Terhesség

A jászberényi Szent Erzsébet Kórház

Az Alföld közepén, a jászberényi kórház szülészetén pontosan olyan látvány fogadja az érkezőket, mint egy korszerű, fővárosi kórházban. (Írásunk a 2010 májusi állapotot tükrözi.)
2010. November 07.

A váróterem persze itt is zsúfolt, de a tavaly felújított, immár negyvenöt éve működő szülészeti és nőgyógyászati osztály kárpótol minket a várakozásért is.

Dr. Bördős Lajos

Fotó: Mészáros János- A felújítást az önkormányzat támogatta. Nagyon büszkék vagyunk erre – mutat körbe Bördős Lajos osztályvezető főorvos. – Különösen azzal a tudattal, hogy a kórházak egyébként is nehéz helyzetben vannak. A jászberényi szülészet különlegességét – a korszerű felszerelés mellett – az alternatív lehetőségek adják. Mindenki számára elérhető a homeopátiás segítség.

– A szükséges homeopátiás készítményeket mi biztosítjuk a nőknek – veszi át a szót Táncos Ferencné, a szülőszoba vezetője. – Az országban elsőként vezettük be ezt a gyógymódot, tapasztalataink szerint ugyanis csökkenti a szülési és műtéti komplikációkat. Jól jellemzi ezt a személetet, hogy valamennyi munkatársunk arra törekszik, hogy csak akkor avatkozzanak be a szülésbe, ha az feltétlenül szükséges. Bár lehetőségünk szerint a szülés természetes lefolyását támogatjuk, a császármetszések száma sajnos nálunk is emelkedik.

– Ez több mindenre visszavezethető, mindenesetre befolyásoló tényező az is, hogy az orvosok félnek az esetleges jogi következményektől – magyarázza a főorvos azt a tényt, hogy a császármetszések aránya az utóbbi nyolc évben 15-ről 32 százalékra emelkedett.

A jászberényi Szent Erzsébet Kórház

A háromágyas szobákban éjjel-nappal

együtt lehetnek a babák és a mamák

Fotó: Mészáros János- Az is tény, hogy a természetes szelekciót nemcsak a szülészetben, hanem az élet egyéb területein sem hagyjuk érvényesülni. Ma már a cukorbeteg, súlyos szívbeteg vagy veseátültetett nő is szülhet, persze az ő esetükben biztos a császármetszés. Véleményem szerint a császármetszések eddig is magas aránya a későbbiekben még tovább nő.

Bördős doktor a faros szülések tekintetében is elhivatott, hiszen mindhárom gyermeke természetes úton jött világra, faros babaként, a gyakorlatban azonban egyéb tényezők is szerepet kapnak:

– Ha a magzat medencevégűen helyezkedik el, a szülészetek zömében császármetszés mellett döntenek. Ezért a fiatalabb kollégák sok helyen már nem is látnak természetes faros szülést, így gyakorlatuk sincs benne, tehát biztonságosabb a császármetszés ezekben az esetekben is.

Tények, adatok

  • Születésszám 2009-ben: 748
  • A császármetszések aránya: 32 százalék
  • Három egyágyas alternatív szülőszoba van, az egyik káddal felszerelve.
  • Szülésznőválasztás és orvosválasztás lehetséges.
  • A babák éjjel-nappal együtt lehetnek édesanyjukkal.
  • Szülésfelkészítő tanfolyam és terhestorna működik a kórházban.
  • Az osztályon huszonöt ágy van, egy-három ágyas, fürdőszobás kórtermekben.
  • A fizetős családi szoba hamarosan elkészül.
  • Az apa nem lehet bent a császármetszésnél.
  • Nincs kötött látogatási idő, a gyerekeket azonban 16 és 17 óra között mutatják meg ablakon keresztül.
  • Császármetszés után négy nappal, sima szülés után három nap elteltével mehet haza a család.
  • Bővebb információ: www.jaszberenykorhaz.hu

Forrás: Kismama magazin