Terhesség

Amikor szomorúság kíséri a babavárást

A baby blues-ról és a szülés utáni depresszióról a legtöbben már hallottunk, azonban a terhesség alatt érzett szomorúságról sem szabad megfeledkezni.
2020. Október 08.
Amikor szomorúság kíséri a babavárást (Fotó: Getty Images)

Az angolul pregnancy blues-nak nevezett, a babavárás idején tapasztalt lehangoltság, szomorúság nem ritka jelenség: az anyukák 20 százalékát érintheti, azokat a kismamákat, akik kérdései, aggodalmai gyakran megválaszolatlanok maradnak.

A terhesség alatti lehangoltságot gyakran félreértik

A várandósságról általában boldog időszakként beszélünk, ezért nem meglepő, ha azok a kismamák, akik szomorúságot, lehangoltságot éreznek a terhesség idején, nem árulják el érzéseiket, vagy nem kérnek segítséget. Gyakran diagnosztizálatlan marad a probléma, így a kismamáknak sokszor nincs támogatásuk, nem kapnak válaszokat ebben a nehéz időszakban.Ami pedig még rosszabb, hogy a család, a barátok, és az orvosok is a hormonális változásoknak tulajdoníthatják a depressziós tüneteket. A kismamák pedig így még inkább érezhetik magukat csalódottnak, zavartnak, és azt, hogy nem hallgatják meg őket.

Nem ritka a depresszió a terhesség során

Minden negyedik embert érint élete során valamikor a depresszió, így nem meglepő, hogy a terhesség során is előfordulhat – különösen azoknál a kismamáknál, akiknek a várandósság előtt is volt depressziójuk. Sőt, valójában a terhesség alatti depresszió egyik legnagyobb kockázati tényezője, ha a várandósságot megelőzően, valamely életszakaszában volt már depressziós a kismama. Egyéb kockázati tényezők lehetnek: kapcsolati problémák, stressz, társadalmi és gazdasági erőforrások hiánya, terhességi szövődmények, ha a terhesség nem volt tervezett.A kezeletlenül maradt terhesség alatti depresszió mind az anyára, mind a babára nézve veszélyes lehet. Összefüggésbe hozható például koraszüléssel, azzal, hogy az édesanyának nincs ereje a babáról és az önmagáról való gondoskodásra, az újszülöttet nehezebb lehet megnyugtatni, illetve az édesanya és a gyermek is küzdhet mentális problémákkal. A szülés utáni depresszió egyik fő kockázati tényezője is lehet a terhesség alatti depresszió.

Ne feledd, van segítség!

Először érdemes az aggodalmakról beszélni az orvossal, a nőgyógyásszal, egy terapeutával, támogatásért, válaszokért fordulni hozzájuk. A terhesség alatti és utáni kezelések magukba foglalhatják például a pszichoterápiát, a prenatális jógát, az anya-gyermek kettős terápiát a ráhangolódás, kötődés fokozására, egyes esetekben akár az antidepresszánsokat is.Forrás: psychologytoday.com