Terhesség

Cél a természetes sokszínűség

A női hüvely mikroszkopikus méretű lakói igen sokfélék. Olyanok is előfordulnak köztük, amelyek néha, ha túlságosan elszaporodnak, akár betegséget is okozhatnak. Ezért a természetes egyensúly helyreállítása és megtartása a legfontosabb teendő.

Kérdés:

Tizenhárom hetes terhes vagyok, és folyamatosan sárga folyásom van. A nőgyógyászom a terhességem kezdete óta már három alkalommal végeztetett hüvelyváladék-vizsgálatot. Az első alkalommal kólibaktériumot találtak, akkor antibiotikumot kellett szednem. Ezután ellenőrző hüvelyváladék-vizsgálatot végeztünk, mivel a folyás nem szűnt meg. Ekkor kólit nem, de klebsiella baktériumot találtak a kenetben. Erre nem kaptam gyógyszert, hanem megismételtük a vizsgálatot.

A klebsiellát és egy további baktériumot megint kimutattak. A vizeletem mindvégig steril volt, bár többször is voltak húgyúti fertőzésre utaló tüneteim. Erre az orvosom kicsit tanácstalannak tűnt, és azt mondta, hogy nem ad antibiotikumot, hanem használjak a természetes hüvelyflórát helyreállító készítményt, és a 15. héten újra mintát vesz a tenyésztéshez.

Hogyan fertőződhettem meg? Úgy tudom, ezek bélbaktériumok, de hogy kerültek a hüvelybe? Tisztálkodási szokásaimban nem lehet hiba. A párommal igen ritkán vagyunk együtt, akkor is óvszert használunk. Az első gyerekem születése óta szinte folyamatosan volt folyásom, de ezt elég sokáig gomba okozta. Tavaly augusztusban sikerült megszabadulnom a gombáktól, azóta viszont itt vannak a bacilusok. Csöbörből vödörbe kerültem?

B. Orsolya, e-mail

Dr. Boros Judit:

Cél a természetes sokszínűség

Mivel babát vár, most az a legfontosabb, hogy a magzatra esetleg veszélyt jelentő fertőzéseket kiküszöböljük. Mint tudjuk, a hüvelynek van saját „népessége”, számos mikrobának ad otthont, tehát nem várhatjuk el, hogy a hüvelyváladék tenyésztése során ne találjanak benne akár betegségeket is okozni képes bacilusokat. Viszont az egészséges vizeletnek sterilnek kell lennie.

Egyáltalán nem mindegy, hogy a kóli bélbaktérium a vizeletből vagy a hüvelyből tenyészik ki. A vizeletből mindenképpen ki kell irtani, mert különben súlyos, a szerveket maradandóan károsító fertőzéseket is okozhat. Ezzel szemben ha a hüvelyből tenyészik ki, legtöbbször nem adunk rá semmilyen kezelést, mert ez a bélbaktérium a hüvelyben a „futottak még” kategóriába tartozik. Csak akkor teszünk ellene lépéseket, ha meg vagyunk győződve arról, hogy nemcsak jelen van, hanem betegséget is okoz.

Melyik mikrobát segítsük, melyiket tűrjük el, és melyiket irtsuk ki? A biztosan betegséget okozó baktériumokat – például a nemi betegségek kórokozóit – feltétlenül irtsuk ki, az egészséges hüvelyflórát viszont állítsuk helyre. Kiderült ugyanis, hogy akkor, ha az egészséges tejsavbaktériumok szaporodását segítjük elő, visszaszorulnak a nemkívánatos, de közvetlenül betegséget nem okozó mikrobák. Ellenkező esetben viszont megkönnyítjük a kórokozók megtelepedését.

Véleményem szerint önnél erről lehet szó. Ez meglehetősen gyakori probléma, amelyet akár a gyakori hüvelyöblítés, akár gyógyszeres kezelés is okozhat. A higiénés elővigyázatosság ugyanakkor hasznos, ebben ön biztosan nem hibázott. A babavárás idején eleve normális a bővebb hüvelyváladék. Amíg nem utal semmi betegségre (a folyás önmagában nem betegség tünete), addig a hangsúly az egészséges állapot megőrzésén van – ebben segíthet a tejsavbaktériumokat tartalmazó készítmény.

Még két megjegyzés: ha egy nőnek nehezen kezelhető folyásos panaszai vannak, érdemes a párját is kivizsgálni, nincs-e esetleg prosztatagyulladása vagy más urológiai betegsége. A másik, ami elgondolkodtat, az a gyakori húgyúti panasz, miközben semmi sem tenyészik ki a vizeletből. Érdekes lenne tudni, mit mutatna egy klamídiateszt. A klamídia nevű kórokozó vizelési panaszokat és nem jellegzetes folyást okoz, ám a szokásos tenyésztési módszerekkel nem mutatható ki. Ezt a lehetőséget még érdemes volna kizárni!

Végezetül, a teljesség kedvéért meg kell említeni, hogy a méhszáj krónikus gyulladása is lehet a tartós folyás forrása. De ennek eldöntése, megoldása majd csak a szülés után lesz esedékes.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Nyolc zavarba ejtő terhességi probléma
  • Fokozott váladékképződés
  • Miért éppen szex után?
  • Hüvelyfolyás: már megint mit szedtem össze?
  • Forrás: HáziPatika.com