Terhesség

Doktornő vagy doktor?

Néhány évtizeddel ezelőtt még egyértelműen férfiszakma volt a szülész-nőgyógyász, manapság egyre több a női szakvizsgázó, és egyre több kismama választ a szakértelem és a személyes szimpátia mellett az orvos neme alapján is.
2007. Szeptember 02.

Míg régen a szülészorvos esetében egyértelmű kívánalom volt a testi erő, mára ez szinte lényegtelen szemponttá vált. Az az eljárás ugyanis, melynek során alkarral nyomják ki a magzatot az anya méhéből – ehhez lenne szükség erőre – nemkívánatos, vitatott, egyesek szerint veszélyes módszer.

A női orvos mellett szól a nőknek tulajdonított jobb beleérző képesség, a saját szülésélmény.

Sok nő szívesebben fogadja, ha egy nő a szülésze-nőgyógyásza

Van, aki jobban viseli, ha intim testrészeit nő vizsgálja, más éppen ellenkezőleg, nagyobb biztonságban érzi magát egy férfi orvos keze alatt. Lényeges szempont, hogy a kismamát személy szerint milyen előzetes elképzelések befolyásolják. Vajon feltételezi-e, hogy az orvosnő ugyanakkora tudással, szakértelemmel rendelkezik, mint a férfi kolléga? Férfiközpontú társadalmunkban erre sem egyértelmű a válasz.

A leglényegesebb szempont azonban nemtől függetlenül az, hogy a választott orvos hajlandó-e minden felmerülő kérdésre részletesen válaszolni, megérti és figyelembe veszi-e, milyen szempontok vezérlik a kismamát.

Ezeket is olvasd el:

Forrás: Kismama magazin