Terhesség

Dolgok, amik vetélést okozhatnak

Minden tizedik terhesség vetéléssel végződik, a pontos okokat azonban legtöbbször nem sikerül kideríteni. Mi vezethet mégis egy terhesség korai megszakadásához?
2017. Augusztus 28.

Dolgok, amik vetélést okozhatnak

Ha a várandóság 20. hete előtt megszakad a terhesség, vetélésről beszélhetünk. Amennyiben az embrió korai elvesztése spontán, külső behatás nélkül következik be, akkor spontán vetélésnek nevezzük. Ezek okait sajnos – bármennyire is jó lenne tudni -, sokszor nem sikerül kideríteni. Vannak azonban olyan tényezők, amelyek lehetséges okként merülhetnek fel a vetélések hátterében.

Genetikai okok, kromoszóma rendellenességek

A korai spontán vetélések leggyakoribb okai főként genetikai eredetűek. A petesejt vagy a spermium genetikai anyagának eltérései okozhatnak kromoszómahibát, illetve az is előfordulhat, hogy az embriókezdemény osztódási folyamata során lép fel probléma.

A férfiak megtermékenyítő-képességével kapcsolatos problémák

Az ismétlődő vetélések negyedénél a hímivarsejtek valamely rendellenessége (a spermiumok száma, mozgásbeli vagy alakbeli zavarai vagy az ondóváladék fertőzöttsége) a vetélés mögött sejthető ok.

Endokrinológiai okok

Az endokrinológiai okok közül mindenképpen a progeszteronhiányra kell elsőként felhívni a figyelmet, ha a spontán vetélés okait kutatjuk. Ez a hormon ugyanis kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy a megtermékenyített petesejt megfelelően beágyazódhasson a méh üregében.

Egyre nagyobb figyelmet kap egy másik endokrinológiai rendellenesség, a policisztás ovárium szindróma (PCOS) is, ami jellemzően megnagyobbodott petefészkekkel és a kérgük alatt található cisztaszetű képletekkel jár. Emellett a PCOS a szervezet szénhidrát-anyagcsere folyamataira is negatívan hat: fokozott inzulinrezisztencia alakul ki, és romlik a szervezet cukorfeldolgozása. A PCOS összességében olyan folyamatokat indíthat el a szervezetben, amely ismétlődő vetélésekhez vezethet.

Az enodkrinológiai okok között feltétlenül beszélnünk kell még a kezeletlen cukorbetegségről valamint a pajzsmirigy megbetegedéseiről, melyek szintén okozhatnak vetélést.

Ez utóbbinak a rendellenes hormontermelése negatívan befolyásolja a menstruációs ciklust, és a beágyazódás során is gondot okozhat; de a pajzsmirigy alulműködésével járó progeszteronhiány is rontja a kihordási esélyeket.

Anatómiai okok

Az anatómiai okok között szerepelhetnek a méhfejlődés különféle rendellenességei (pl. méhüregi behúzódást, kettőzött méh), amelyek még embrionális korban alakulnak ki.

A nőgyógyászati rendellenességek között találjuk a túlzottan nagy vagy kedvezőtlen helyzetű göbös elváltozásokat (miómák). Ezek közül elsősorban azok okozhatnak problémát, amelyek a méhnyálkahártya alatt illetve a méhnyak közelében helyezkednek el.

Gondot okozhat a méhnyálkahártya részleges vagy teljes összenövése, amely korábbi szövődményes terhességmegszakítás vagy egy bakteriális fertőzés, az Ashermann -szindróma következtében alakulhat ki.

Spontán vetéléshez vezethet a méhszáj-elégtelenség is, ami a méhnyak szöveteinek veleszületett vagy szerzett gyengesége miatt alakulhat ki, de a méhnyak záróizmainak sérülése (pl. korábbi szülés) is okozhatja. A méhszáj elégtelenség következtében a méhnyak nem képes megtartani a ránehezedő terhet és idő előtt kinyílhat, ami megkönnyíti a kórokozók bejutását, gyulladások kialakulását, és sajnos akár magzatburok repedéshez valamint vetéléshez is vezethet.

Fertőzések

A spontán vetélések hátterében fertőzéses eredetű okok is állhatnak. Mivel a terhesség alatt a hüvely ph-ja megváltozik, így a kismama fogékonyabb lesz a különféle fertőzésekre is. Melyek ezek?

Legtöbbször kezeletlenül maradt hüvelyi fertőzésekről van szó, amelyek a méhnyakon keresztül a méhet és magzatburkot is elérik és ott gyulladást hozhatnak létre, ami vetéléshez illetve a későbbiekben koraszüléshez is vezethet.

Gyakori probléma terhesség idején a különféle húgyúti fertőzések megjelenése. Mivel ilyenkor lassabbá válik a vizelet-elvezetés, így a baktériumok sem tudnak kimosódni a húgyutakból, ami növelheti a fertőzés kialakulásának kockázatát.

Immunológiai okok

A vetélést okozó immunológiai okok között kell megemlíteni a különféle autoimmun pajzsmirigybetegségeket (pl. Graves kór), a viszonylag ritkán előforduló SLE-t (Szisztémás lupus erythematosus) és az APS (Antifoszfolipid) szindrómát.

A véralvadási faktorok rendellenességei

Ha trombóziskockázatot okozó genetikai örökséget hordozunk, akkor a terhesség során méhlepény -és köldökzsinór trombózis alakulhat ki, ami szintén vetéléshez vezethet.

Egyéb ártalmak

A vetélést okozó külső ártalmak közül az alkohol- és kábítószer fogyasztást kell megemlíteni, de fontos tudni, hogy számtalan vegyi anyag és gyógyszer (pl. antibiotikumok, görcsoldók, a lítium) is eredményezhet spontán vetélést.

Talán meglepő, de bizony vannak olyan gyógynövények (pl. galagonya, boróka, kerti izsóp, kutyabenge) és illóolajok (pl. zsálya, rozmaring, jázmin), amelyek használata szintén veszélyes lehet a terhesség alatt.

Terhességi szövődmények

Végül meg kell említeni azokat az elváltozásokat, amelyek kizárólag terhességben fordulnak elő, és vetélést okozhatnak. Nézzünk ezek közül néhányat:

– az előlfekvő lepény vagy az idő előtti lepényleválás

– terhességi vészes hányás

preeklampszia és HELLP szindróma

Rh-összeférhetetlenség

– magzatvíz rendellenességek

Kapcsolódó cikkeink: