Terhesség

Hányinger és gyomorégés: hogyan lehetsz jobban?

Gyomorégés, hányinger, székrekedés: megannyi kellemetlenség, amellyel a legtöbb kismama találkozik a babavárás idején. Jogos kérdés, hogy ha természetes állapot a terhesség, miért jár ennyi nyűggel.
2013. Május 13.

Mit együnk gyomorégés, hányinger ellen?

A kora terhességgel járó hányinger elkerülhetetlen?

A mai napig sincs pontos válasz arra a kérdésre, miért émelyeg a nők egyik része, és miért nem a másik. Azzal szokták vigasztalni a sápadozó, kékülő-zöldülő kismamákat, hogy a hányinger jó jel, mert stabil terhességre, egészséges babára utal. Jól hangzik, de sajnos éppen annyi tény támasztja alá az ellenkezőjét is. 

Mit tehetsz a terhességi hányinger ellen?

Ha aggódsz a baba egészségéért, vedd igénybe a terhességi szűrővizsgálatokat, és törekedj arra, hogy te mindent megtegyél a magad és a baba jólléte érdekében. A hányinger ellen úgy veheted fel legkönnyebben a harcot, ha kitapasztalod, neked mitől múlik el. Nagy valószínűséggel szerepet játszik benne az inzulinszint erős ingadozása.Tarts magadnál magas rosttartalmú rágcsálnivalót (például ropit, kétszersültet, cukrozatlan aszalt gyümölcsöt, saját készítésű zabkekszet ? ami csak reszelt almából, zabkorpából és zabpehelyből áll), és néha egyél belőle, lehetőség szerint még azelőtt, hogy rosszul lennél. Étkezz naponta többször, és edd nyugodtan, amit kívánsz! Tölts minél több időt friss levegőn és napon, hogy a D-vitamin-raktáraid tele legyenek!

Mennyiben igaz a régi mondás, hogy akinek sokat ég a gyomra a terhesség idején, annak hosszú hajú babája születik?

Az összefüggés legfeljebb a véletlen műve lehet. A gyomorégés rossz esetben az egész várandósságot végigkísérheti, néha az örökös émelygés adja át a helyét a gyomorégésnek. Elsősorban hormonális okai vannak: mivel az ízületeket lazító és a szülést előkészítő hormonok a gyomorszáj záróizmait is lazítják, ezért gyakoribb a visszafolyás. Ahogy nő a méh, egyre feljebb nyomja, és egyre kevesebb helyet hagy a gyomornak, ami tovább fokozza ezt a kellemetlen érzést.

Mit tehetsz a terhességi gyomorégés ellen?

Ami biztosan felesleges: a diétázás. Hihetetlen listák keringenek arról, hogy mit nem szabad enni gyomorégés esetén. Valójában bármit ehetsz, ami egészséges, tehát nem tartalmaz hozzáadott cukrot, édesítőt, adalékanyagokat, felesleges kalóriákat (nem túl zsíros). Persze ha odafigyelsz erre, akkor az élelmiszerboltok kínálatának zömét a polcokon hagyhatod. Ám minél inkább törekszel a természetes alapanyagok, ételek fogyasztására, annál inkább fellélegzik a tested, ugyanis annál közelebb kerülsz azokhoz az ételekhez, amelyeknek az emésztése nem jelent gondot a szervezetednek, miközben bőven ellátnak hasznos tápanyagokkal. Természetesen vannak olyan ételek, amelyekre érzékenyebben reagálhat a gyomrod – ilyen például a hagyma, a kávé, az étcsokoládé.Amit még megtehetsz: ne feküdj éjszaka teljesen vízszintesen, hanem inkább nagyobb párnával támaszd alá a felsőtested. Készíts az ágyad mellé néhány szem mandulát, kesudiót – ha lassan rágcsálod el őket, segítenek megkötni a fölösleges savat.

Van olyan hashajtó, amit terhesség alatt is szedhetek?

Válassz inkább természetes megoldást! A hashajtók zöme erősen megmozgatja a has simaizomzatát, ezért kellemetlen méhösszehúzódásokat is okozhat. Jobb, ha ezt elkerülöd. A székrekedés az esetek többségében olyasmi, amit egyszerű, de hatásos változtatások segítségével egy-két nap alatt elmúlik. Kialakulásában sokszor közrejátszik a vas szedése is. Kérdezd meg orvosodat, hogy a vérképed feltétlenül indokolja-e a pótlást (például akkor igen, ha a vasraktáraid is hiányosak már), és ha igen, válthattok-e olyan készítményre, ami kevesebb kellemetlen mellékhatást okoz.

Mit tehetsz a terhességi székrekedés ellen?

A székrekedés legjobb természetes ellenszere a rostokban különösen gazdag étkezés és a sok folyadék. Fogyassz kizárólag teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, péksütit, süteményt. Kezdd a napot egy-másfél deci natúr joghurtba kevert evőkanálnyi zabkorpával és teáskanálnyi lenmagpehellyel. Ha így nem ízlik, reszelj bele egy almát, vagy keverd narancs-, esetleg nyers málnadarabokkal.Jó megoldás, ha tartasz otthon nagy zacskó mirelit málnát, szedret, ribizlit, mert ezek különösen magas rosttartalmú gyümölcsök, és bármikor, ha kedved támad rá, ehetsz ezekből. Készülhet belőle turmix, smoothie, gyümölcssaláta, gyümölcsjoghurt. A lényeg, hogy ne cukrozd, ne édesítsd, mert a cukor elősegítheti a székrekedést. A székrekedés másik kiváló ellenszere a rendszeres, naponta többszöri, tempós séta. Végszükség esetén nyugodtan ihatsz egy kávét is, a babának nem fog ártani!Kapcsolódó cikkeink: