Terhesség

Csökkent az abortuszok száma

Az elmúlt öt évben, 2010 és 2015 között jelentős mértékben csökkent a hazai abortuszok száma - adta hírül az Origo, az MTI nyomán.
2016. Június 14.

A tárgyalt időszakban 22,9 százalékkal csökkent Magyarországon a terhességmegszakítások száma, az idei első negyedévben pedig további 4,1 százalékkal kevesebb abortusz volt – mondta Fűrész Tünde, a család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.

A Magyar Hírlapnak nyilatkozó helyettes államtitkár azt is elmondta, hogy a csökkenés ellenére európai viszonylatban még mindig magas nálunk az abortuszok száma: Európában átlagosan minden ötödik élve születésre jut egy terhességmegaszakítás, nálunk minden harmadik szülésre jut egy abortusz. Fűrész Tünde szerint a viszonylag magas abortusz szám a kelet-európai régió összes országára jellemző.

Fűrész Tünde szerint a családpolitikai eszközök csak áttételesen tudják befolyásolni a folyamatot: állami támogatásokkal nagyobb anyagi biztonságot próbálnak nyújtani a családoknak és prevenciós eszközökkel – pl. a köznevelésben bevezetett családi életre nevelés, hit-és erkölcstan órák – próbálják kedvezőbb irányba befolyásolni a tendenciát. A kormány törvényi szigorítást nem tervez, a magzatvédelmi törvényt nem akarják megváltoztatni.

A helyettes államtitkár jelezte nyilatkozatában, hogy minden olyan civil szervezetet támogatnak, amelyek a felvilágosításban és a tájékoztatásban részt vesznek.

(Via Origo)

Kapcsolódó cikkeink:

  • Terhességmegszakítás
  • Őszintén az abortuszról
  • Túl az abortuszon
  • Forrás: Origo