Terhesség

CSOK 2020: a legfontosabb tudnivalók

Sorra vesszük a csok, a falusi csok és a csok lakáshitellel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Hitel vagy támogatás a csok? Kinek jár, és mekkora összegig lehet igényelni? Csak új vagy használt lakásra lehet felvenni? Itt mindenre választ kapsz.
2020. Január 06.
CSOK 2020: a legfontosabb tudnivalók (fotó: iStock)

A csok 2020-ra vonatkozó feltételiről készült összefoglalónkat három fejezetre osztottuk. Az első részben a csokkal mint támogatással foglalkozunk, a másodikban a falusi csok körül felmerülő kérdésekre adunk választ, míg az utolsó fejezetben a csok lakáshitellel kapcsolatos tudnivalókat gyűjtöttük össze.

Mi az a csok?

A csok (a családi otthonteremtési kedvezmény) egy állami támogatás, amelyet otthonteremtésre (építkezésre, ház- és lakásvásárlásra, bővítésre) lehet felvenni. A csok az igénylőket tekintve rugalmasnak mondható, hiszen gyermektelen házasok, élettársak, egyedülállók és többgyermekes családok egyaránt felvehetik, ám a támogatás minden esetben a (vállalt) gyerekek számától és a kinézett lakás típusától függ. A csok maximum 10 millió forintig igényelhető.

Hogy mit jelent ez a gyakorlatban, arra még részletesen kitérünk.

Kik igényelhetnek csokot?

A csokot tehát élettársak, házastársak és egyedülálló szülők igényelhetik, de vállalt (vagyis még meg nem született) gyerekek után csak a házasoknak jár támogatás, és ott is csak azoknak, akiknél legalább az egyik fél még nem érte el a 40 éves kort. Ugyanakkor csokot már a terhesség ideje alatt is lehet igényelni (a várandósság 12. hetétől). Ahol meglévő gyerek vagy gyerekek után vennék fel a kölcsönt, fontos kitétel, hogy csak a szülőkkel egy háztartásban élő, önálló jövedelemmel nem rendelkező, 25 év alatti fiatalok felelnek meg a csokigénylés szabályainak.

További fontos kitételek:

  • Az igénylők legalább egyikének 180 napos, 10 millió Ft összegű csok esetén 2 éves TB-jogviszonnyal kell rendelkeznie.
  • Egyik igénylő sem lehet büntetett előéletű.
  • Az igénylőknek nem lehet NAV-tartozásuk (pl. adótartozás).
  • Építésnél és új lakásvásárlásnál 3, használt lakásvásárlásnál és bővítésnél maximum 2 gyerek születése vállalható.
  • Használt lakás vásárlásnál a vételár maximum 20%-kal haladhatja meg a bank által megállapított forgalmi értéket
  • Vásárlásnál maximum a vételár 10%-a fizethető készpénzben
  • Építés, bővítés esetén a teljes költségvetés 70%-áról számlát kell bemutatni, új lakás vásárlásánál a teljes vételárról

Mit jelent a megelőlegező csok?

Azok a házaspárok, akiknek még nem született gyerekük, úgynevezett megelőlegező csokot vehetnek fel. A jogszabály kimondja, hogy akik ilyennel élnének, a támogatás összegétől függően (vagyis a vállalt gyerekek számától függően) 4 éven belül egy, nyolc éven belül 2, tíz éven belül pedig 3 gyereket kell vállalniuk. Ha nem sikerül teljesíteni a gyerekvállalást, akkor a támogatást teljes egészében, ráadásul a Ptk. szerinti késedelemi kamattal vissza kell fizetni. A 10 millió forintos csok esetén jegybanki alapkamat ötszöröse a büntetés.

Mennyi csok jár?

A csok az igényelhető összeg tekintetében attól is függ, hogy használt vagy új lakást/házat szeretne-e vásárolni a család. Az alábbi összefoglaló táblázattal szemléltetjük az összegeket.

HASZNÁLT LAKÁSRA/HÁZRA ENNYI CSOK JÁR
ÖSSZEGEK Gyerekek száma Lakás alapterülete (minimum m2) Támogatás összege
1 40 600 000 forint
2 50 1 430 000 forint
3 60 2 200 000 forint
4 és több 70 2 750 000 forint
ÚJ LAKÁSRA/HÁZRA ENNYI CSOK JÁR
ÖSSZEGEK Gyerekek száma Lakás alapterülete (minimum m2) Támogatás összege
1 lakás: 40 m2-től lakóház: 70 m2-től 1 600 000 forint
2 lakás: 50 m2-től lakóház: 80 m2-től 2 200 000 forint
3 vagy több lakás: 60 m2-től lakóház: 90 m2-től 10 000 000 forint

Milyen ingatlanra vehető fel a csok?

Az ingatlannak ezeknek a minimumkövetelményeknek kell megfelelnie:

  • 12 m2-es szobával, fürdővel, WC-vel rendelkezik,
  • közműves villamos energia szolgáltatással rendelkezik,
  • egyedi fűtéssel rendelkezik, valamint
  • a szennyvízelvezetés, amennyiben nem közműves, akkor egyedileg megoldott, továbbá
  • ha nincs közműves ivóvíz, akkor legalább ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van.

A csok felvehető:

  • új lakás/új lakóház építéséhez,
  • új lakás/új lakóház vásárlásához,
  • használt lakás/lakóház vásárlásához,
  • meglévő lakás/lakóház bővítéséhez.

Fontos továbbá, hogy azok a családok, akik építésre vagy használt ingatlan vásárlására vették fel a csokot, a szerződésben azt is vállalják, hogy minimum 10 évig az ingatlanban élnek és nem adhatják el a házat/lakást. Ha mégis költözni kényszerülnének, akkor az elidegenítési és terhelési tilalom miatt súlyos megszorításokra számíthatnak az államtól. Ebben az esetben támogatást teljes egészében, ráadásul a Ptk. szerinti késedelemi kamattal vissza kell fizetni. A 10 millió forintos csok esetén jegybanki alapkamat ötszöröse a büntetés.

Hogyan lehet megigényelni a csokot?

A csok iránti kérelmet a bankoknál, jelzáloghitel intézeteknél, takarékszövetkezeteknél lehet benyújtani. Ezek az intézmények fogják elbírálni az igénylést is. Mielőtt fejest ugranátok a papírmunkában, fontos, hogy körültekintően tájékozódjatok a kiválasztott banknál! Léteznek már gyorskalkulátorok, amelyek felmérik, körülbelül mennyi csokra számíthattok.

A csok kérelmezéséhez ma már elég csak nyilatkozatod tenned arról, hogy megfelelsz a feltételeknek (ezt hívják nyilatkozati elvnek).

Amit viszont magaddal kell vinned a bankban, az a:

  • személyi igazolvány,
  • lakcímkártya, OEP TB jogviszony igazolás, vagy külföldi TB-szerv igazolása és hiteles magyar nyelvű fordítása,
  • adóigazolvány,
  • adásvételi szerződés (lakásvásárlás esetén),
  • a készenlétbe helyezett elektronikus építési napló adatait feltüntető visszaigazolás, kivitelezési dokumentáció (építkezés esetén),
  • építőközösségi szerződés (társasházépítés esetén),
  • várandósgondozási könyv (magzat utáni igénylés esetén).

Ha új lakás vásárlására vennéd fel a csokot, akkor az adásvételi szerződés megkötését követő 180 napon belül, új lakás építése esetén a használatbavételi engedély, használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvány, illetve egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténtét megelőzően kell benyújtani a hitelintézethez. A hitelintézeteknek rövid határidejük, mindössze 30-60 napjuk van arra, hogy elbírálják a csok-igénylők kérelmeit.

Mikor utalja a bank a csokot?

Lakásvásárlás esetén a támogatást egy összegben folyósítja a bank.

Új lakás építésekor a kifizetés utólagosan történik. A bekerülési költség legalább 70 százalékát számlákkal kell igazolni, ezzel lehet elindítani a hitelintézetnél a folyósítást. Legkorábban az építési engedély kiállítását fél évvel megelőzően kiállított számlák fogadhatók el.

Összegzésképpen elmondhatjuk, hogy a csok egy állami támogatás, de ha a gyerekvállalás elbukik, vagy a család költözni kényszerül a csokkal vásárolt/felújított ingatlanból, akkor milliókat kell visszafizetnie az államnak. A jegybanki alapkamatot figyelembe vége a tartozás magasabb is lehet, mint a felvett támogatás összege. Ezért fontos, hogy mielőtt csokot igényelnél, minden részletre kiterjedően kérj tájékoztatást a banktól!

A falusi csok

A falusi csok egy külön szegmens a családoknak nyújtható támogatások sorában. Az alapja ugyanaz, mint a “hagyományos” csok-igénylés esetében, ám ez a kistelepüléseken élő családok lakhatását segíti. Nézzük, melyek a legfontosabb tudnivalók a falusi csokról!

A falusi csokot olyan házasok, élettársak, egyedülállók és többgyermekes családoknak járó támogatás, akik 5 000 fő alatti településen élnek, vagy ott szeretnének építkezni, házat venni. Az igénylőkre vonatkozó feltételek ugyanazok, mint a csok esetében. Mely településeken jár a falsu csok?

A falusi csok csak bizonyos településeken igényelhető, amelyeket listába szedtek. Megyei bontásban itt találjátok. Mennyi falusi csok jár?

VÁSÁRLÁSRA ÉS EGYIDJŰ BŐVÍTÉSRE ENNYI FALUSI CSOK JÁR
ÖSSZEGEK Gyerekek száma Lakás alapterülete (minimum m2) Támogatás összege
1 40 600 000 forint, 

ebből max. 300 000 forint vásárlásra

2 50 2 600 000 forint,

ebből max. 1 300 000 forint vásárlásra

3 és több 60 10 000 000 forint, ebből max. 5 000 000forint vásárlásra
MEGLÉVŐ HÁZ BŐVÍTÉSRE ÉS KORSZERŰSÍTÉSRE ENNYI FALUSI CSOK JÁR
ÖSSZEGEK Gyerekek száma Lakás alapterülete (minimum m2) Támogatás összege
1 40 300 000 forint
2 50 1 300 000 forint
3 vagy több 60 5 000 000 forint

Áfa-visszatérítés jár a falusi csok után

2020. január 1-jétől áfa-visszatérítési támogatás is jár a kistelepüléseken élőknek, maximum 5 millió forintig. Ez azt jelenti, hogy az a család, amelyik felveszi a falusi csokot és mellé a csok lakáshitelt (utóbbiról lentebb olvashatsz), adó-visszatérítési támogatást is igénybe vehet. A visszatérítés vásárlás és korszerűsítés esetén is él.

Az áfa-visszatérítési kérelmeket 2022. június 30-ig lehet benyújtani.

A támogatást az építési, bővítési, továbbá a korszerűsítési munkálatok költségeinek, illetve az építési telek vételárának megfizetéséhez lehet felhasználni.

Ki igényelheti a falusi csokot?

  • Legalább – a kérelem benyújtása időpontjában fennálló – 1 éves (10 millió Ft összegű támogatás igénylése esetén 2 éves) folyamatos TB biztosítotti jogviszony, vagy felsőoktatási intézménnyel fennálló nappali tagozatos hallgatói jogviszony legalább az egyik igénylő részéről,
  • büntetlen előélet igazolása érvényes hatósági erkölcsi bizonyítvánnyal történik.

Meddig lehet falusi csokot igényelni?

Használt lakás vásárlására végleges adásvételi szerződés megkötésétől számított 180 napon belül lehet igényelni a falusi csokot. A végső igénylési határidő 2022. június 30.

Korszerűsítésre a munkálatok megkezdését megelőzően lehet igényelni a támogatást, utoljára 2022. június 30-án. Bővítésre pedig a használatbavételi engedély/hatósági bizonyítvány megszerzését megelőzően lehet benyújtani a kérelmet. A végső igénylési határidő 2022. június 30.

A csok lakáshitel

A csok mellé kiegészítésként felvehető az úgynevezett csok lakáshitel is. A csok lakáshitel egy maximum 15 millió forintig felvehető, 3%-os kamatozású hitel, amely minimum két gyerek vállalása mellett igényelhető.

Mi az a csok lakáshitel?

A csok lakáshitelt használt és új építésű lakás- és házvásárlásra, valamint építkezésre lehet felhasználni. Csak ugyanarra az ingatlanra köthető, mint a csok, vagyis kizárólag a csok és falusi csok mellett igényelhető. Önállóan csak erre a típusú lakáshitelre nem lehet szerződést kötni a bankkal, és minimum két gyerek vállalása esetén jár. A csok lakáshitel egy 5 éves kamatperiódusú hitel, amelyet maximum 25 évre lehet felvenni, és amely alatt a család végig 3%-os kamatot fizet.

Mennyi a csok lakáshitel összege?

HASZNÁLT LAKÁSRA/HÁZRA ENNYI CSOK LAKÁSHITEL JÁR
ÖSSZEGEK Gyerekek száma Lakás alapterülete (minimum m2) Támogatás összege
2 50 10 000 000 forint

(meglévő ingatlan bővítése/korszerűsítése esetén

5 000 000 forint)

3 60 15 000 000 forint

(meglévő ingatlan bővítése/korszerűsítése esetén

7 500 000 forint)

4 és több 70 15 000 000 forint

(meglévő ingatlan bővítése/korszerűsítése esetén

7 500 000 forint)

ÚJLAKÁSRA/HÁZRA ENNYI CSOK LAKÁSHITEL JÁR
ÖSSZEGEK Gyerekek száma Lakás alapterülete (minimum m2) Támogatás összege
2 lakás: 50 m2-től

lakóház: 80 m2-től

10 000 000 forint
3 vagy több lakás: 60 m2-től

lakóház: 90 m2-től

15 000 000 forint

Mennyi idő alatt kaphattok csok lakáshitelt?

Amint a bankkal megtörtént a papírmunka, és minden dokumentum a rendelkezésükre áll, úgy építkezés esetén 60, vásárlás esetén 30 nap alatt elbírálják a kérelmeteket. Szerződést csak azután kötnek veletek, hogy mindent rendben találtak, majd rögtön kezdődhet a folyósítás.

Kapcsolódó cikkeink: