Terhesség

Ez a különbség az NST és a CTG között

Mi a különbség, ha van egyáltalán, a CTG- és az NST-vizsgálat között?
2021. Március 17.
Ez a különbség az NST és a CTG között (fotó: Getty Images)

A CTG nem más, mint a cardiotocographia rövidítése: a cardio és toko (méhösszehúzódás) szavakból áll, vagyis a (magzati) szívfrekvenciát és a méhtevékenységet egyidejűleg mérhetjük vele. A CTG-nek leginkább a vajúdás során van jelentősége, hiszen azt mutatja meg, hogy a méhtevékenység milyen hatással van a magzatra.

A 38. héttől hetente egyszer javasolt a kismamáknak a CTG-vizsgálat. Ha a kismama betölti a 40. hetet, akkor kétnaponta szükséges CTG-vizsgálatra a kórházba mennie. A CTG-vizsgálat során a kismama kényelmesen, nyugalmi pozícióban helyezkedik el, gumipántokkal érzékelőket helyeznek el a kismama hasán. A vizsgálat kb. 20 percig tart.

Az NST a non stress test szavak rövidítése, ami azt jelenti, hogy az anya és a magzat is nyugalomban van, amikor a vizsgálatra sor kerül, fogalmazhatunk úgy is, hogy a nyugalmi CTG-vizsgálat maga az NST-vizsgálat. Azaz: az NST-vizsgálat is CTG-eljárás.

Ha a magzati szívfrekvenciát és a méhtevékenységet is nézik, akkor két érzékelőfejet helyeznek a kismama hasára, ha csak egy fejet tesznek fel, akkor a baba szívhangját figyelik meg.

Az NST-vizsgálat során általában a kismama egy gomb megnyomásával jelzi, hogy mikor érzi a magzati mozgásokat.

Összefoglalva tehát: a magzati szívműködést és a méhtevékenységet egyidőben képes megfigyelni a CTG-vizsgálat. Ha ez a vizsgálat a vajúdás előtt történik, akkor nyugalmi CTG-ről, azaz non-stress testről, NST-vizsgálatról beszélünk.

(Cikk forrása: nutriklub.hu, babycenter.in, g1intezet.hu)