ez a természetes összetevő biztonsággal használható a terhesség idején is, nem veszélyes sem rád, sem a babára.

Javaslat: biztonsággal használhatod.

Hidrokinon

A hidrokinont tartalmazó, bőrvilágosító krémek könnyen felszívódnak, és veszélyt jelenthetnek a babára nézve.

Javaslat: inkább ne használd!

Tejsav

Ez a különleges alfa-hidroxisax a bőrradírban és egyéb termékekben is megtalálható, és nem jelent veszélyt sem rád, sem a babára.

Javaslat: biztonsággal használhatod.

Niacinamid (nikotinamid)

Főként a pattanás és a rosacea kezelésére használatos szerekben található meg ez az anyag, amely a B3-vitamin származéka. Segíti a bőrpír és a gyulladás enyhítését.

Javaslat: biztonsággal használhatod.

Oxibenzon

Az oxibenzonnal és  egyéb kémiai fényvédővel kapcsolatban további kutatásokat végeznek, mert feltehetően endokrin zavarokat okozhatnak, és lehetséges rákkeltő anyagok. Amíg nem tudjuk biztosan, hogy mennyire biztonságosak, érdemes az ásványi alapú napvédőkhöz ragaszkodni a terhesség és a szoptatás idején.

Javaslat: inkább ne használd!

Parabének és ftalátok

Az alapozótól a samponig szinte mindenben megtalálhatók, mert ezekkel stabilizálják a készítményeket, és őrzik meg a minőségüket. Ismert ezekről, hogy endokrin zavarokat okozhatnak, és a reproduktív rendszerre is hatással lehetnek.

Javaslat: inkább ne használd!

Retinoidok

Az A-vitamin származékai, melyeket retinoinsav, tretinoin, palmitát, retinaldehid néven is megtalálhatsz az összetevők között, általában a pattanások elleni és öregedésgátló szérumokban. A retinolokat súlyos születési rendellenességekkel hozták összefüggésbe, ezért a terhesség és szoptatás idején mindenképpen érdemes kerülni ezeket.

Javaslat: inkább ne használd!

Szalicilsav

Ezt a pattanások és foltok kezelésére alkalmazott összetevőt a legtöbb szakember, beleértve a bőrgyógyászok is biztonságosnak tartják. Viszont a szalicilsavat (amely a BHA egy fajtája) tartalmazó készítményeket abban az esetben el kell kerülni a terhesség és a szoptatás alatt, ha a koncentrációja meghaladja a 2%-ot, mert ekkor veszélyt jelenthet a fejlődő magzatra.

Javaslat: csak akkor biztonságos, ha 2% alatti koncentrációban tartalmazza a készítmény.

Titán-dioxid

Számos ásványi fényvédőkrém elsődleges hatóanyaga, melyeket a terhesség és a szoptatás idején is használhatsz.

Javaslat: biztonsággal használhatod.

Thioglikolsav

Ezt a vegyi anyagot a szőrtelenítő krémek tartalmazzák általában, néha merkapto-acetát vagy merkaptán néven van feltüntetve. Nincs alapos kutatás a mellékhatásokról, de nem éri meg kockáztatni.

Javaslat: inkább ne használd!

C-vitamin

A terhesség és a szoptatás idején kialakuló sötétebb foltok C-vitaminnal kezelhetők, mert retinoidszerű hatása van, és serkenti a kollagéntermelést.

Javaslat: biztonsággal használhatod.

Cink-oxid

Ez is egy ásványi fényvédőkrém összetevő, amely nem szívódik fel a  bőrön keresztül, hanem a felszínén marad, így biztonsággal használható a terhesség és a szoptatás idején is. Az ásványi sminkekben is megtalálható, így ezek is jó választások lehetnek.

Javaslat: biztonsággal használhatod.

(VIA)