Terhesség

Ezek a legszebb, pozitív jelentésű, latin nevek

Ha a hamarosan megérkező babátoknak latin eredetű nevet szeretnétek adni, rengeteg lehetőség közül választhattok. Mi most néhány olyat szemezgettünk ezek közül a lányoknak és a fiúknak is, amelyek valamilyen pozitív jelentéssel is bírnak.
2022. Június 30.
Latin eredetű lány- és fiúnevek, melyek pozitív jelentéssel bírnak (Fotó: Getty Images)

Latin eredetű lánynevek

Ha a névsor elejéről szeretnétek valamilyen pozitív jelentésű, latin eredetű lánynevet az érkező babátoknak az utónévtárból, akkor szerencsétek van, mert sok lehetőségből válogathattok –  de mi is keresgéltünk néhányat ezek közül.

Az A kezdőbetűs nevek közül ilyen az Admira, ami csodálatost, csodálatraméltót jelent; az Agnabella, ami részben bárányt jelent, részben pedig szépet – és egy igazán különleges opció lehet azoknak, akik ritkábban adott, dupla lánynevet keresnek. Szeretetreméltót jelent az Amábel név, míg az Amáta a kedves és szeretett jelentésekkel bír.

Ha pedig a fenséges, illetve fennkölt jelentés nyerné el a tetszéseteket, a latin eredetű lánynevek közül az Auguszta és Augusztina sorolhatók ide, míg az Aurélia azt jelenti, hogy aranyos – ugyan nem a névsor elejéről valók, de ennek a névnek a rokon változatai a Rella és a Relli is, hasonló jelentéssel. Ide sorolhatjuk még a világos, fényes, ragyogó, híres, kitűnő, jeles jelentésű Klára és Klarissza neveket is.

A B betűvel kezdődő nevek közül minek is lehetne pozitívabb csengése, mint a boldogságot hozó (legalábbis jelentésükben) neveknek: a Beatrix jelentése pontosan ez, míg a Beáta boldogot jelent. A Benáta, a Benedetta és Benita nevek jelentése: áldott, míg a Benigna jóságos, kegyes, jóakaró jelentésekkel bír. A boldog jelentésű latin eredetű lánynevek között van a Felícia, és változatai a Lícia és a Felíciána, míg a Szeréna azt jelenti, hogy derűs, vidám.

Ha a rövidebb keresztnevek tetszenek, ezek között találjátok a Dea nevet, ami Istentől adottat, istennőt jelent, a Zea jelentése kedves szemű, míg a Létó jelent örömöt, vidámságot, szépséget, kellemet, és bájt. A Létóval rokon nevek hasonló jelentéssel a Letícia, a Letti és a Tícia is.

Tavaszi vagy nyári kislányoknak egy virágos név is igazán jó választás lehet: a latin eredetű női nevek közül ilyen a Flóra, a virágok és a tavasz istennője, illetve virág jelentéssel; a virágzó, hatalmas, tekintélyes, kitűnő jelentésű Florencia, és a nagyon hasonló jelentésű (virágzó, tekintélyes, firenzei) Florentina és Florianna is.

Különleges hangzású latin eredetű név a Klementina, ami azt jelenti, hogy jámbor, szelíd, míg a Martina merészt, bátrat, Mars Istenhez hasonlót jelent.

A bölcsességhez kapcsolódó lánynevek közül a legtöbbünknek a görög eredetű Szófia és változatai juthatnak eszébe, de érdemes megemlítenünk egy latin eredetű nevet is, a Prudenciát, ami bölcsesség, körültekintés jelentésekkel bír.

Erős, egészséges a jelentése két V betűvel kezdődő lánynévnek, a Valentinának és a Valériának, míg az igazán mediterrán hangzású Lukrécia azt jelenti, hogy nyereség, megnyerő, vonzó.

Latin eredetű fiúnevek

Igazán kedves jelentésekkel bíró latin eredetű fiúneveket találunk a névsor elején, mint az Amand, ami szeretetreméltót jelent; a jelentésében felbecsülhetetlen értékű Anton; az aranyos jelentésű Aurél; az áldottat jelentő Benedek, vagy a Bonifác, ami azt jelenti, hogy a jó sors embere, jótevő.

A fiúnevek közül sem maradhatnak el azok, amelyek boldog jelentésűek, mint a Felicián és a Félix, a Larion azt jelenti, hogy derűs, vidám, jókedvű, míg az igazán nem mindennapi Fausztusz pedig szerencsést jelent.

A D-vel kezdődők között az irodalomkedvelők felfedezhetik a Dante nevet, aminek a jelentése kitartó, illetve állhatatos (hasonló jelentéssel bír a Konstantin is: Constantius családjához tartozó, szilárd, állhatatos, következetes). A Donát, és egy betűvel hosszabb változata, a Donátó pedig Istentől ajándékozottat jelentenek.

Virágos, virágzó jelentésű nevet nem csak a lányoknak adhatunk, hiszen a latin eredetű fiúnevek közül ilyen a Flórián, a Flóris és a Fóris, míg a Florentin azt jelenti, hogy firenzei, virágzó, és tekintélyes.

Ha a jámbor, szelíd jelentésű nevek nyernék el a tetszéseteket, a latin eredetű fiúnevek között többet is találni: ilyen a Kelemen, illetve rövidebb változata a Kelen, és a szelíd, jámbor, kegyes, béketűrő jelentésű Piusz is. A Vidos név pedig szíves, készséges, jóindulatú, szófogadó jelentésekkel bír.

A névsor végén is találunk néhány latin eredetű fiúnevet, pozitív jelentéssel – erős, egészséges a jelentése a Valér és a Valentin neveknek (a névsor elejéről pedig a rokon Bálintnak is), míg a Viktor és a Vince győztest jelentenek.