Terhesség

Dr. Batthyány-Strattmann László Kórház, Körmend

A körmendi kórházba eredetileg nem terveztek szülészetet. Ez lehet az oka, hogy semmi nem ott van, és nem akkora, mint ahogy ideális lenne.
2011. Április 08.

– Életem során egyszer már terveztem szülészetet Szentpéterváron – mondja Osztrovszkij Mihail főorvos. – Öt évvel ezelőtt elkészítettem a mi osztályunk felújításának tervét is, ami, ha megvalósulna, sokat lendítene rajtunk. Mert bár a körmendi szülészet-nőgyógyászat műszerezettségében még a hozzáértő sem talál hiányosságot, a kórtermek, vizsgálók, műtők elrendezése nem orvosszakmai szempontok figyelembevételével történt.

Tény, hogy a kórházban a nőgyógyászati betegek egy folyosón vannak az újszülött- és gyermekágyas osztály pácienseivel, és míg az osztály az első emeleten van, addig a szülőszoba és a császárműtő az ötödiken. A kismama ide érkezik, az első emeletre, itt kerül sor a felvételre, az előkészületekre, vizsgálatokra, majd a vajúdás előrehaladtával fel kell mennie az ötödikre. Mehet akár gyalogosan is, mert Körmenden nem várják el, hogy lefeküdjön. A vajúdás kezdeti szakaszában, három-négy órával a szülés előtt semmi akadálya, hogy egyen-igyon a kismama, később legfeljebb egy csokoládét engedélyeznek.

A szülések nagy részét gátvédelemmel vezetik.

Dr. Batthyány-Strattmann László Kórház, Körmend

– Nekem furcsa is volt huszonhárom évvel ezelőtt, amikor Magyarországra jöttem, hogy mindig ott az olló a szülésnél. Mi Szentpéterváron, a klinikán megtanultuk a gátvédelmet, és ma már a körmendi szülésznők is kiválóan alkalmazzák – mondja a főorvos.

Az osztályon a nap 24 órájában lehetőség van epidurális fájdalomcsillapításra, a császármetszést spinális érzéstelenítésben végzik. Császárnál az apák nem lehetnek bent.

A szülő nőnek semmit nem kell magával vinnie a kórházba, a hálóingtől a betétig mindent megkap, ugyanúgy, ahogy a kisbaba is. A gyermekágyas osztályon nincs rooming-in, de a babák bármikor édesanyjuk mellett lehetnek kiságyukban. Az újszülötteket még a szülőszobán mellre helyezik, és a nővérek tanítják szoptatni az anyát. A főorvos is beáll fejni, ha a tejbelövellés gondot okoz valakinél. Nagyon büszke a tudományára, amit még szülésznő édesanyjától tanult.

A koraszülött babákat Zalaegerszegre vagy Szombathelyre viszik. Figyelembe veszik, a családnak melyik van közelebb.

Szülés után a 4-5. nap, császár után az 5-7. nap után bocsátják haza az anyát és az egészséges kisbabát.

Tények, adatok

– A kórházban 246 gyerek született 2010-ben.

– A császármetszések aránya 33 százalék.

– Két egyágyas szülőszoba van.

– Szülésznőválasztásra nincs, orvosválasztásra van lehetőség. Dúla bent lehet a szülésnél.

– A beöntés, borotválás, gátmetszés megbeszélés tárgyát képezi, nem kötelező.

– A gyermekágyas osztályon két hatágyas kórterem áll rendelkezésre, amelyhez egy fürdőszoba csatlakozik.

– A kisbabák az újszülöttosztályon tartózkodnak, de kérésre bármikor kiviszik őket édesanyjukhoz.

– Egyágyas, fizetős szoba van, ahol együtt lehet baba, anya és apa.

– A terhesgondozás helyszíne a szakrendelő, a kórház orvosai a védőnőkkel együtt végzik. Szülésfelkészítő tanfolyamot a kórházban nem szerveznek.

– A gyermekágyas kórtermekben nem, csak a társalgóban lehet reggel 8-tól este 6-ig látogatókat fogadni.

(A cikk a 2011 februári állapotot tükrözi.)

Forrás: Kismama magazin