Terhesség

Egynapos szülés: ez lenne a következménye

Hazatérés egy nappal a szülést követően? Sokan igencsak meglepődtek a kormány új tervezetén. Pedig az ötlet korántsem légből kapott.
2017. Július 06.

A szülést követő korai hazatérés (ambuláns szülés) világszerte elfogadott és a gazdaságilag fejlett társadalmakban az elmúlt évtizedek tanúsága szerint egyre elterjedtebbé vált. Hogy miért? Mert biztonságossága mellett költséghatékony, és nem utolsó sorban a családok számára is jótékony hatású.

Keszler Viktóriától, a Másállapotot a szülészetben mozgalom egyik szervezőjétől megtudtam, hogy nálunk sem ismeretlen az ambuláns szülés gyakorlata. Az egészségügyi törvény rögzíti ugyanis a szülő nő önrendelkezési jogát, ugyanakkor ennek érvényesítése sokszor nehézségbe ütközik a kórház anyagi ellenérdekeltsége miatt.

Miről is van szó?

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár csak akkor nyújt teljes támogatást (hüvelyi) szülés esetén, ha az édesanya és gyermeke 72 óráig az intézményben marad. Ez a pénzügyi megszorítottság pedig sokszor hozza méltatlan és jogtalan helyzetbe az önrendelkezési jogukkal élni kívánó nőket és családjaikat.

Valójában tehát nem szakmai szempontok, hanem anyagi megfontolások miatt van érvényben a 72 órás szabályozás- árulta el Keszler Viktória.

Tulajdonképpen ezt az anyagi ellenérdekeltséget hivatott felszámolni a július 1-jétől érvénybe lépő módosítás, amit – bár lehet, hogy a laikusok számára nem volt széles körben ismert – valójában már régóta vártak a különböző anyacsoportok, aktivisták és a témával foglalkozó szakmai szervezetek. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a 2013 májusa óta létező petíció, amely az ambuláns szülést mint szabad választási lehetőséget szeretné elérni a családok számára. A petíció is kitér arra, hogy ehhez finanszírozási és strukturális változtatásokra is szükség van.

Üröm az örömben?

A rendeletmódosítás kétségtelenül igen szigorú a tekintetben, hogy milyen feltételek teljesülése esetén lehet hazatérni 24 órával a szülés után.

Ezek szerint a normális diagnózisú, a 37. és a 41. terhességi hét között született, 2499 gramm feletti születési testtömegű újszülötteket engedhetik majd haza. Feltétel még, hogy a terhesség problémamentes legyen, az újszülött pedig spontán jöjjön a világra, és jó állapotban legyen. A rendelet egyik különös kritériuma, hogy csak azok a nők élhetnének a 24 órás hazatéréssel, akik korábban már szültek. Ezek szerint, aki első gyermekét hozza a világra, az kénytelen lesz a kórházban tölteni a kötelező 72 órát?

Csak találgatni lehet, hogy ennek, mi az oka. Talán az első gyermekes édesanyák tapasztalatlanságát feltételezi a rendelet, és arra gondol, hogy a kórházban nagyobb biztonságban lesznek ezek az édesnyák és gyermekeik?

És ezzel el is érkeztünk egy kényes kérdéshez. Vajon megoldott-e az ambuláns szülést követően hazatérő édesanyák és újszülöttek utógondozása?

A hazatérés után

Fontos megérteni, hogy legyen szó akár több napos kórházi tartózkodásról vagy az ambuláns szülést követő hazatérés időszakáról, a frissen szült nő és újszülöttje nem maradhat magára. A gyermekágyi időszak ugyanis egy rendkívül kiszolgáltatott és érzékeny periódus, ahol a védő-óvó és segítő környezetnek hangsúlyos szerepe van.

Ebben vajon mekkora segítséget tud adni egy három napos kórházi tartózkodás?

Ahogy Vikitől megtudtam, a kórházban szülő nők visszajelzései szerint meglehetősen keveset. Vannak kórházak, ahol például még mindig rutinszerű a gyermekek elválasztása az édesanyjuktól, és a pici – a szakmai ajánlások ellenére – tápszert vagy cukros vizet kap, ráadásul a szülők nem mindig kapják meg a szükséges szakmai tájékoztatást sem a kórházakban.

Ezek szerint tehát a 72 órás benntartózkodás csak önnyugtatás?

Ha jobban megvizsgáljuk, kiderül, hogy a nő és az újszülött hazaengedésével kapcsolatban felmerülő problémák komoly rendszerhibákra mutatnak rá, és valójában nem a bent töltött időszak hosszából fakadnak.

Az Emma Egyesület a szülést követő korai hazatérés előnyei között sorolja fel többek között, hogy a korai hazaadás kifejezetten jó hatással van a gyermek és édesanyja kapcsolatára, fizikai és pszichikai állapotára, emellett segíti a szoptatást is.

Ráadásul nem növeli a szülést követő komplikációk illetve a halálozás arányát sem.

A WHO szerint ez utóbbi, vagyis a szülés után fellépő komplikációk azzal állnak összefüggésben, hogy megfelelő szakszemélyzet kíséri-e figyelemmel az anya és újszülöttjének állapotát.

Fontos tehát, hogy rendelkezésre álljon a megfelelően képzett szakszemélyzet, legyen kiépített gondozóhálózat, szoptatástámogató szakemberek, hogy segítségükkel az anya és az újszülött állapota megfelelően követhető legyen és a gondozás folytonossága is biztosítva legyen.

Szerencsére nálunk, más országokhoz képest meglehetősen erős a védőnői háló, ugyanakkor ezt a rendeletmódosítást nem feltétlenül fogják a védőnők sem kitörő örömmel fogadni, hiszen ezzel általános leterheltségük is növekedni fog.

A választhatóság szabadsága

A rendelet kapcsán arról is beszélt Viki, hogy mindenképpen fontos, hogy megmaradjon a nők számára a szabad választás lehetősége. Ahogy vannak nők, akiknek az otthonszülés vagy a kórházból való mihamarabbi hazatérés, másoknak a hosszabb kórházi tartózkodás jelent biztonságot.

A nőknek – megfelelő információk birtokában – alapvető joga kell, hogy legyen, hogy a saját maguk és gyermeküket érintő kérdésekben szabadon dönthessenek, és szülésük körülményeit megválaszthassák.

Kapcsolódó cikkeink:

Most is létezik ambuláns szülés, de a pénz miatt nem ez a kórházak érdeke

Már egy nappal szülés után hazamehetne az anya és a baba