Terhesség

Endometriózis és terhesség

Ma már legtöbbször ereményesen kezelhető az a betegség, amikor a méhnyálkahártya szigetek olyan helyeken is megjelennek a hasüregben, ahol amúgy semmi keresnivalójuk.

Kérdés:

Endometriózisom hosszas, de végül is eredményes kezelése után sikerült teherbe esnem. Laparoszkóppal állapították meg a betegséget, és komoly gyógyszereket kellett szednem, köztük fogamzásgátló tablettát is. De most úgy tűnik, minden rendben, a baba szépen fejlődik, a 10. héten járok. Azt szeretném tudni, hogy maga a terhesség hogyan befolyásolja az endometriózisomat, és milyen szülést javasol: természeteset vagy császármetszést?

V. Betti, e-mail

Válasz

Endometriózis és terhesség

Dr. Boros Judit: Az endometriózis lényege, hogy a méhnyálkahártya szövetéhez hasonló kisebb-nagyobb szigetek nem normális helyen (vagyis a méh belső felszínén), hanem a hasüregben bárhol megjelennek, és ott hasonlóan viselkednek, mint a méhnyálkahártya. Azzal a különbséggel, hogy a hasüregből nem tud távozni a lelökődő nyálkahártya, ezért tartós gyulladás alakul ki, ami hegesedési folyamatot indít el.

Mindez fájdalmas is lehet a páciensnek. Az okokról sajnos keveset tudunk, csupán elméletek léteznek. A műtét ma már laparoszkóppal zajlik, ahogy önnél is: gomblyukmetszésekből három-négy vékony csövet vezetnek be a hasüregbe, majd ezeken keresztül történik az operáció. Utána gyógyszerekkel csökkentik az ösztrogén hormon szintjét, így nem fejlődnek ki újra az elszórt méhnyálkahártya-szigetek.

Jó hír, hogy a kezelés valószínűleg eredményes volt, hiszen sikerült megfoganni! A terhességre jellemző hormonális állapot további gyógyító hatást jelent. Érdemes hat hónapig kizárólag szoptatnia, és utána minél hosszabb ideig fenntartani a gyakori szoptatást a baba hozzátáplálása mellett, többek közt azért is, mert így még hosszabb lesz az ön életében az az időszak, amikor gyógyszerek nélkül, természetes okokból alacsony marad az ösztrogénszintje, így jó esélye lesz arra, hogy az endometriózis egyáltalán nem alakul ki újra.

A szülés módja nem befolyásolja az endometriózis újabb fellángolását, bár ismerünk olyan eseteket, amikor ez a betegség éppen a császármetszés után alakult ki. Elképzelhető, hogy azért, mert a műtét során keveredtek méhnyálkahártya-darabkák a hasüregbe, ahol azután megtapadtak.

Ha érintett vagy, itt tudhatsz meg többet erről a betegségről.

Forrás: Kismama magazin