Terhesség

A terhesség 4. hónapja

A terhesség 4. hónapjában a fejlődő baba már nem embrió, megkezdődött ugyanis a magzati periódus. Mi történik ebben a hónapban a babával, és mire számíthat a kismama?
2021. Március 01.
A terhesség 4. hónapja (Fotó: Getty Images)

Mi történik a 4. terhességi hónapban?

A terhesség 4. hetével kezdetét veszi a második trimeszter, ami sokak szerint a várandósság legkellemesebb időszaka. Ennek az oka, hogy várhatóan megszűnnek az első trimeszter kellemetlen és fárasztó tünetei, mint többek között például a rosszullétek vagy a szédülés, viszont a hasad még nem olyan nagy és nehéz, mint majd a harmadik trimeszterben. A kismamák többsége aktívabbnak érzi magát ebben az időszakban, de van, aki továbbra is fáradékonyságot tapasztal – ebben az esetben nagyon fontos a megfelelő pihenés.Néhány tünet, amelyet a 4. terhességi hónapban tapasztalhatsz:

  • enyhe, szúró hasi vagy lágyéktáji fájdalom a méh rohamos növekedése miatt – ez teljesen normális, bár nem túl kellemes jelenség
  • gyomorégés, emésztési problémák
  • hátfájás
  • striák
  • visszeresség
  • légszomj
  • duzzadt orrnyálkahártya és orrdugulás
  • irritálódott vagy vérző fogíny
  • székrekedés
  • kerek méhszalag fájdalom

A szervezetedben ebben az időszakban megnövekszik a vér mennyisége – bizonyos tünetek, többek között például a vénák változása és az orrdugulás is ezzel hozható összefüggésbe. Egyes tüneteket pedig – mint például a székrekedés, a gyomorégés és a légszomj – azért tapasztalhatsz, mert a növekvő méh elmozdítja a többi szervedet.

Ez történik az 13-17. héten?

A terhesség 13. hetében a magzat szemei a fej két oldaláról az orr felé kezdenek közelíteni, és lassan a fülei is a helyükre kerülnek. A hangszálak is ezen a héten alakulnak is. A máj megkezdi az epe elválasztását, a hasnyálmirigy pedig az inzulinét. Elvileg már látható ekkor a külső nemi szerv, de az ultrahangos vizsgálaton csak a 18-20. héten kerülhet látótérbe.A 14. terhességi héttől kezd termelődni a relaxin hormon, amely segíti a medence tágulását, hogy így csináljon helyet a babának, fellazítja az ínszalagokat, izmokat, könnyíti a tágulást – így pedig majd a szülést is. Azonban eközben a gerinc és az ízületek stabilitása is csökken, amelynek negatív következménye lehet a hátfájás. Tapasztalhatsz bőrproblémákat, aknékat, intenzív verejtékezést is ebben az időszakban, és a melleid is érzékenyek lehetnek.Növekedésnek indul a magzat nyaka, a feje és álla pedig felemelkedik a mellkastól. A baba egyre élénkebben mozog, az izmok fejlődésének köszönhetően. Ezeket a mozgásokat akár apró rebbenésekként érzékelheted, de akkor sem kell aggódni, ha nem veszed észre ezeket – általában ugyanis a 20. hét környékére esik a magzat mozgásának észlelése.A 15. terhességi hétre valószínűleg már látszik valamennyire a pocakod – a méh pedig lassan átlépi a csípőcsontok magasságát. A melleken is szembetűnőbb lehet a változás, növekedésnek indulhat a mellbimbó udvara, a mellkas vénái pedig egyre jobban kitágulhatnak. A 15. és 22. hét között sokaknál megjelenik a linea nigra, egy vékony, sötét csík, amely a köldök és a szeméremcsont között húzódik. A bőrön feltűnhetnek barnás vagy vöröses foltok, melyek a szülés után fokozatosan elhalványodnak, eltűnnek.A magzat egész testét finom szőrzet, úgynevezett lanugo borítja, amely egészen a 26. hétig növekszik. Emellett növekedésnek indul a haj és a szemöldök szőre is. A baba csontjai erősödnek, és már akár az is megfigyelhető, hogy szopja a hüvelykujját.A 16. terhességi hétre a baba szemei az arc elülső részére kerültek, és a kicsi egyelőre csukott szemmel, de elkezd pislogni. A fülek a fej két oldalára kerültek, az íny alatt kifejlődött mind a 20 tejfog, a nyelven megjelennek az ízlelőbimbók. A körmök is kinőttek már a kéz és a láb ujjain egyaránt.A magzat rohamos növekedésnek indul, a 17. terhességi héten nagysága megegyezik a méhlepényével, és megkezdődik a bőr alatti zsírszövet kialakulása is. Már nem csak a tüdőbe áramlik a magzatvíz, hanem a baba le is nyeli. A baba vizeletkiválasztása is működik már, és a mekónium, azaz a magzatszurok is gyülemleni kezd. Ezen a héten már olyan reflexei is működhetnek, mint az ujjszopás, a pislogás és a csuklás.

Ezen a héten a magzat szívverését már az agya szabályozza, ami percenként 140-150-et is ver – ez kétszer olyan gyors, mint a kismamáé. Ezen a héten kezdődik az ujjlenyomatok fejlődése is.

Néhány tipp a 4. terhességi hónapra

  • A növekvő pocak miatt hamarosan szükséged lehet a kismama ruhákra – érdemes körülnézned, és beszerezned néhány kényelmes darabot. Szükséged lehet új melltartókra, kismama fehérneműkre is. Ezekből a darabokból célszerű minél kényelmesebbet vásárolnod, például puha pamutból készülteket.
  • A második trimeszterben nagyjából napi 300-350 extra kalóriabevitel javasolt a kismamáknak. Azonban nem mindegy, ezt mivel viszed be: javasolt olyan ételeket választanod, amelyek rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, teljes kiőrlésű gabonákat, továbbá mellé egészségesebb zsírokat, mint az avokádó vagy a magvajak. A baba csontjainak fejlődésének támogatására fontos a megfelelő fehérje- és kalciumbevitel is.
  • Egy kevés, alacsony intenzitású testmozgást is javasolt végezni naponta – az orvosodat is érdemes lehet megkérdezned, milyen mozgásformákat javasol a számodra.
  • Maradj hidratált a szervezeted sokat dolgozik, és szüksége van a folyadékra. A várandósság alatt könnyen kiszáradhatsz, ami többek között okozhat fáradtságot, fejfájást, szédülést is.

Források:babaszoba.hu/terhesseg-hetrol-hetre/13-hetbabaszoba.hu/terhesseg-hetrol-hetre/14-hetbabaszoba.hu/terhesseg-hetrol-hetre/15-hetbabaszoba.hu/terhesseg-hetrol-hetre/16-hetbabaszoba.hu/terhesseg-hetrol-hetre/17-hethealthline.comwhattoexpect.com