Terhesség

Egészséges kisfiút szült egy Ukrajnából menekült kismama a Semmelweis Egyetem klinikáján

Egy Ukrajnából érkezett kismama a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján adott életet egészséges újszülöttjének március 1-jén este terhességének 40. hetében.
2022. Március 03.
Egészséges babát szült egy Ukrajnából menekült kismama a Semmelweis Egyetem klinikáján (fotó: Barta Bálint/Semmelweis Egyetem)

Az 56 centiméterrel és 3400 grammal született kisfiú a Matvij nevet kapta. A baba és édesanyja is jól vannak.

A kismama családjával együtt az ukrajnai Husztról menekült el a hazájában dúló háború miatt.

Az édesanya február 25-én jelentkezett először a klinikán, néhány nappal az után, hogy megérkezett Magyarországra. A számított időpont környékén járt, terhessége a beszámolója szerint rendben, problémák nélkül zajlott. Akkor még jóslófájásai voltak, megvizsgáltuk, őt és a magzatot is rendben találtuk, ezért elengedtük és hétfőre visszahívtuk kontrollra. Aznap már megindult szüléssel, fájásokkal jelentkezett ismét nálunk – magyarázta dr. Ács Nándor, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója.

A professzor kiemelte: a szülés időpontjában egy kárpátaljai származású, a klinikán gyakorlatot folytató szülésznő tudott anyanyelvén beszélni a kismamával. Később a csecsemőosztályon egy másik, szintén Kárpátaljáról származó csecsemőgondozó segítette a kommunikációt, míg az adminisztratív ügyintézésben egy tolmács fordított számukra telefonon keresztül. “A helyzethez képest a kismama kifejezetten derűs állapotban van, meg van elégedve a klinikán kapott ellátással. Mivel ő és a baba is teljesen egészségesek, hamarosan elengedjük őket, amennyiben biztosítottnak látjuk a megfelelő elhelyezésüket” – mutatott rá az igazgató, hozzátéve: az édesanyának van egy nagyobb, 8 éves kislánya is, aki jelenleg a nagyszülőkkel Prágában tartózkodik.

Az elmúlt két napban a Semmelweis Egyetem klinikáin hat esetben láttak el ukrán állampolgárságú fekvő- és tíz esetben járóbeteget.

Forrás: semmelweis.hu