Terhesség

A nevetés segítheti a lombikbébi-eljárás sikerességét

Egy kisméretű tanulmány eredménye arra utal, hogy a nevetés segíthet azoknak a nőknek, akik lombikbébimódszerrel (IVF) kívánnak teherbe esni.
2011. Január 17.

219 nő részvételével lefolytatott tanulmányukban izraeli kutatók megállapították, hogy az IVF-eljárás sikeresebb volt azoknál a nőknél, akiket az embrió méhbe való visszaültetését közvetlenül követően még a klinikán professzionális bohóc derített jókedvre.

A nevettető produkciót megtekintő nők 36 százalékánál lett sikeres a beültetés, míg azoknál a nőknél, akik nem vettek részt ebben a programban, csak 20 százalékos volt a sikeres teherbeesés aránya.

Az izraeli Zerifinben működő Aszaf Harofeh Orvosi Központ munkatársai úgy vélik, a mesterséges megtermékenyítés folyamata alatt különösen nagy stresszen átesett nőknél a nevetés “természetes stresszellenes mechanizmusként” hat. “Ezért azt gondoltam, hogy ez a beavatkozás (a bohócok produkciója) hasznos lehet számukra az embrióbeültetés utáni döntő pillanatokban” – nyilatkozta a kutatást vezető Sevah Friedler.

A termékenységi klinikára egy éven át jártak a professzionális bohócok jókedvre derítő produkcióikkal. A vizsgálatba bevont páciensek egyik csoportja azokon a napokon érkezett a klinikára az embrió visszaültetésére, amikor nem voltak ott a bohócok, míg a másik csoport akkor, amikor igen. Utóbbiak az embrió beültetését követően nézték meg a 15 perces szórakoztató előadást.

A kutatók szerint, ha minden egyéb tényezőt számításba vesznek – így a páciens életkorát, a terméketlenség típusát és a visszaültetett embriók számát -, akkor az derül ki, hogy a megnevettetett nőknél több mint kétszer nagyobb volt a sikeres terhesség aránya. Mint Friedler hangsúlyozta, ez a legkevésbé veszélyes beavatkozás a siker arányának növelésére.

A tanulmány a Fertility és Sterility című szakfolyóirat online kiadásában jelent meg.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Áttörés a meddőségi kezelésekben
  • Kimutatható, hogy hány petesejtje van egy nőnek!
  • Forrás: MTI