Terhesség

Ehetek tengeri herkentyűket a terhesség alatt?

Amikor egy nő várandós lesz, az ételek, amiket eszik, a gyógyszerek, amiket szed, a vegyi anyagok, amiket a bőrére ken, mind átkerülhetnek a magzathoz a méhlepényen keresztül. Vajon a tenger gyümölcsei biztonságosak ebből a szempontból?
2018. Augusztus 29.
Ehetek tengeri herkentyűket a terhesség alatt?

A higanyfogyasztással kapcsolatos aggodalmak miatt számos tengeri herkentyű van, amit a terhes nőknek nem szabad enniük.

Szerencsére, ha teljesen megfőzték, akkor pl. a rák egy mérsékelten fogyasztható élelmiszer a terhesség alatt is.

Egy 2017-es ajánlás szerint – amit az az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hivatala (FDA) és a Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) dolgozott ki – a főtt rák az egyik legjobb választás, ha terhesen tengeri herkentyűt szeretnék enni. Nyers állapotban azonban tilos rákot enni, mert növeli az ételmérgezés kockázatát.

Inkább valódi rákot együnk, a sokkal olcsóbb rák “utánzatok” (sok esetben ezekkel találkozhatunk a sushikban, ezek az ún. surimik, amik 30-50 százalékban tartalmaznak halat, tehát nem rákot) mivel főzve vannak, ezért biztonsággal fogyaszthatók terheseknek is. Tartalmazhat tojásfehérjét, mesterséges aromát és cukrot, és kevesebb omega-3 található bennük, mint az igazi rákban.

A tenger gyümölcsei egyébként bővelkednek omega-3 zsírsavakban.

Hetente 2-3 alkalommal ajánlatos fogyasztani az alábbiakat (főzve!):

  • harcsa
  • rák
  • folyami rák
  • édesvízi pisztráng
  • homár
  • foltos tőkehal
  • lazac
  • sárga tőkehal
  • garnélarák
  • fésűkagyló
  • maréna

Hetente egyszer ajánlatos terhesség alatt:

  • ponty
  • sügér
  • tonhal

Ezeket pedig kerüld el terhesség alatt:

  • nyers osztriga
  • sashimi
  • makréla
  • kardhal
  • cserepeshal
  • marlin

Ezek a halak magas higanytartalmuk miatt nem ajánlottak a terhesség alatt. A nyers halak és kagylók ételmérgezést okozhatnak, aminek tünetei a hányás, hasmenés, gyomorfájás.

Az előkészítés létfontosságú, ha tengeri herkentyűket akarunk enni terhesség során. Ügyeljünk a tárolásra, és a higany-tartalomra is: ezeket a tengeri herkentyűket kerüljük el.

(via)

Kapcsolódó cikkeink: