Terhesség

CSOK: ekkora büntetőkamatot kell fizetni, ha nem jön össze a gyerek

A 10 milliós támogatásról és a kedvezményes hitelről szóló hírek hallatán még azok fejében is megfordult a 3 gyermek bevállalásának gondolata, akik eddig hallani sem akartak a dologról. Vajon mi történik, ha bevállaljuk, ám mégsem teljesítjük a tervet?
2015. December 29.

Ki veheti igénybe a CSOK-ot?

Eddig csak vázolta a kormány a csok módosítását, ami a gyermekvállalást, azon belül is a több gyermek vállalását hivatott ösztönözni. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára elmondta a részleteket. Eszerint a külföldi munkavállalásból hazatérő állampolgárok, és olyan házastársak is igénybe vehetik a családi otthonteremtési kedvezményt (a volt szocpolt), ahol az egyik fél már túl van negyvenen. Az is fontos momentum, hogy a közös háztartásban nevelt gyermekeket veszik figyelembe a kedvezménynél, akik eltérő szülőktől is származhatnak.

A leggyötrőbb kérdés, hogy mi történik akkor, ha a pár nem teljesíti a vállalást? Ha nem születik meg a gyerek, a csok-ot vissza kell fizetni a nem kevés késedelmi kamattal együtt – ez pedig az alapkamat ötszöröse. (Jelenleg 1,35 százalék az alapkamat, azaz 6,75 százalékkal számolhatnánk, ha most kerülne sor a késedelmi kamat megfizetésére. Így már nagyjából a banki kamat szintjén mozog a “kedvezményes” hitel. – a szerk.) Természetesen más a helyzet, ha a pár önhibáján kívül nem sikerül teljesíteni az ígéretet.

Mennyi jár használt otthonra?

  • 1 gyerek esetében 600 ezer forint,
  • 2 gyerek esetén 1 millió 430 ezer forint,
  • 3 gyermeknél 2,2 millió forint,
  • 4 vagy több gyermek után 2 millió 750 ezer forint.
  • Ha újat vesz vagy építtet/épít a pár, akkor…

    …egy gyermek esetén szintén 600 ezer Ft,

    2 gyermek után már 2,6 millió Ft,

    …3 vagy ennél több gyerek esetén pedig 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatás jár.

    Amennyiben még egy gyermeke sincs a párnak, akkor és 3 gyermeket szeretnének, akkor 10 éven belül kell “teljesíteni” a 3 gyermeket. A már meglévő lakás nem kizáró ok.

    Ezek a CSOK feltételei

  • az igénylőnek az igénylés előtti 180 napban – max. 15 nap megszakítással – rendelkeznie kell belföldi vagy külföldi munkaviszonnyal
  • a jövedelme származhat egyéni vállalkozói vagy őstermelői tevékenységből is, illetve szövetkezeti vagy cégtagsághoz kapcsolódó jogviszonyból
  • kell 2 éves egészségügyi biztosítotti jogviszony (külföldi is jó)
  • elég, ha a párnak csak egyik tagja van 40 év alatt
  • eddig 16 év volt a gyermekkorhatár, ami után igénybe lehetett venni, ez kitolódik 20 évre, s ez még a felsőoktatásban tanulóknál további 5 évvel tolható
  • örökbefogadással történő családbővítés esetén is igényelhető a CSOK
  • a házastársak egyike sem követett el gazdasági bűncselekményt
  • új lakás építésnek minősül az emeletráépítés, és a tetőtérbeépítés is
  • További kedvező változtatás, hogy a kormány a lakásépítés áfáját 4 évre 5 százalékra csökkenti.

    A tervek szerint a kedvezmények, támogatások nemcsak a gyermekvállalási kedvet ösztönzik majd, hanem az építőipart, és annak kifehérítést is segítik. Remélik, hogy az évente épülő új lakások száma a jelenlegi 8 ezerről ismét megközelíti a korábbi 40 ezret.

    Mi van a kedvezményes hitellel?

    A 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatás mellett felvehető 10 millió Ft – a korábbinál 3 százalékkal kedvezőbb kamatú – 3 százalék kamatú hitel is. Ennek feltételei megegyeznek az otthonteremtési támogatás kritériumaival. Mi a helyzet a kamattal? A 25 évből öt évre rögzítik a kamatperiódust, de ezt követően is garantálja az állam a kínált 3 százalékos kamatelőnyt.

    Már jelenleg is több mint 200 ezer család megfelel a feltételeknek, azaz 3 vagy több gyermek él a háztartásban.

    További információk az EMMI ügyfélszolgálatánál kérhetők.