Terhesség

Doppler-áramlásvizsgálat (flowmetria) a terhesség alatt

A Doppler-áramlásvizsgálat egy ultrahangos vizsgálat, amellyel az erek vérkeringését lehet ellenőrizni. A terhesség alatt indokolt esetben végzik, a születendő baba egészségének ellenőrzésére.
2021. Július 20.
Doppler-áramlásvizsgálat (flowmetria) a terhesség alatt (Fotó: Getty Images)

A Doppler-áramlásvizsgálattal ellenőrizni lehet a vérkeringést, a vér áramlását: a köldökzsinór vénájában és artériáiban; a baba agyában; a baba szívében; és a baba más szerveiben. Így ellenőrizni tudják, hogy a méhlepényen keresztül megkapja-e a baba a szükséges oxigént és tápanyagokat.

A vizsgálat nem-invazív, és nem ártalmas sem a babára sem az anyára nézve.

Miért lehet szükség Doppler-áramlásvizsgálatra?

Gyakran végeznek Doppler-áramlásvizsgálatot, ha felmerül a lepényi működés zavara, például méhen belüli növekedés-visszamaradás (IUGR) esetén – ilyenkor a baba kisebb, mint amekkorának lennie kellene a várandósság adott pontján. Ilyen esetben a vizsgálat mutathatja azt, hogy a köldökzsinór ereiben nem megfelelő a vérkeringés, ami azt jelentheti, hogy a babához nem jut elegendő vér, tápanyag és oxigén a méhlepénytől.

De a vizsgálatot elvégezhetik a kismama alacsony vagy magas BMI-je, bizonyos egészségügyi állapotok (például cukorbetegség, magas vérnyomás, terhességi toxémia), dohányzás, parovírus fertőzés esetén is, ha korábban született kis súlyú babája, ha kevés a magzatvíz mennyisége, illetve ha a fejlődő baba rhesus antitesteknek van kitéve.

Szintén gyakran alkalmazzák ezt a vizsgálatot olyankor, ha a kismama két vagy több babával várandós.

Hogy zajlik a Doppler-áramlásvizsgálat?

A Doppler-áramlásvizsgálat során kényelmes testhelyzetben fekszik a kismama, miközben egy speciális ultrahang készülékkel elvégzik a vizsgálatot, éppen úgy, ahogy a már ismert ultrahangos vizsgálatokat is végzik. (Valójában a normál ultrahang vizsgálattal egyidejűleg is történhet a Doppler-áramlásvizsgálat, ha az ultrahang berendezés rendelkezik Doppler funkcióval.)

A vizsgált erek vérkeringését néhány perc alatt tudják ellenőrizni, a vizsgálat eredménye pedig grafikus formában, hullámokként ábrázolja a vér áramlását. Ha az eredmények azt mutatják, hogy nem megfelelő a véráramlás, egyéb vizsgálatokra is szükség lehet.

Források: stanfordchildrens.orgbabycentre.co.uk