Terhesség

A terhesség 6. hónapja

A terhesség 6. hónapja azt jelenti, hogy hamarosan a végére érsz a második trimeszternek is. Mi mindenre számíthatsz a 6. hónapban, és mit érdemes tudnod a kisbabád fejlődéséről ebben az időszakban?
2021. Március 22.
A terhesség 6. hónapja (Fotó: Getty Images)

Milyen tüneteket tapasztalhatsz a 6. terhességi hónapban?

Az émelygés és a hányás a 6. hónapra valószínűleg már elmúlt, azonban a második trimeszter vége sem feltétlenül tünetmentes időszak. Ebben a hónapban tapasztalhatsz többek között:

  • székrekedést, melynek az oka lehet, hogy a növekvő méhed nyomást gyakorol a belekre
  • a hátad, a csípőd, illetve a kismedence tájékának fájdalmát, amit az egyre növekvő baba súlya miatt érezhetsz
  • a has viszketését, amit a bőr tágulása okozhat
  • szédülést, amelynek oka lehet a felgyorsult keringés, ami megnövekedett véráramlást biztosít a méhben
  • a lábaid, bokáid duzzanatát, lábgörcsöt
  • megnövekedett éhséget
  • gyomorégést és emésztési problémákat

De ahogy minden várandósság, úgy minden kismama más, ezért nem mindenki tapasztalja ugyanazokat a tüneteket sem.

Ez történik az 23-27. héten

A 23. terhességi héttől akár azt is tapasztalhatod, hogy a méhed elkezdi gyakorolni az összehúzódásokat – ezeket nevezzük Braxton Hicks kontrakcióknak. A növekvő baba nagyjából fél kg súlyú lehet, és testének arányai egyre jobban közelítenek az újszülöttekéhez. Ebben az időszakban nagyobb súlygyarapodás kezdődik nála, a következő négy hétben meg kell dupláznia a súlyát. A zsírszövet egyre növekszik, de a bőre még mindig kissé ráncos ekkor. Ebben a hétben már igen élénk mozgást tapasztalhatsz a babától, aki rendszeresen átmozgatja az izmait.

A terhesség 24. hetében, de legkésőbb a 28. héten kell elvégeztetni a terheléses cukorvizsgálatot, amellyel a terhességi diabéteszt szűrik. A baba belső fülében már kifejlődnek ekkorra a félkörös ívjáratok, amelyek az egyensúlyozásban segítenek – ennek köszönhetően a baba már képes érzékelni, ha a pocakban fejjel lefelé fordul.

Ezen a héten a baba szervezetében elkezdődik a fehérvérsejtek termelődése is. Akár eddig nem tapasztalt, apró, rángatózó mozdulatokat is tapasztalhatsz a babától, amit az okoz, ha a pici csuklik. A 24. hétre a baba arca is szinte teljesen kialakul, már vannak szempillái, szemöldökei is, sőt, már kevés, fehér haja is lehet.

A 25. terhességi hétre már majdnem 700 gramm a fejlődő baba súlya. Elkezdenek kinyílni az orrnyílásai, a tüdőerei kifejlődtek, a kicsi pedig elkezd légzőmozgásokat végezni. Egyre erősebbek a csontjai, és a gerinc szerkezete is erőteljesen fejlődik. Bőre egyre kevésbé átlátszó, az alatta található apró erek megtelnek vérrel, így rózsaszínes lesz.

A 26. terhességi héten a léghólyagocskák fejlődnek a baba tüdejében, és a tüdő által termel úgynevezett szörfaktáns borítja be a léghólyagok belső felületét, hogy azok kilégzés közben ne essenek össze. Kialakulnak a jellegzetes alvás-ébrenlét ciklusok, a fejlődő magzat agyhullámai már hasonlítanak az újszülöttekére. Mivel a baba hallása már teljesen kifejlődött ekkorra, tapasztalhatod, hogy a hirtelen, nagyobb hangokra mozgással reagál. A szemei elkezdenek lassan kinyílni, és egyre jobban el tudja különíteni a sötétséget és a világosságot is az anyaméhben.

A 27. terhességi héttel elérkeztél a második trimeszter végére.  A baba súlya ekkorra már nagyjából 1 kg. A tüdeje, a mája és az immunrendszere már működőképesnek számít, de a következő három hónapra még szüksége van, hogy a szervek elérjék maximális érettségüket. Már fel tudja ismerni a hangodat és a párodét is, így ez egy jó alkalom, hogy minél többet meséljetek, énekeljetek neki. Az ízlelőbimbói is nagyon fejlettek már, a magzatívből érezheti az általad fogyasztott ételek erőteljesebb ízeit.

Források:

babaszoba.hu/terhesseg-hetrol-hetre/23-het

babaszoba.hu/terhesseg-hetrol-hetre/24-het

babaszoba.hu/terhesseg-hetrol-hetre/25-het

babaszoba.hu/terhesseg-hetrol-hetre/26-het

babaszoba.hu/terhesseg-hetrol-hetre/27-het

whattoexpect.com

whattoexpect.com

whattoexpect.com

whattoexpect.com

healthline.com