Terhesség

A magyarok döntő többsége örökbe fogadna, ha máshogy nem lehetne gyereke

Több mint ezer embert kérdezett meg az SOS Gyermekfalvak a gyerekvállalási elképzeléseiről. A válaszadók negyede gondolja úgy, hogy mindenképpen szükséges a házasság a családalapításhoz.
2022. Január 18.
A magyarok döntő többsége örökbe fogadna, ha máshogy nem lehetne gyereke (fotó: Getty Images)

Az SOS Gyermekfalvak gyermekvállalással kapcsolatos felmérést végzett. A megkérdezettek háromnegyede a házasságot tartja optimális párkapcsolati formának, de csak negyedük véli úgy, hogy az mindenképpen szükséges a családalapításhoz.

A több mint ezer megkérdezett legnagyobb hányada, 81,7 százalék az örökbefogadást részesítené előnyben, ha máshogy nem lehetne gyereke, 71 százaléka az asszisztált reprodukciós eljárásra szavazna, minden harmadik válaszadó azt is el tudná képzelni, hogy béranyát fogadna, ha a jogszabályok ezt megengednék.

A házasságot a legtöbben 74,3 százalék tartja optimális párkapcsolati formának a gyermekvállaláshoz, de csak negyedük véli úgy, hogy az mindenképpen szükséges a családalapításhoz. Minden második megkérdezett a bejegyzett élettársi kapcsolatot és a házasságon kívüli párkapcsolatot is elfogadhatónak tartja a családalapításhoz. Minden második válaszadó egyedül, partner nélkül is vállalna gyereket.

Minden második válaszadó szerint kettő az ideális gyereklétszám egy családban, negyede gondolja úgy, hogy a 3 gyerek a megfelelő a családban. Majdnem minden második megkérdezett úgy véli, az a legjobb, ha az anya a gyerek 3 éves koráig marad otthon, harmaduk szerint a gyerek 2 éves koráig.

A kutatás arra is kíváncsi volt, mit gondolnak az emberek arról, ha a gyerekvédelmi gondoskodásba került gyermek mégis visszakerül a családjába, mert a szülők életkörülményei rendeződtek.

A válaszadók 80 százalék megengedő akkor, ha az a család lakáskörülményei miatt történt, ha azonban alkoholbetegség miatt, már csak minden második megkérdezett támogatja a hazakerülést. A családon belüli erőszakkal kapcsolatosan a válaszadók közel 40 százaléka visszaengedné a gyereket családjába, ha a kiváltó ok megszűnik.

“Éves szinten az állami gondoskodásban élő gyerekek 4-5 százalékánál fordul elő, hogy visszakerülhetnek vér szerinti családjukba, ennél valamivel magasabb arányban, kb. 7 százalékban fogadják őket örökbe. Az esetek többségében azonban a nevelőszülőkhöz került gyermek gyermekvédelmi gondoskodásban nő fel. Évente közel 800 olyan gyermek van, aki 10 évesnél idősebb vagy fogyatékkal él, így nincs esélye az örökbefogadásra, miközben 2700 pár várakozik gyermekre. Ha egy gyermeket egyszer kiemeltek a családjából, 10-ből 8 esetben ez egy életre szól. Ezért van szükség az SOS-nevelőszülőkre és támogatásukra is, hogy minden gyerek családban nőhessen fel” – idézi a hvg.hu Szilvási Léna, az SOS Gyermekfalvak szakmai vezetőjét.

Forrás: hvg.hu