Terhesség

A gyömbér az emésztésnek is jót tesz

A természet patikájának egyik legfontosabb szereplője a gyömbér, amelynek kiemelkedő immunerősítő ereje mellett számos további pozitív hatása is van.
2020. Szeptember 09.
A gyömbér az emésztésünknek is jót tesz (fotó: Getty Images)

A gyömbér Ázsiából indult hódító útjára, s ma már a világ több trópusi éghajlatú területén termesztik hatóanyagokban gazdag gyökértörzséért. Jellegzetes, kissé csípős, fanyar ízéről könnyen felismerhető. Gyógyító hatásairól már évezredek óta ódákat zengenek, fontos szerepe van például az indiai tradicionális gyógyászatban, az Ayurvédában. De a szervezetünkre gyakorolt előnyös hatásairól már a Kr.e 3000-ben összeállított első kínai füveskönyvben, a Pen Cao Csingben is olvashatunk, ahol az akkori császár kiemelkedően fontos gyógyszerként említi.

A gyömbér hatékonyságát számos tanulmány is alátámasztja. Vizsgálták többek közt a hányingerre/hányásos betegségekre, emésztési panaszokra, fájdalomra, gyulladásra gyakorolt hatásait és a legtöbb klinikai tanulmány bizony igazolta a növény rendszeres fogyasztásának a felsoroltakra vonatkozó előnyeit.

Gyömbérrel az immunrendszer megerősítéséért

A megfázásos és vírusos megbetegedésekkel teli időszakokban különösen jó szolgálatot tehet a gyömbérkúra. A gyömbér egyik fő alkotóeleme a gingerol – ami egy nagyon erős mikrobaellenes anyag – ennek köszönhetően antibakteriális, és gyulladáscsökkentő hatású, mindemellett tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal (A-, C-, E- és B-vitaminok, magnézium, foszfor, kálium, vas és cink is található benne) ezért hatékonyan tudja feltölteni szervezetünk ellenálló képességének növeléséhez szükséges raktárait.Betegség esetén a mézes gyömbér tea sikeresen alkalmazható köhögés csillapítására, a növényből készült főzettel inhalálva pedig fellazíthatjuk a letapadt váladékot, elősegítve ezzel annak távozását.

Emésztésserkentő, hányingercsökkentő

A gyömbér híres gyomornyugtató és emésztésjavító hatásairól. Sikeresen csökkenti a puffadást, megszabadít a felgyülemlett bélgázoktól, és akkor is segít, ha valamivel elrontjuk a gyomrunkat, esetleg fertőzés miatt szenvedünk hasi fájdalmaktól, hasmenéstől.Azok a kismamák is bátran fordulhatnak a gyömbérhez, akiket a reggeli rosszullétek kínoznak. A növényt ugyanis természetes megoldásként – akár tea, akár kandírozott cukorka vagy keksz formájában – fogyasztó várandós anyukák a hányinger csillapodásáról számolnak be. Azonban mielőtt gyömbért kezdenénk fogyasztani, mindenképp szükséges konzultálnunk a nőgyógyászunkkal, mert a gyógynövények, gyógyteák fogyasztása a terhesség ideje alatt mindig körültekintést igényel.

Gyömbérrel aranyeres panaszok ellen

A növény fogyasztásával bizonyítottan gyorsul a gyomortartalom kiürülése is, ezáltal fokozzuk az emésztés gyorsaságát, hatékonyságát és megelőzhetjük a székrekedést is. Ha pedig rendszeres és megfelelő “állagú” a székletünk, akkor kevésbé kell tartanunk az aranyérbetegség kialakulásától.

Milyen formában érdemes felhasználnunk a gyömbért?

Ma már szinte bármelyik zöldségesnél vagy szupermarketben könnyedén hozzájuthatunk. Felhasználása rendkívül széles körű. Fűszerként megbolondíthatjuk vele leveseinket, húsételeinket. Készíthetünk belőle süteményt vagy kekszet. De magunkhoz vehetjük olaj- vagy poralapú étrendkiegészítő kapszula formájában is.A különösen hatékony gyömbérfőzetet érdemes frissen megpucolt és lereszelt vagy apróra vágott gyömbérből készíteni, de a szárított, por alapú gyömbér tea is hordozza a növény jótékony hatásait. Főzés hatására a növényben található gingerol zingeronná alakul ennek köszönhetően lesz a gyömbértea olyan kellemesen csípős és fűszeres ízű.A fentebb említett gyömbéres sütin és kekszen túl a gyömbért megtalálhatjuk az édességboltokban kandírozott formában is, de mi is elkészíthetjük ezt a finomságot akár otthon is. Kifejezetten az émelygős, hányingeres panaszokra már kapható gyömbéres nyalóka is.