Terhesség

Árt a magzatnak, ha megfázol?

Azelőtt talán tudomást sem vettél a mindennapos kis fertőzésekről, köhögésről, hasmenésről, de most, hogy kisbabátok lesz, elönt az aggodalom. Vajon neki nem árt, ha beteg vagy?

Megfázás terhesség alatt

Szinte már közhelyszerű, de igaz: jelentéktelennek tűnő, mégis nagyon hatékony rendszabály a hétköznapi fertőzések ellen a gyakori és alapos kézmosás. Fontosságát mikrobiológiai vizsgálatokkal bizonyították, és kiderült, hogy már néhány óra alatt is akár ezer különféle kórokozó telepedhet meg a kézen. Nagyobb közösségekben, zárt helyen, járványos időszakban a kórokozók könnyebben terjednek, így ezeket a helyeket legalább a terhesség első harmadában érdemes elkerülni.

Gyógyítás, de hogyan?

Aki megbetegszik, forduljon orvoshoz! Gyógyszert csak indokolt esetben vegyünk be, kizárólag orvosi javaslatra. Ne ilyenkor használjuk el az otthoni gyógyszermaradékokat. Gyógyszerek szempontjából a negyedik és tizedik terhességi hét közötti időszak a legkritikusabb.

Fejlődési rendellenességek ugyanis általában a magzati fejlődés második és nyolcadik hete között alakulhatnak ki. Bár ritkán nyúlunk antibiotikumokhoz terhesség alatt, a szövődmények elkerülése érdekében súlyos esetben alkalmazhatóak. Felfázás, húgyúti fertőzés és szövődményes felső légúti megbetegedések esetén is szükséges lehet rájuk a nagyobb baj elkerülése érdekében.

Influenza, megfázás

Az influenzavírus legtöbbször nem okoz a fejlődő babánál rendellenességet, illetve ha meg is figyeltek valamiféle összefüggést, az inkább a kezelésére használt gyógyszerekkel függhetett össze. Ezért mindenképpen kérjük ki szülész-nőgyógyász vagy patikus véleményét ilyen esetekben. Védőoltást, mely jó megoldás lehet, lehetőleg a terhesség előtt adassunk be, de az se baj, ha közben kerül sor rá.

38-38,5 fokos láz felett alkalmazzunk kíméletes, testhőmérséklettel csaknem megegyező hűtőfürdőt vagy törzsborítást, és beszéljünk orvosunkkal a további teendőkről.

Önmagában a köhögés a terhességre többnyire teljesen ártalmatlan, érdemes ilyenkor klinikai vizsgálatokkal is igazolt borostyánlevél-kivonatból készült oldatot alkalmazni. Gyakran előfordul, hogy megfázás esetén kiszárad a torok, és sérülékenyebb lesz a nyálkahártya. Egyes orrcseppek, amelyek norefedrint tartalmaznak, emelhetik a magzat vérnyomását, ráadásul a hozzászokás miatt hatékonyságuk is hamar csökken. Ezért helyettük inkább tengeri sóoldatból készült speciális orrcseppet és orrkenőcsöt használjunk.

Gyomor-bélrendszeri fertőzések

A magzatra nem jelentenek veszélyt ezek a betegségek. Olyan készítményt, mely hirtelen megállítja a hasmenést, nem javasolunk, ugyanis fontos, hogy az irritáló anyagok kiürüljenek a szervezetből. Érdemes azonban megkötni a toxinokat, ezért széntablettát bátran bevehetünk, napi három-négy alkalommal akár négy szemet is. A legfontosabb a folyadékpótlás! Inkább apró kortyokban, de gyakran fogyasszunk folyadékot.

Víz és a tea mellett jó választás a gyomornyálkahártyát nyugtató hűtött, szűrt almalé, amely a szénhidrátok egy részét is pótolja. A terhesség utolsó heteiben a szülés közeledtének első jele is lehet a hasmenés, hányás, tehát ilyenkor akár normálisak is lehetnek ezen tünetek.

Árt a magzatnak, ha megfázol?

További kérdésekkel a G1 Intézetben keresheted fel dr. Szőnyi Györgyöt.

Kapcsolódó cikkeink betegség terhesség alatt témában:

Forrás: Kismama magazin