Terhesség

Előre tudtad a nemét? Ezt árulja el rólad!

Egy kutatás szerint, az, hogy egy várandós nő szeretné-e megtudni gyermeke nemét még a születése előtt, sokat elárul arról, hogy az illető miként vélekedik a nemi szerepekről, illetve arról is, hogy milyen szülő lesz.
2014. Június 17.

A tanulmány szerint azok a nők, akik nem akarják előre tudni, hogy milyen nemű gyermekük születik, általában nyitottabbak az új élményekre és úgy gondolják, hogy társadalomban betöltött szerepük tekintetében nők és férfiak között teljes egyenlőségnek kellene lennie. Akik viszont mindenképpen tudni akarják előre, hogy fiúk vagy lányuk lesz, azokra inkább az jellemző, hogy tökéletes szülők akarnak lenni.

Az Ohio Állami Egyetem kutatói a Personality and Individual Differences című lapban közzétett kutatásuk során megállapították, hogy akik nem kérdezik meg előre, milyen nemű gyermekük lesz, azok általában azért nem teszik ezt, mert nem gondolják, hogy a hagyományos nemi szerepeknek megfelelő ruhát, játékot vagy bútort kellene választaniuk, mindez pedig a későbbi gyermeknevelési elveikben is megmutatkozik. Letitia Kotila, Sarah Schoppe-Sullivan és Claire Kamp Dush 182 várandós anyát kísértek figyelemmel, amely során tesztelték a személyiségüket, a nemi szerepekről alkotott véleményüket, illetve a szülői tökéletességgel kapcsolatos nézetüket.A felmérésben résztevő nők kétharmada már szülés előtt tudta, milyen nemű gyermeket vár, és ők jellemzően alacsonyabban képzettek voltak, kisebb jövedelmű háztartásban éltek, és kisebb arányban voltak házasok, mint azok, akik nem tudták előre, fiúk lesz vagy lányuk. A születendő gyermek nemét azok tudták legkisebb arányban, akik úgy vélték, hogy a nőknek és a férfiaknak meg kell osztaniuk a szülői feladatokat, és emellett a lelkiismeretességet is nagyon fontosnak tartották, vagyis azt, hogy bizonyos elvekhez ragaszkodni kell.

Ezek a személyek 87 százalékkal kisebb arányban akarták előre tudni gyermekük nemét, mint a többiek, aminek Schoppe-Sullivan szerint az lehet az oka, hogy ezek az anyák nem szeretnének olyan környezetet teremteni gyermekeik számára, amely már előre rájuk erőltet bizonyos nemi sztereotípiákat.

Azok a nők, akik az új tapasztalatokra való nyitottságot mérő teszten magas pontszámot értek el szintén kisebb mértékben akarták előre tudni, milyen nemű gyermekük lesz, ők valószínűleg azért, mert így érezték ezt természetesebbnek. A perfekcionista szülők viszont, akik sokszor irreálisan magas elvárásokat támasztanak még saját maguk felé is, inkább hajlamosak voltak arra, hogy előre megtudakolják gyermekük nemét, mivel ők úgy érezték, hogy a bizonytalanság megszűntével ők maguk is felszabadultabbak lehetnek. A szakemberek elmondták, hogy a mostani kutatás csupán előzménye egy későbbi nagy tanulmánynak, mely során arra keresik majd a választ, mennyiben befolyásolja a születendő gyermek nemének ismerete azt, hogy valaki milyen szülő lesz, illetve, hogy gyermeke később miként fog gondolkodni. Vagyis leegyszerűsítve a kérdést: ha valaki már előre tudja, hogy lánya lesz, és emiatt az egész babaszobát rózsaszínbe borítja, azzal befolyásolja-e lánya későbbi gondolkodását?