Terhesség

Derékfájás a terhesség alatt

A terhesség alatt, a súlygyarapodásnak köszönhetően a test súlypontja megváltozik, áthelyeződik. Emiatt azonban kompenzációs folyamatok kezdődhetnek, és mozgásszervi gondok adódhatnak.
2016. Október 14.
Derékfájás a terhesség alatt (fotó: Getty Images)

A várandósság egy nő életének az egyik legmeghatározóbb időszaka, a magzat megfelelő gyarapodása mellett ugyanis az is fontos, hogy az anya odafigyeljen teste jelzéseire. Évtizedekre meghatározza a végtagok egészséges működését, hogy a nő az áldott állapot alatt mennyire óvja mozgásszerveit.

A hormonális változások hatására az izmok, az ízületek, a szalagrendszer és a csontállomány is megváltozik. Előfordulhat például, hogy a magas női nemi hormonok miatt a szalagok, az izomzat lazábbá válnak, így például egy korábban derékfájós nő a terhesség időszaka alatt panaszmentes lesz, vagy javul az állapota.

Dr. Moravcsik Bence Balázs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd, gerincgyógyász szakorvosa szerint természetes folyamat, hogy a várandósság ideje alatt, a súlygyarapodás miatt a test statikai tengelye, súlypontja megváltozik, a súlypont pedig áthelyeződik. Emiatt azonban kompenzációs folyamatok indulhatnak meg, nem megfelelő formálódással azonban az új egyensúly kialakulásával mozgásszervi panaszok jöhetnek elő.

Gyakran panaszkodnak a kismamák lábdagadásra, csípő- és derékfájdalmakra. Mivel háton, vagy oldalt fekve tudnak csak aludni, a csípő a normálistól eltérő terhelést kap, az egyensúly-változásból pedig fájdalom, a nagytompor felett nyáktömlő gyulladás alakulhat ki. Hasonló a helyzet derékproblémák esetén is: a várandósság alatt megváltozik a gerinc terhelése, az ágyéki szakasznak pedig más lesz az íveltsége, amely megterheli a csigolyákat.

“Sokszor teszik fel nekem a kérdést, ha porckorongsérve, vagy gerincferdülése van az anyukának, szülhet-e természetes úton? Természetesen mind a két esetben alapos vizsgálat szükséges, hogy pontos választ adhassak. Többnyire elmondható, ha nincs medence-deformitás, nem szűkült be a medence kimenet, akkor elkerülhető a császármetszés” – mondta az ortopéd szakorvos.

Mivel a terhesség alatt megváltozik az alsó végtagok véráramlása és keringése, gyakori probléma a lábdagadás, a visszeresség kialakulása. Fontos, hogy nem kell ebbe beletörődni, van ezekre a panaszokra megoldás, még ha egyik, másik nem is túl esztétikus. A kompressziós harisnya viselése, vagy a fáslizás megelőzheti, illetve kezelheti a panaszokat.

“Érdemes ebben az időszakban gyógypapucsot, gyógycipőt, speciálisan, egyedileg készített talpbetétet viselni. A kilazult szalagok, illetve a súlynövekedés miatt ugyanis az előlábra ható erők miatt hosszanti- és harántboltozati süllyedés alakulhat ki. Ezek kísérőjelensége a bütyök és a kalapácsujj, amelyek idővel súlyos fájdalmakhoz és nehezített cipőviselethez is vezethetnek.”

Dr. Moravcsik Bence Balázs szerint nagyon fontos a tudatos viselkedés, hiszen nemcsak a magzatot, hanem a kismama szervezetét is védeni kell, nemcsak a kilenc hónap alatti időszakra gondolva. A megelőzés kulcskérdés: derék- és csípőfájdalmak esetén nyújtógyakorlatok, gyógyszeres kezelés, gyulladáscsökkentő krémek használata, súlyosabb esetben fizioterápia segíthet.

“Természetesen sok függ attól is, milyen izomzattal, a gerincoszlop mögötti izomtónussal rendelkezik a kismama, hiszen ennek kell elbírni a terhelést. Különösen ajánlott a gerinc- és a kismama torna. Szakképzett gyógytornász által vezetett gyakorlatok segítségével lehet stabilizálni a gerincet, hozzájárulnak az alsó végtagok vérkeringésének javításához, javítják a lábizmok, a passzív szalagok, az ízületek állapotát, illetve felkészítenek a szülésre” – fogalmazott az ortopéd szakorvos.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Toscana Media