Terhesség

A terhesség így hat a gerincre és a talphosszra

A várandósság egy nő életének egyik legszebb pillanata, ugyanakkor olyan változások történnek a szervezetben, amelyek nemcsak kilenc hónapig határozzák meg egy kismama életét.
2021. November 15.
A terhesség így hat a gerincre és a talphosszra (fotó: Getty Images)

A hormonális változások mellett ízületi és vázrendszeri elváltozások is kialakulnak, így hosszú távon gondolkodva fontos, hogyan gondoskodik a kismama magzata mellett a saját egészségéről.

Természetes folyamat, hogy a várandósság ideje alatt, a súlygyarapodás miatt a test statikai tengelye, súlypontja megváltozik, a súlypont pedig áthelyeződik. Emiatt azonban kompenzációs folyamatok indulhatnak meg, nem megfelelő formálódással azonban az új egyensúly kialakulásával mozgásszervi panaszok jöhetnek elő. Nem véletlen, hogy a kismamák gyakran panaszkodnak lábdagadásra, csípő- és derékfájdalmakra. A magzat növekedésével ugyanis ízületi, hát- és derékfájdalmak alakulhatnak ki.

Mivel háton, vagy oldalt fekve tudnak csak aludni, a csípő a normálistól eltérő terhelést kap, az egyensúly-változásból pedig fájdalom, a nagytompor felett nyáktömlő gyulladás alakulhat ki. Hasonló a helyzet derékproblémák esetén is: a várandósság alatt megváltozik a gerinc terhelése, az ágyéki szakasznak pedig más lesz az íveltsége, amely megterheli a csigolyákat. Kutatások arra is felhívták a figyelmet, hogy a lábboltozat feszesen tartásáért felelős szövetek a várandósság ideje alatt jelentősen meglazulnak, ez pedig néhány milliméteres talphossznövekedést és a boltozat csökkenését idézték elő.

“A szervezetnek viszonylag gyorsan kell alkalmazkodnia a magzat gyors növekedéséhez, ez pedig többféle ortopédiai elváltozást és így panaszt okozhat. Az izmoknak, ízületeknek, szalagoknak egyszerre kell támogatniuk a megnövekedett terhelést. Ezek a deformitások nagy része a szülés után visszarendeződik, de nem teljesen, így a legegyszerűbb hétköznapi aktivitások során is érzi a kismama, hogy másként jár, vagy másként tartja magát. A nem megfelelő testtartás viszont hosszú távon is rossz hatással lehet a szervezetre, hiszen hát-, csípő-, derék-, nyak- vagy gerincfájdalmat, ízületi panaszokat, sőt, fejfájást, migrént, de akár szívpanaszokat is okozhat” – mondta Dr. Moravcsik Bence Balázs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd szakorvosa.

Fontos, hogy az esetleges ortopédiai elváltozásokba nem szabad beletörődni, van ezekre megoldás, még ha egyik, másik nem is túl esztétikus. A kompressziós harisnya viselése, vagy a fáslizás megelőzheti, illetve kezelheti a panaszokat. Érdemes ebben az időszakban gyógypapucsot, gyógycipőt, speciálisan, egyedileg készített talpbetétet viselni. A kilazult szalagok, illetve a súlynövekedés miatt ugyanis az előlábra ható erők miatt hosszanti- és harántboltozati süllyedés alakulhat ki. Ezek kísérőjelensége a bütyök és a kalapácsujj, amelyek idővel súlyos fájdalmakhoz és nehezített cipőviseléshez is vezethetnek.

Dr. Moravcsik Bence Balázs szerint nagyon fontos a tudatos viselkedés, hiszen nemcsak a magzatot, hanem a kismama szervezetét is védeni kell, és nem csak a kilenc hónap alatti időszakra szabad gondolni. A megelőzés kulcskérdés: derék- és csípőfájdalmak esetén nyújtógyakorlatok, gyógyszeres kezelés, gyulladáscsökkentő krémek használata, súlyosabb esetben fizioterápia segíthet.

“Természetesen sok függ attól is, milyen izomzattal, a gerincoszlop mögötti izomtónussal rendelkezik a kismama, hiszen ennek kell elbírni a terhelést. Különösen ajánlott a gerinc- és a kismama torna. Szakképzett gyógytornász által vezetett gyakorlatok segítségével lehet stabilizálni a gerincet, hozzájárulnak az alsó végtagok vérkeringésének javításához, javítják a lábizmok, a passzív szalagok, az ízületek állapotát, illetve felkészítenek a szülésre” – fogalmazott az ortopéd szakorvos.

Forrás: Toscana Media