Terhesség

Csodás fotók anyukáktól, akik gyengéd császármetszéssel szültek

A gyengéd császármetszés során mindent megtesznek azért, hogy a lehetőségekhez képest kíméletesen, a természeteshez leginkább közelítő módon jöhessen világra a baba.
2021. Szeptember 28.

Nem csoda, hogy a tengerentúlon egyre több anyuka dönt úgy, hogy ha már elkerülhetetlen a császármetszés, akkor a beavatkozásra ebben a formában kerüljön rá sor. A gyengéd császármetszés során az anyuka a gyermekszületés egyetlen varázslatos pillanatáról sem marad le: mivel a klasszikus kórházi lepedő helyett egy átlátszó elválasztót használnak a műtét során, így a kismama akár az újszülött kiemelésének pillanatát is örökre az emlékezetébe vésheti. 

Visualizza questo post su InstagramUn post condiviso da Renee (@barebirthco)

Születése után a kicsit azonnal odaadják az édesanyának, így nekik sem kell lemondaniuk az aranyóráról és a szoptatással is azonnal próbálkozhat az újdonsült anyuka. Ennek köszönhetően a gyengéd császármetszés a természetes szüléshez egészen hasonlóan zajlik, már csak azért is, mert azok az apukák, akik szeretnének, jelen lehetnek a gyerekük születésénél. Függetlenül attól, hogy a hagyományos vagy gyengéd módon kerül-e sor a császármetszésre, nagyon lényeges, hogy egyetlen anyukának sem lenne szabad lelkifurdalást éreznie miatta!

Hosszú évtizedeken keresztül steril és érzelemmentes beavatkozásként tartották számon a császármetszést, pedig mind a leendő szülők, mind az érkező kisbabának leírhatatlanul fontos, hogy a világrajövetel minél szívmelengetőbb élmény legyen. Amerika után egyre több európai országban van lehetőség arra, hogy az anyukák gyengéd császármetszéssel segítség világra a babájukat – csodás hír, hogy Magyarországon is találhatnak a várandós nők olyan intézményeket, ahol lehetőség van a szülés ezen különleges módjára. Erről ebben a korábbi cikkünkben írtunk részletesebben, egy személyes történettel illusztrálva, hogyan is zajlott a kicsi születése gyengéd császármetszéssel. A gyengéd császármetszés elnevezése az angol gentle cesarean elnevezésből származik, és arra utal, hogy a születés során a baba, az anyuka és az apuka igényeit tartják szem előtt, annak ellenére, hogy egy sebészi beavatkozásra kerül sor. Az édesapák – ugyanolyan védőöltözetben mint a hüvelyi szülésnél – jelen lehetnek az operációnál, és támogathatják az édesanyát ebben a mindannyiuk számára mérföldkövet jelentő pillanatban. Az anyuka epidurális érzéstelenítést kap, így maga is részese lehet a nagy eseménynek, láthatja és hallhatja a babáját a legelső másodpercektől kezdve. A műtétet végző orvosok gondosan ügyelnek arra, hogy maga a hason ejtett metszés ne táruljon a szülők szeme elé, a kicsi kiemelése és az újszülött gyermek azonban a kezdetektől fogva látható számukra is. A beavatkozás során nemcsak az azonnali bőr-bőr kontaktus kialakítására és az első szoptatási próbálkozásra nyílik lehetőség, hanem késleltetett köldökzsinór-elvágás is kérhető.Fontos kiemelni, hogy a gyengéd császármetszés csak akkor választható, ha nincs lehetőség a természetes szülésre. Ha a hasi műtét elkerülhetetlen, a kismamának érdemes előre megbeszélnie a szülész-nőgyógyásszal és a szülésznővel, hogy ha van rá lehetőség, gyengéd császármetszéssel szeretné világra segíteni a kisbabáját.