Terhesség

A probiotikumok enyhíthetik a terhességi rosszullétet egy tanulmány szerint

Kutatók azt találták, hogy a probiotikumok jelentősen javítják a terhességgel összefüggő hányinger, hányás és székrekedés tüneteit.
2021. December 08.
A probiotikumok enyhíthetik a terhességi rosszullétet egy tanulmány szerint (Fotó: Getty Images)

A Kaliforniai Egyetem Davis Orvostudományi Iskolájának kutatói vizsgálatuk során azt találták, hogy a probiotikumok jelentősen javítják a terhességgel összefüggő hányinger, hányás és székrekedés tüneteit – írja a sciencedaily.com. Az eredményeiket a Nutrients című folyóiratban publikálták.

A probiotikumokat “jótékony baktériumoknak” szokták nevezni. Megtalálhatók olyan élelmiszerekben, mint a joghurt, a kefir, a savanyú káposzta vagy a tempeh, de étrendkiegészítőként is kaphatók. A probiotikumokról úgy gondolják, hogy támogatják a különböző mikrobák közösségét, melyeket gyakran “bél mikrobiomnak” neveznek, és melyek a gyomor-bél traktusban találhatók.

A várandósság során megemelkedik a szervezetben az ösztrogén és a progeszteron hormonok szintje, ami számos fizikai változást idéz elő. Ez a bél mikrobiomot is megváltoztathatja, ami valószínűleg befolyásolja az emésztőrendszer működését, és olyan tüneteket okozhat, mint az émelygés, a hányás és a székrekedés.

A kutatók azt vizsgálták, hogy a probiotikum-kiegészítés előnyös lehet-e a gyomor-bélrendszer működésére a terhesség alatt. A vizsgálat 16 napig tartott, 32 résztvevővel – ők naponta kétszer kaptak probiotikum kapszulát, hat napon át, majd két nap szünetet tartottak. Ezután megismételték ugyanezt a ciklust. A probiotikumok vény nélkül kaphatók voltak, és főként Lactobacillust, egyfajta jó baktériumot tartalmaztak. A gyártásuk időpontjában minden kapszula kb. 10 milliárd élő baktériumkultúrát tartalmazott.

A résztvevők tüneteit naponta 17 alkalommal figyelték meg, a vizsgálat időtartama alatt összesen 535 alkalommal. A kutatók úgy találták, hogy a probiotikum szedése jelentősen csökkentette a hányingert és a hányást. Azoknak az óráknak a száma, amelyekben a résztvevők hányingert tapasztaltak, 16 százalékkal csökkent, míg a hányások száma 33 százalékkal csökkent. A probiotikumok szedése jelentősen javította a az életminőséggel kapcsolatos tüneteket is, mint például a fáradtság, a rossz étvágy és a normál szociális tevékenységek fenntartásának nehézségei, amiket kérdőívben pontoztak.

Azt is megállapították, hogy a probiotikumok jelentősen csökkentik a székrekedést.

“Az évek során megfigyeltem, hogy a probiotikumok csökkenthetik az émelygést és a hányást, valamint enyhíthetik a székrekedést. Nagyon bíztató, hogy a tanulmány bizonyította ennek az igazát. A probiotikumok sok más olyan páciensem számára is előnyös volt, akik nem vettek részt a vizsgálatban” – nyilatkozta Albert T. Liu, a tanulmány vezető szerzője, szülész-nőgyógyász professzor.

A résztvevőktől a vizsgálat előtt és alatt székletmintákat is vettek, melyeket elemeztek, hogy azonosítsák a mikrobák típusait és számát, valamint az emésztés különböző melléktermékeit. Ez lehetővé tette, hogy a kutatók megvizsgálják, hogy a székletminták biomarkerei megfelelnek-e a súlyosabb hányingerének, és felmérhették, hogyan hatnak a probiotikumok azokra a résztvevőkre, akik a vizsgálatot különböző kiindulási biomarkerekkel kezdték.

“A kutatás kulcsfontosságú betekintést nyújt a bélmikrobáknak a gyomor-bél traktus működésére gyakorolt hatásáról a terhesség alatt. A bél mikrobiomunk megmagyarázza, miért vagyunk azok, amit megeszünk, és miért vannak a baktériumok által generált metabolitok és más termékek óriási hatással az egészségünkre. Hatással vannak a gyomor-bél traktusra, valamint a bőr egészségére és a neurológiai funkcióra” – magyarázta Yu-Jui Yvonne Wan, a tanulmány egyik szerzője.

Ugyan az eredmények érdekesek, a kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a kis méretű minta miatt további vizsgálatok is szükségesek a probiotikumok hatásának megerősítésére.