Terhesség

Érzi a magzat, ha megérintem a hasam?

Amikor terhes vagy, valószínűleg nagyon sokat gondolkodsz azon, mit csinál a benned növekvő kisbaba. Mit tud? Mit érez? Ha beszélsz hozzá, zenét játszol neki, valóban érzi az interakciót?
2020. Április 29.
Érzi bentről a baba, ha megérinted a pocakod? (Fotó: Getty Images)

A tudomány szerint a babák sokkal tudatosabbak, mint hinnénk. Érdekes kérdés, hogy vajon azt is érzik-e, ha megfogod a hasad? Vagy ha erre néha egy kis rúgással válaszolnak, az csak véletlen egybeesés?

Jamie Morgan, a Texasi Egyetem Délnyugati Orvosi Központjának szülész-nőgyógyásza azt nyilatkozta a Romper.com-nak, hogy a csecsemők nagyon korán kezdik a méh feltérképezését. A tapintásérzéküket már 8 hetes korban fejleszteni kezdik, fájdalmat érezni viszont csak a 30. hét környékén képesek.

Kecia Gaither, a New York-i Lincoln Kórház Perinatális Szolgáltatások igazgatója szerint a kismama érzése, hogy a baba interakcióba lép vele, amikor megfogja a pocakját, valóban megtörténhet, a pocaklakó képes erre. – A babák tényleg reagálhatnak erre, valóban kapcsolatba lehet lépni így a babával. Számos kutatást végeztek az anyai érintésre adott magzati válasszal kapcsolatban, és megfigyelték, hogy a csecsemő többet mozog ilyenkor – erősítette meg a szakember azt, amit a legtöbb kismama gyanít.

Ha a terhesség végén azt kéred a pocaklakótól, hogy most már szülessen meg, valószínűleg nem fogja teljesíteni a kívánságod, de ha simogatod, dörzsölgeted, picit megnyomod a pocakodat, ezzel ösztönözve őt a cselekvésre, arra valószínűleg reagálni fog valamit. De vajon hallotta a szavakat, amiket mondtál neki?

Gaither szerint igen, ugyanis a babák a 24. héttől kezdve hallanak, reagálhatnak a zenére, az anya hangjára és a méhen belüli hangosabb zajokra is. – Tehát érdemes a hasat dörzsölni, simogatni, és beszélni közben a babához – mondta a szakember -, ezzel is szórakoztathatja a babát a kismama.