Terhesség

Császármetszés után: 8 tipp a gyorsabb felépüléshez

Bármennyire is gyakori ez a beavatkozás, a császármetszés mégis egy komoly hasi műtét. Természetesen egyénenként eltérő, hogyan viseli valaki a császármetszés utáni időszakot, de néhány dolgot érdemes megtenni azért, hogy gyorsabban felépüljünk.
2018. Október 07.
Hogyan épülhetsz fel a császármetszés után?

Pihenj annyit, amennyit csak tudsz!

Bármilyen műtétről legyen is szó, a felépülés szempontjából létfontosságú a pihenés – igaz, egy császármetszés után, egy újszülöttel, ez gyakran lehetetlen vállalkozásnak tűnik. Aludj, amikor a kisbaba elaludt! A háztartási munkákat, a látogatók szórakoztatását nyugodtan elhalaszthatod – az egészséged sokkal fontosabb, mint az, hogy tökéletesen el legyen mosogatva.

Kérj segítséget!

Az újszülöttről való gondoskodás nagyon kimerítő lehet, a műtét után pedig még nehezebb dolga lehet az újdonsült anyukának. Egyáltalán nem szégyen segítséget kérni, akár a partnertől, rokontól, közeli baráttól. A “profik” segítségét is igénybe lehet venni: ha van rá lehetőség, néhány hétig rendeljétek házhoz az ebédet vagy fogadjatok takarítónőt.

Törődj az érzelmeiddel is!

A fizikai felépülés mellett hajlamosak lehetünk elfeledkezni az érzelmekről, pedig a szülés (függetlenül annak módjától) az egyik legintenzívebb érzelmi esemény, melyet bizony fel kell dolgozni. Különösen nagy szüksége lehet erre azoknak az anyukáknak, akik sürgősségi császármetszésen estek át vagy más módon traumatizálta őket a szülés. A feldolgozatlan érzelmek megnehezíthetik az új élethelyzetbe való belerázódást, és akár a szülés utáni depresszió rizikóját is megnövelhetik. Csatlakozz egy anyacsoporthoz, beszélgess egy barátoddal, szükség esetén pedig fordulj szakemberhez!

Sétálj rendszeresen!

A séta az egyik legnagyszerűbb mozgásforma, ráadásul még a császármetszés után sem megterhelő, az első hónapokban úgysem javasolt az intenzív sportolás. A sétálás azonban a fizikai erőnlétre és a hangulatra is jó hatással van.

Csillapítsd a fájdalmakat!

Egyénenként nagyon eltérő lehet, hogy mennyi fájdalmat tapasztal meg valaki a császármetszés után, de valamennyi fájdalomra mindenképpen számítani kell. Ezt azonban nem kell összeszorított foggal tűrni, nyugodtan vegyünk be az orvosunk által javasolt fájdalomcsillapítót!

Figyelj a fertőzés jeleire!

A császármetszés hege, ritkán bár, de elfertőződhet, ami rendkívül súlyos, akár életveszélyes probléma lehet. A fertőződés jele lehet például a láz és hidegrázás, az erős fájdalom, a bemetszés környékének megduzzadása, váladékozása, vagy az, ha a bemetszésből vörös vonalak indulnak ki. Ha ezeket a jeleket veszed észre magadon, azonnal fordulj orvoshoz!

Táplálkozz megfelelően!

A hormonális változások, a hasizmok meggyengülése, a hosszadalmas fekvés mind megnövelik a székrekedés rizikóját, ezért érdemes olyan ételeket, italokat fogyasztani, melyek kíméletesen biztosítják a megfelelő bélmozgásokat. Igyál sok folyadékot, egyél rostdús ételeket, zöldségeket és gyümölcsöket, és ha szükséges, kérj tanácsot az orvosodtól, milyen székletlazítót ajánl.

Hívj szoptatási tanácsadót!

A császármetszés sajnos növelheti a szoptatási nehézségek kialakulásának esélyét, ezért egy szoptatási tanácsadó segíthet abban, hogy anyatejjel tudd táplálni a kisbabádat, még akkor is, ha nehezen indul a szoptatás. Fontos lehet az is, hogy kényelmes székben, esetleg speciális párnával szoptass, megtaláld a legjobb pozíciót, melyben nem erőlteted meg magad túlságosan.(Cikk forrása: medicalnewstoday.com)Ez is érdekelhet: