Terhesség

A táppénz miatt akár bukhat a babaváró hitel

A babaváró hitel igénylésénél jellemző, hogy kismamák lesznek az igénylők, akik éppen táppénzen is lehetnek a terhességük alatt. A táppénzt azonban nem számítják be jövedelemként a bankok.
2019. Augusztus 12.
A táppénz miatt akár bukhat a babaváró hitel

Ha pedig nem számít jövedelemnek, akkor bukhat az igénylés, vagy kevesebb összeg járhat, mint amennyit szerettek volna az igénylők. Vannak, akiket pedig úgy utasítanak el, hogy megvan az előírt jövedelmük – a 24.hu szedte össze a problémákat.

A lap egy olvasói történetet osztott meg, amelyből az derül ki, hogy a táppénzt nem számították be jövedelemnek a bankok, noha nem ritka, hogy a várandós kismama táppénzen van – pl. mert veszélyeztetett terhes – amikor megigényli a hitelt.

A 24.hu olvasója azt is elmondta a lapnak, hogy ha az igénylés pillanatában még dolgozik a kismama, munkabért tud igazolni, de utána elküldik táppénzre, azzal nincs gondja a bankoknak. Mintha ettől jobb törlesztő lenne.

Valkó András, a Babaváró Facebook-csoport szakértője elmondta, hogy minden a bankokon múlik, az ő kezükben van a döntés.

Más hitelfelvételnél sem preferálják a táppénzt és a gyerekvállalással kapcsolatos jövedelmeket, és úgy tűnik, a bankok többsége ezt a szabályt nem írta felül a kifejezetten kismamákra építő babaváró hitelnél is.

Kivétel a Sberbank, ahol kezdettől számolnak a terhestáppénzzel, valamint a Raiffeisen, illetve a Takarékbank és az UniCredit, amelyek szintén elfogadják már a terhestáppénzt jövedelemként. A többiek nem igazán alkalmazkodtak ahhoz, milyen célcsoportnak kínálják az új babaváró hitelt.

Vannak bankok, ahol a táppénzt nem veszik figyelembe, a gyest, gyedet, családi pótlékot viszont igen, más banknál csak a családi pótlék számít. És van olyan bank is, ami nem 100, hanem csak 70 százalékon számítja be a gyerekek után járó jövedelmeket. Nagyon úgy tűnik tehát, hogy nincs egységes gyakorlat.

A lap megkérdezte arról is a szakértőt, hogyan lehetséges az, hogy úgy utasítanak el kérelmet a bankok, hogy megvan az előírt jövedelem. Valkó hangsúlyozta, a jtm, vagyis az előírt jövedelem a törlesztéshez csak egy plafon, amit minden (200 ezer forint feletti hitelnél) alkalmazni kell.

A jtm-szabályokon 2019. július elsejétől változtatott az MNB, a jelzáloghitelek kamatkockázatának mérséklése érdekében. Az öt évnél hosszabb futamidejű jelzáloghiteleknél differenciált lett a jtm, aminek célja, hogy a lakosságot a fix kamatozású jelzáloghitelek felé terelje. A jövedelmi küszöb is módosult 400 ezer forintról 500 ezerre.

A bank dönt, és gyakori, hogy a jtm-megfelelés ellenére nem kapják meg az igénylők a maximális babavárót. Jellemzően kisebb igazolt bér (200 ezer forint/család) esetén már nem adják meg a 10 millió forintot. Előfordul, hogy valaki kis csúszással tudja csak fizetni a meglévő hiteleit, vagy kicsúszik a folyószámla hitelkeretből, ezeket kockázatosnak ítélik meg a bankok.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: 24.hu