Terhesség

Egyre több minden gyógyítható őssejtekkel

A szülőkben élő tévhitek többsége alaptalan. A köldökzsinór-őssejtek levételéről, megőrzéséről és felhasználásáról egész információhalmaz elérhető az interneten, ám ezek között számos téves elképzeléssel is találkozhatunk.
2016. Szeptember 15.

Licskó Adrienn szakértővel utánajárunk az őssejt levétel körüli tévhiteknek, és felfedjük a módszer valódi hasznosságát.

Az őssejt levétel procedúrája körül több tévhit is kering a köztudatban: ilyen például, hogy a levett őssejtek csak „tulajdonosuknak” lehetnek hasznosak, illetve, hogy vérképző őssejt-transzplantációra ritkán kerül sor. A szakember azonban másképp tájékoztat: „A tárolt őssejtet nem csak a mintát adó, vagyis a gyermek, hanem adott esetben a közeli családtagok is felhasználhatják.

A levett köldökzsinórvér és szövet sejtjei 100%-os genetikai egyezést mutatnak a gyermek szervezetével és a családtagok esetén is jelentős ezeknek az őssejteknek a befogadási valószínűsége. Minél közelebbi rokon a beteg családtag annál nagyobb az immunológiai hasonlóság esélye, a minta felhasználhatóságának lehetősége” – mondta el Licskó Adrienn, a Czeizel Intézet biotechnológusa. A Czeizel Intézet őssejtmegőrzési szolgáltatását az egyik legnagyobb nemzetközi családi őssejtbank, a Future Health Biobankkal együttműködésben kínálja.

Transzplantációs szempontból a csontvelő értékes „felnőtt” vérképző őssejt forrás. Számos vizsgálat azonban azt igazolja, hogy ezeknek az őssejteknek a minősége életkoruk előrehaladtával romlik. Működőképesség szempontjából tehát nem mindegy, hogy egy újszülött vagy egy idősebb őssejtről beszélünk, hiszen az utóbbi tartalmazza az elmúlt évtizedek minden lenyomatát.

„A sejtjeink a ’startvonalnál’ vannak a legjobb formájukban, még nem érték őket környezeti ártalmak, ezért is nyilvánvaló, hogy ezeket a fiatal őssejteket gyűjtjük és őrizzük meg. Az eljárás nem jelent veszélyt sem a babára, sem az anyára nézve. Mindegy, hogy természetes szülésről, vagy császármetszésről van szó, a beavatkozás teljesen kockázat- és fájdalommentes és nem befolyásolja a szülés menetét” – tette hozzá a szakértő.

Az őssejteket jelenleg több mint nyolcvan betegség kezelésénél alkalmazzák – beleértve a leukémiát és számos hematológiai megbetegedést. Az orvostudomány fejlődésével a lista tovább gyarapodhat, a jövőben az őssejtek képezhetik majd olyan betegségek kezelésének az eszközeit, mint a Parkinson-kór, a cukorbetegség, a szívinfarktus vagy az agyi bénulás.

Az egyik leggyakoribb eltántorító tényező az eljárással kapcsolatban az ára, azonban ha belegondolunk a szolgáltatók által kínált körülbelül 400.000 forintos költség havi bontásába, valószínűleg ez lesz a legalacsonyabb rezsi költségünk.

Forrás: Red Lemon Média