Terhesség

Babaváró hitel: itt van a módosítás

A babaváró kölcsön jelzáloghitel felvétele esetén legfeljebb 75 százalékban önerőként szolgálhat.
2019. Június 27.
Babaváró hitel: itt van a módosítás

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint az adósságfék szabályok nem korlátozzák az egyes állami támogatások igénybevételét, a speciális konstrukciók céljának elérését pedig több esetben kivételszabályokkal és a piaci gyakorlatok egységesítésével segíti a jegybank – közölte az MNB szerdán a honlapján.

A jegybank az adósságfék szabályokat meghatározó, módosított rendeletében rögzíti, hogy a babaváró kölcsön jelzáloghitel felvétele esetén legfeljebb 75 százalékban önerőként szolgálhat.

A szerdán közzétett és július 1-jén hatályba lépő módosításból kiderül: amennyiben az ügyfél a babaváró kölcsönön kívül 90 napon belül ugyanazon lakás vásárlására jelzáloghitelt is igényel, a hitelnyújtó a babaváró kölcsönből eredő kitettségének legalább 25 százalékát hozzáadja a jelzáloghitel kitettségéhez.

Az adósságfék szabályok a rendeletben foglalt feltételek teljesülése esetén a babaváró kölcsön hitelkiváltási céllal való felhasználhatóságát nem gátolják – írja közleményében a jegybank.

A jegybank kifejti: a kamattámogatás mellett elérhető hitelek törlesztőrészlete az adósok által ténylegesen fizetendő (a kamattámogatással csökkentett) értéken veendők figyelembe a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) megállapítása során, így a szabályozás nem hátráltatja az állami támogatás felhasználását, de gátolja a háztartások túlzott eladósodottságának kialakulását.

Az egyszeri, gyermekek után járó, vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatások, így például a családok otthonteremtési kedvezménye (csok) a hitelfedezeti mutató (HFM) számítása során nem növeli a hitel összegét, így önerőként lehet figyelembe venni.

A Bankmonitor szerint 10 millió Ft babaváró hitel felvételekor 7,5 millió Ft minősül önerőnek (ha lakást vásárolunk) és 2,5 millió Ft számít majd hitelnek. Egy 37,5 millió forintnál olcsóbb lakás megvásárláshoz egyáltalán nem lesz szükségünk valós önerőre, amennyiben 10 millió forint babaváró hitelt felveszünk.

A Bankmonotor azonban felhívja a figyelmet arra, hogy a bankok – saját döntésük értelmében – szigorúbb szabályokat is alkalmazhatnak. A hitelminősítés minden esetben a bank önálló jogosultsága. Nem mindegy melyik bankot választjuk, lehet olyan eset, melynél a vásárláshoz szükséges önerő akár több millió forinttal meghaladhatja a jogszabályban foglalt minimális mértéket.

A kismamák megnyugodhatnak a 2019 július 1. és július 31. között született gyermekek után a kamattámogatás, a gyermekvállalási támogatás és a törlesztőrészlet szüneteltetés egyaránt járni fog, amennyiben a fiatal pár a Babaváró hitel iránti kérelmét leadja a bankban legkésőbb július 31-ig – írja a 24.hu.

Július 31. után sem kell azon aggódni a terhes anyukáknak amiatt, hogy pontosan mikor születik meg a gyermekük. Ha a babaváró támogatás igénylésüket beadták a bankban, akkor már jogosultak lesznek a különböző támogatásokra akkor is, ha gyermekük a szerződéskötést megelőzően születik meg. Így nem kell aggódniuk az elhúzódó ügyintézési idő, vagy az esetleges hiánypótlások miatt. Fontos azonban, hogy július 31-e után a kérelem benyújtását megelőzően született babákra nem lehet igényelni a támogatásokat.

A módosítás a “rossz adósokat” is érinti: felvehetik a babaváró támogatást ők is. A módosítások kedvezőbb helyzetbe hozzák azokat a hiteleiket rosszul fizető adósokat is, akik elmaradásaik miatt felkerültek a negatív KHR listára (BAR lista). A kedvező hitelt akár már az elmaradásaik rendezését követően azonnal igényelhetik. Az eddigi szabályok értelmében a hátralékaik kifizetését követően egy éven belül nem lett volna lehetőségük kérelmük beadására.

A nagycsaládosok jövőben igénybe vehető személygépkocsi-szerzési támogatása szintén vissza nem térítendő állami támogatás, így az is figyelembe vehető önerőként gépkocsi-vásárláshoz kapcsolódó hitel vagy lízing felvétele esetén.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/24.hu