Terhesség

A terhesség alatt ennyit költünk a babára

Milyen költségek merülnek fel a terhesség és a baba megszületése utáni egy évben? Egy biztos: jelentősen növeli egy család kiadását. De mennyire?
2020. Május 28.
A terhesség alatt ennyit költünk a babára (fotó: Getty Images)

Babaruhák, pelenka, babakocsi, hordozó, kiságy – ezek az első gondolataink, amikor azt vesszük sorra, milyen kiadásokkal kell számolni egy kisbaba érkezésekor.

A Picodi.com analízis csapata megvizsgálta mennyi az annyi, ha egy gyermek születéséről van szó. A kismama ruháktól és háztartási felszerelésektől egészen a baba első évében felmerülő költségekig.

Terhesség alatti kiadások

A terhesség ideje alatt a kismamáknak nélkülözhetetlen a gardróbjuk kibővítése is, ami extra költségekkel jár. Az alap kismamaruhák átlagos költsége 88 000 Ft. A prémium csomag ára elérheti a 137 000 Ft-ot is: kiegészítve az alapcsomagot néhány extra, a kismamának hasznos termékkel, mint speciális alvópárna, magzati szívverés.

A kórházi csomag vagy kelengye, azaz, amit beviszünk magunkkal a kórházba, ha ott szülünk, kb. 21 ezer forintunkba kerül, de a prémium verzió 33 ezerrel számol.

Az otthonunkat is fel kell készíteni a babavárásra, itt aztán határ a csillagos ég. A picodi.com úgy számol, hogy átlagosan 176 ezer forintra rúg az alapfelszerelés (pl. gyerekágy, ágynemű, pelenkázó, etetőszék, babaápolási termékek, stb), de elérheti a 336 ezer forintot is, ha prémium csomagban gondolkozunk.

A terhesség alatt ennyit költünk a babára

Az első év kiadásai

Minden, ami egy kisgyermek szállításához szükséges szintén jelentős költségeket ró a szülőkre. Egy középszerű, kettő az egyben babakocsi, autósüléssel 120 000 Ft. Azonban egy csúcskategóriás modell, babahordozóval már 256 000 Ft-ra emeli a számlát.

A legnagyobb ráfordítást a babaápolási termékek közül a pelenkák képezik. Habár az 1950-es évekből származó találmány megkönnyíti a szülők életét, de egyáltalán nem pénztárcabarát. A babaápolási termékek, kozmetikumok és pelenkák 170 000-191 000 Ft körülre tehetők.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint az első fél évben kizárólag szoptatást javasol, így minden kiegészítő táplálékot a baba fél éve után ajánlott bevezetni, így is a számla 133 000 és kisebb extrákkal 159 000 Ft körül mozog.

Hány havi átlagbérből jön ki az alapkészlet?

A KSH jelentései szerint az átlagos nettó bér 2020 februárjában 250 200 Ft volt, ami azt jelenti, hogy az alapkészlet megvásárlásához Magyarországon 3,2 havi átlagfizetésre van szükség.

Összehasonlításképpen például Németországban és Írországban az alapkészlet megvásárlásához alig több, mint egy havi átlagbér is elég (a helyi árakhoz viszonyítva). Angliában már 2 havi átlagkereset szükséges az alap csomaghoz. Tőlünk sokkal szerencsétlenebb helyzetben vannak az oroszok és a brazilok is, nekik 4-5 havi bért kell összespórolniuk a babavárásra, és még ennél is rosszabb helyzetben vannak az ukrán szülők, akiknek több, mint 9 hónapnyi átlagbérbe kerül a terhesség és az első éve a babának.

A terhesség alatt ennyit költünk a babára

Forrás: picodi.com