Terhesség

Babaváró hitel: jelentősen nagyobb büntetésre számíthatnak a feltételeket nem teljesítők

Soha nem látott mértékben emelkedett a babaváró hitel referenciakamata, 5,87 százalékról 6,94 százalékra. Emiatt a gyermekvállalás nem teljesülése esetén a visszafizetendő összeg is jelentősen emelkedik.
2022. Június 10.
Babaváró hitel: jelentősen nagyobb büntetésre számíthatnak a feltételeket nem teljesítők (fotó: Getty Images)

Megközelítette a 7 százalékot a babaváró hitel június elején közzétett referenciakamata, ami több mint egy százalékpontos emelkedést jelent az előző hónaphoz képest – írja a bank360.hu. Így jelentősen nagyobb büntetésre számíthatnak a feltételeket nem teljesítő igénylők, még úgy is, hogy a büntetőkamat mértékét április végétől csökkentette a kormány egy százalékponttal.

Ha nem születik meg a vállalt gyerek

A babaváró támogatás egyik fő feltétele, hogy az igényléstől számított öt éven belül gyermeket kell vállalnia a házaspárnak. Ha a feltétel nem teljesül, akkor az első öt évben igénybe vett kamattámogatást egy összegben vissza kell fizetni. A júniusi igénylőknek ez az összeg 3,89 millió forint a Bank360.hu babaváró hitel kalkulátora szerint, a júliusi igénylőknek viszont még ennél is jelentősen magasabb összeggel kell számolniuk, az ő büntetésük akár a 4,5 millió forintot is meghaladhatja.

De nemcsak az első öt évben igénybe vett kamattámogatást kell visszafizetni, hanem a futamidő hátralévő részében jelentősen megnő a törlesztőrészlet is: 10 millió forint igénylése esetén az induló 46 ezer forintos havi törlesztőrészlet csaknem a duplájára emelkedhet az ötödik év után, meghaladhatja a 87 ezer forintot – számolta ki a Bank360.hu.

Forrás: bank360.hu