Terhesség

Aláírásgyűjtés indult a miskolci szülészet megmentéséért

Már több mint hétezren írták alá a miskolci szülészet megmentéséért indított elektronikus petíciót.
2019. December 17.
Aláírásgyűjtés indult a miskolci szülészet megmentéséért (fotó: iStock)

Mát több mint hétezren írták alá azt az elektronikus petíciót, amelyet egy nyilvános Facebook-csoportot indított a miskolci szülészet megmentéséért. A petíció elindítói szerint a Semmelweis Tagkórház Szülészeti-, Nőgyógyászati Osztályát össze akarják vonni a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Szülészet-, Nőgyógyászati osztályával, ami számukra “sem szakmailag, sem betegbiztonsági szempontból nem elfogadható kormányzati döntés.” Ezért aláírásgyűjtésbe kezdtek az Emberi Erőforrások Minisztériumának címezve tiltakozásukat.

Az aláírásgyűjtés kezdeményezői szerint az osztályt átköltöztetnék a már jelenleg is leterhelt, hatalmas betegforgalmat ellátó Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórházba. “A szülészet-,nőgyógyászati osztályok összevonása a lakosság és az egészségügyi dolgozók jogos felháborodását váltja ki. Egy ekkora forgalmat bonyolító összevont szülészet-, nőgyógyászat kialakítása, minden szempontból szembemegy a családközpontú szülészetek kialakításának kormányzati szándékával.

Az országban évi 4500 szülést ellátó intézmény példa nélküli, a legnagyobb osztályokon, klinikákon is épp meghaladja a 3000-et a szülésszám” – írják a petícióban.

A Semmelweis Tagkórház Szülészet-, Nőgyógyászati Osztályának elköltöztetését követően, egynapos sebészeti osztály kialakítását tervezik megvalósítani az osztály jelenlegi épületében.

A miskolci szülészet 1994-ben, 2010-ben és 2014-ben elnyerte a bababarát kórház címet, 2011-ben és 2013-ban ” Az év szülészete” lett, 2018-ban az osztály szülőszobáján dolgozó szülésznők “Kiváló Munkacsoport” címet kaptak a kórház vezetőségétől.

Már nyáron arról írt a Magyar Narancs, hogy a miskolci városi kórház szülészetén dolgozók biztosak abban, hogy az önkormányzati választások után bezárják az osztályt. Akkor a lap megkérdezte az Emmi-t, hogy mivel indokolja az osztály bezárását, és hogy képes lesz-e ekkora kapacitással működni a szülészet a megyei kórházban. A minisztérium helyett azonban a megyei kórház vezetője, Révész János főigazgató válaszolt a Narancsnak: cáfolta a városi szülészet bezárását.