Terhesség

A szex előnyei terhesség alatt

A szex nemcsak a párkapcsolatok fontos része, de a komplikációmentes várandóságé is.
2020. Március 09.
A szex előnyei terhesség alatt (fotó: Getty Images)

Természetesen arról a párok döntenek, hogy milyen gyakran élnek a 9 hónap alatt nemi életet, de mivel a terhesség egy természetes élettani folyamat, ezért Dr. Hartman Gábor, a Duna Medical Center nőgyógyász szakorvosa szerint nem kell különösebben korlátozni semmit, ami a szexuális élettel kapcsolatos.

A terhességgel járó hormonális, testi és lelki változások kihatnak a szexuális életre mindkét fél részéről. Előfordul, hogy nagyon megnő a kismama libidója, de ennek az ellenkezője is megtörténhet. Sok tévhit kering a terhesség alatti szexuális életről, de Dr. Hartman szerint az a legfontosabb, hogy a pár elfogadja a megváltozott helyzetet és beszéljenek róla. Ameddig mindkét félnek jólesik, addig nyugodtan lehet szexuális életet élni.

Mit érez a magzat?

Gyakori, hogy a leendő apuka óvatosságból nem akarja az együttléteket, tart attól, hogy a gyermekre hatással lesz a szex. A magzat a terhességi szexből semmit nem érez, hiszen a méhben található erős izmok és a méhnyak körüli nyálkahártya védik minden külső hatástól. Panaszmentes terhességnél a szex, illetve az orgazmus nem okoz vetélést vagy koraszülést. Az orgazmussal járó összehúzódások nem azonosak a szüléssel járókkal, tehát elmondhatjuk, a baba ezekből nem tapasztal semmit.A szex előnyei terhesség alatt

– A nemi szervek megnövekedett véráramlása miatt az orgazmust intenzívebben élhetik meg a nők.

– A szex kalóriát éget, és segíthet fittnek maradni terhesség alatt is

– Az intimitás a terhesség alatt ugyanolyan fontos, mint a párkapcsolat bármely szakaszában.

– Az orgazmus felszabadítja az endorfinokat, amelyek a boldogság érzetért felelnek. Boldog anya=boldog baba.

Mit érez az édesanya?

Érdemes várandósság alatt a legkényelmesebb pózt választani, ahol az édesanya hasa nem nyomódik meg, vagy ahol a behatolás sebességét és mélységét is ő tudja szabályozni. A terhesség a nők életében az egyik legszebb időszak, de nem mindenki érzi magát vonzónak, hiszen a megnőtt has, a táguló csípő és az esetleg bevizesedett végtagok sokakat zavarhatnak. A megváltozott testkép elfogadásában a leendő apák sokat segíthetnek a várandós párjaiknak. Ebben az időszakban különösen fontos az őszinte kommunikáció, hiszen az átalakult test mellett a hormonok is befolyásolhatják az édesanyákat.

A fertőzésveszély miatt nem javasolt az anális szex, emellett a várandósság alatt gyakori aranyér problémák miatt az érintkezés e módja még kellemetlen is lehet. Az orális szex nem okoz problémát, arra kell csak ügyelni, hogy ne kerüljön levegő a hüvelybe.

Mikor nem javasolt nemi életet élni?

Nem javasolt, illetve korlátozni kell az együttléteket például akkor, ha ikerterhességről beszélünk. Abban az esetben, ha korai szakaszban vetéléssel végződött az előző terhesség, vagy koraszüléssel végződött az előző várandósság, érdemes átbeszélni az orvosunkkal a nemi életre vonatkozó korlátozásokat. Hüvelyi fertőzés, magzatvíz szivárgása, vérzés, alhasi fájdalom, görcsölés, megrövidült, illetve kinyílt méhszáj esetén is kerülni kell az együttléteket. Nagyon fontos, hogy ha bármi szokatlant, bármilyen problémát észlelünk a terhesség alatt, azonnal forduljunk nőgyógyászunkhoz.

Szülés utáni újrakezdés

Közvetlenül a szülés utáni időszakban a szex általában nem szerepel az édesanyák prioritás listájának elején, hiszen az újszülöttel rengeteg új feladat várja őket. A női testnek időre van szüksége ahhoz, hogy regenerálódjon a szülés után, még akkor is, ha az bármilyen komplikáció nélkül zajlott le. Az együttlét akkor biztonságos, ha a bemetszések és a hüvely szövetei teljesen meggyógyultak. Általában szülés után legalább 6 hétig javasolt várni.

Forrás: Duna Medical Center