Terhesség

A koffein így hat a testre

Míg a koffein mértékkel fogyasztva általában nem veszélyes, azonban a túl sok koffein negatív hatással lehet az egészségre.
2022. Január 26.
A koffein így hat a testre (Fotó: Getty Images)

A koffeinbevitel attól függ, hogy milyen koffeintartalmú termékeket fogyasztunk szívesebben. Egy csésze teában a típustól függően csak 14-60 milligramm koffein található, míg a kávéban akár 200 milligramm is. De a kóla, a csokoládé, és az energiaitalok is tartalmaznak koffeint.

A legtöbb felnőtt biztonsággal elfogyaszthat naponta körülbelül 400 milligramm koffeint, ami nagyjából 4-5 átlagos méretű csészényi kávéban. Ez a tipikusan biztonsággal fogyasztható mennyiség, de nagy az eltérés abban, hogy az egyes emberek mennyi koffeint tudnak tolerálni.

Milyen jelek utalnak arra, ha valaki túl sok koffeint fogyaszt?

A legtöbb ember nagyjából egy órával a fogyasztása után érzi a koffein maximális hatását, 4-6 órával később pedig a szervezet nagyjából a bevitt mennyiség felét elégeti.

Milyen hatással van a koffein az idegrendszerre?

Fokozott éberség. A koffein stimuláns, az agyban gátolja az adenozin nevű vegyi anyag hatását, ami az álmosságot okozza. Emiatt éberebbnek és energikusabbnak érezzük magunkat.

Az alvási ciklus változásai. A koffein akkor is ébren tarthat, amikor nem akarod. A melatonin hormon szintje – amelyre a szervezetnek az elalváshoz van szüksége – csökken a koffein jelenlétében. Ha problémánk van az alvással, érdemes csökkenteni a koffeinfogyasztást délután és este.

Szorongás. Egy másik hátrány, hogy a szorongás idegességet, szorongást okozhat, különösen, ha túl sokat fogyasztunk belőle. Szorongásos probléma vagy pánikbetegség esetén az orvos tanácsolhatja a koffein kerülését.

Fokozott dopamin szint. Más esetekben a koffein javíthatja a mentális jóllétet, mert fokozza a dopamin áramlását, ami boldogságérzetet okoz.

Pozitív hatással van a memóriára és a kognícióra. A koffein a gondolkodást és az emlékezést is segítheti. Egy kutatás szerint a kávéfogyasztó résztvevők jobban teljesítettek a teszteken. Továbbá a koffeinfogyasztó idős embereknél kisebb az esélye az Alzheimer-kórnak és más, az életkorral összefüggő memóriaproblémák kialakulásának.

Függőség és elvonás. A koffeinfüggőség lehetősége is fennállhat. Ha fejfájást tapasztalunk, lehangoltnak érezzük magunkat, vagy nehezen tudunk koncentrálni, amikor kihagyjuk a szokásos mennyiség bevitelét, vagy ha a mellékhatások ellenére sem tudjuk abbahagyni a koffein fogyasztását, előfordulhat, hogy elvonási tüneteket tapasztalunk.

Milyen hatással van a koffein a szívre?

A legtöbb esetben a koffeinfogyasztás a szívre nézve biztonságos. Nincs bizonyíték arra, hogy megemelné a vérnyomást, vagy veszélyes szívritmust, aritmiát okozna.

Az energiaitalokban található koffein másképp hat a szívre

Az energiaitalok kivételek lehetnek. Ha körülbelül 9,5 dl (32 uncia) energiaitalból jutunk koffeinhez, nagyobb valószínűséggel fordulhat elő a normáltól eltérő szívritmus és enyhén magas vérnyomás, hat órával később.

Negatív hatások szívbetegségben szenvedők esetén

A kevésbé koncentrált koffein átmenetileg szintén megnövelheti a pulzusszámot, ha túl sokat viszünk be belőle. Ez nyugtalanító lehet, de nem ad okot az aggodalomra, kivéve, ha valakinek szívproblémája van. Ebben az esetben az orvossal meg kell beszélni, hogy biztonságos-e a koffein fogyasztása.

Milyen hatással van a koffein az emésztésre és a vizeletürítésre?

A koffein növeli a gyomorsav mennyiségét. Egyes tudósok ezt a hatást a koffein keserű ízével kapcsolták össze, így egy keserűbb ízű étel vagy ital több sav termelését okozhatná.

Akinek savas reflux betegsége van, annál előfordulhat, hogy a koffein rontja a tüneteit.

A koffein vízhajtó is, így gyakoribb vizelésre ösztönzi a szervezetet.

Lehet koffeint fogyasztani a terhesség idején?

A túl sok koffein káros hatással lehet a fejlődő babára, különösen a terhesség korai szakaszában. Már a fogantatás előtt lehet negatív hatása a napi 400 milligrammnál több koffein fogyasztásának.

A magzat szervezete lassabban bontja le a koffeint, mert nála még nincs meg egy ehhez szükséges, speciális kémiai vegyület. Ez nem jelenti azt, hogy teljesen kerülni kellene a koffeint a terhesség alatt, de a napi bevitelt javasolt maximum 200 milligrammra korlátozni.

Forrás: webmd.com