Terhesség

Érzi a baba a köldökzsinór elvágását?

Az egyik első dolog, ami a babával történik megszületése után, az a köldökzsinór elvágása. Gondolkodtál már azon, hogy vajon érzi-e a baba, hogy elvágják a köldökzsinórt?
2022. Május 30.
Érzi a baba a köldökzsinór elvágását? (fotó: Getty Images)

A köldökzsinór a fogamzástól számított ötödik hét után kezd kialakulni. A köldökzsinór egyik vége a méhlepényhez, míg a másik vége a köldöknél kapcsolódik a babához. A köldökzsinór egy vénát tartalmaz, amely az oxigéndús vért szállítja a babához, és két artériát, amely az oxigénmentes vért és a salakanyagokat szállítja vissza a méhlepényhez. Oxigént, vért és tápanyagot szállít tehát az anyától a magzathoz. Az ereket egy Wharton-kocsonyának nevezett zselés anyag védi, ezért nem tud úgy megtörni, elszakadni vagy sérülni, hogy azzal bajt okozzon.

A köldökzsinór hossza széles skálán mozog, lehet nagyon rövid és kifejezetten hosszú is.

Miért vágják el a köldökzsinórt?

Amint a baba megszületik, a köldökzsinórban lévő artériák és vénák elkezdenek záródni, és a vér áramlása a baba és a méhlepény között megszűnik. A köldökzsinórt le kell fogni és el kell vágni, hogy a babát el lehessen választani a méhlepénytől.A köldökzsinórt általában 30-60 másodperccel a baba megszületése után szokták elszorítani és elvágni. Ha a baba azonnali orvosi ellátásra szorul, a köldökzsinórt azonnal elszorítják és elvágják, hogy az újszülöttet stabilizálni tudják.

Ugyanakkor ma már az az ajánlás, hogy ne azonnal, hanem késleltetve vágják el a köldökzsinórt, a WHO ajánlása értelmében – függetlenül attól, hogy a szülés hüvelyi vagy császármetszés volt-e – a köldökzsinór elvágását jobb ha nem azonnal teszik meg. Hogy a megszületést követően mennyit várnak a köldökzsinór elvágásával az nem egy konkrétan meghatározott érték, a WHO szerint 1-3 percet lenne érdemes várni vagy akár többet is. A késleltetett köldökzsinór elvágásnak számos előnye van. Ilyenkor a babának magasabb volt a hemoglobin és a vas szint a vérükben, előnye az is, hogy csökkenti a gyulladás kockázatát. Ha nem azonnal vágják el a köldökzsinórt, akkor a méhlepényből továbbra is vér áramlik a baba szervezetébe, így fontos ásványi- és tápanyagokhoz jut a baba. Fontos az is, hogy az azonnaliság helyett így az áramlás fokozatosan szűnik meg, ez az adaptálódásban is segíti a babát.Kockázata az lehet a késleltetésnek, hogy némileg megnövekedhet a babánál besárgulás valószínűsége.

Fáj-e a babának a köldökzsinór elvágása?

A köldökzsinór nem tartalmaz idegvégződéseket, ezért szerencsére nem fáj a babának, amikor a köldökzsinórt elvágják.

Hogyan kell kezelni a köldökcsonkot?

Elavult, meghaladott nézet az alkohol és hintőpor használat. Semmi másra nincs szükség, mint, hogy tisztán és szárazon tartsuk és hagyjuk magától leszáradni, amire 7-14 napra van szükség.(Cikk forrása: romper.com)