Terhesség

A terhesség legkorábbi jelei

Aki családot szeretne, általában türelmetlenül nézi a naptárat, hiszen a legbiztosabb jel a terhességre a menstruáció kimaradása. Ám néhány korai jel már akár egy héttel ezelőtt utalhat arra, hogy nemsokára érkezik a gólya.
2019. Július 06.
Már a teszt előtt megtapasztalhatunk tüneteket

Érzékennyé váló mellek

Egy-két héttel a fogantatás után a szervezet nagy mennyiségben kezd el ösztrogént és progeszteront termelni, ez pedig a mellek méretének változásával, a mellek elnehezülésével, érzékennyé vagy fájdalmassá válásával járhat együtt.

Sötétebb mellbimbók

A mellbimbók is megváltozhatnak, megnőhetnek és sötétebbé válhatnak, ami szintén a koraterhességgel összefüggő hormonális változások következménye. Minél világosabb valaki bőre, annál hangsúlyosabb és látványos lehet ez nála.

Görcsök és hátfájás

Sok nő összekeveri ezeket a tüneteket a PMS jeleivel, de valójában a hormonális változások és a méh növekedésének megkezdődése okozza ezeket. A görcsöket maga a beágyazódás válthatja ki, de van, aki szúrkálást, vagy élesebb fájdalmat érez ilyenkor (vagy éppen ellenkezőleg, semmilyen tünete nincs).

Pecsételő vérzés

Lehet, hogy azt hiszi valaki, a menstruációja kezdődött el, csak éppen gyengébb, rövidebb, mint máskor. Ez azonban a terhesség jele is lehet, hiszen a beágyazódást is kísérheti vérzés.

Fáradékonyság

Az első hetekben a szervezet csúcsfokozatba kapcsolva működik, hiszen fel kell készülnie a kisbaba kihordására, ennek és a hormonális változásoknak természetes velejárója lehet a fáradékonyság, kimerültség.

Hányinger

A reggeli rosszullét a terhesség talán legismertebb tünete, a várandósok 85 százaléka megtapasztalhatja legalább egyszer, és jó néhányan vannak olyanok is, akik szinte az első pillanattól émelyegnek. A progeszteron hatására az emésztés is lelassul, ami székrekedéshez is vezethet, de azt is okozhatja, hogy a gyomor nem ürül ki olyan gyorsan, mint egyébként, túlságosan telinek érezhetjük magunkat, ami természetesen émelygéssel is együtt jár. A hCg nevű hormon is okozhat hányingert, ráadásul, minél magasabb a szintje a vérben, annál rosszabbul lehet a kismama!

Puffadás és székrekedés

A már említett progeszteron hatása az emésztés lassulása, ami fokozott puffadással, székrekedéssel jelentkezik. Különösen azoknál lehet ez feltűnő, akik egyébként (pl. a menstruáció előtt) nem hajlamosak erre.

(via)

Ezt is érdemes elolvasni: