Terhesség

Amikor a nyákdugó távozik

A szülés előtt pár nappal előfordulhat, hogy enyhe, nyákos vérzést észlel, görcs és fájdalom azonban nem jelentkezik.
2007. Szeptember 04.

Amikor a nyákdugó távozik

Ez még nem biztos, hogy a szülés kezdete, csak a nyákdugó távozik. Ez az esemény általában két-három nappal előzi meg a szülést, de változó és kiszámíthatatlan, hogy mikor indul meg a szülés. Lehet, hogy egy héttel, pár nappal korábban távozik, mint ahogy majd megindul a szülés, de az is lehet, hogy nagyon közel, órákon belül megindul a folyamat. Gyakran csak a vajúdás közben vagy burokrepesztéskor távozik. Azt sem egyben teszi, inkább darabokban esik ki.

Maga a nyákdugó a méhnyakban található mirigyekben termelődő, besűrűsödött nyák, amely véd a felszálló kórokozók ellen, a külvilágtól. Amikor a méhszáj tágulni kezd, a nyákdugó kiesik a hüvelyen keresztül, de az is lehet, hogy tágul ugyan a méhszáj, mégsem távozik a nyákdugó.

A nyákdugó barnás-vöröses színű, nyálkás, kocsonyás állagú. Gyakran rózsaszín vagy barnás folyás, pecsételés előzi meg a kiesését.

A szülés közeledtével a jóslófájások is megjelenhetnek, de ha sűrűsödnek a kontrakciók és szabályossá alakulnak, akkor bizony elindult a vajúdás.

Önmagában azonban a nyákdugó távozása még csak jelzés, semmiképpen nem kell rohanni a kórházba vagy értesíteni az orvost.

Orvost akkor kell értesíteni, ha a nyákdugó kiesését követően élénk vérzés van, vagy a 37. hét előtt távozna.

Kapcsolódó cikkeink szülés témában:

Forrás: Kismama magazin