Terhesség

A D-vitamin szintje a terhesség alatt a gyermek IQ-jára is hatással lehet

A D-vitaminnak számos nagyon fontos funkciója van a szervezetre nézve. A várandósság során az anya szervezetéből jut át a D-vitamin a magzathoz, amely különböző folyamatokat segít szabályozni, beleértve az agyfejlődést is.
2021. Január 22.
A D-vitamin szintje a terhesség alatt a gyermek IQ-jára is hatással lehet (Fotó: Getty Images)

Egy, a The Journal of Nutrition folyóiratban megjelent új tanulmány szerint a várandósság alatt az anya szervezetének D-vitamin szintje összefüggésben állhat a gyermek IQ-jával: a terhesség alatti magasabb D-vitamin szint magasabb gyermekkori IQ-t eredményezhet – írja a Medicalxpress.com.

A vizsgálatban résztvevő nők közül az anyák nagyjából 46 százalékának volt D-vitamin hiánya a terhesség alatt.

A kutatás vezetője Melissa Melough, a Seattle-i Gyermekkutató Intézet Gyermekegészségügyi, Viselkedési és Fejlesztési Tanszékének kutatója, és a kutatás társszerzői egy 2006-ban indult, várandós nők bevonásával készült, CANDLE nevű tanulmány adatait használta fel, melyben az édesanyák gyermekeinek egészségéről és fejlődéséről gyűjtöttek információt.

Az IQ-hoz kapcsolódó számos egyéb tényező ellenőrzése után a magasabb D-vitamin szintet a várandósság alatt összefüggésbe hozták a magasabb IQ-val a 4-6 éves gyerekeknél. Ugyan az ehhez hasonló megfigyelési tanulmányok nem bizonyítják az okozati összefüggéseket, Melough úgy véli, hogy a megállapításaik fontos következtetések, és további kutatásokat indokolnak.

A kutatás vezetője szerint a D-vitaminhiány meglehetősen elterjedt, de erre létezik egy viszonylag egyszerű megoldás. “Csupán az étrenddel nehéz lenne a megfelelő D-vitamin szintet biztosítani, és napozással sem tudja mindenki pótolni ezt a hiányt, ezért jó megoldás a vitamin-kiegészítő szedése” – mondta Melough. A D-vitaminban gazdagabb ételek közé tartoznak a zsíros halak, a tojás és a D-vitaminnal dúsított tej vagy gabonafélék. Melough azonban megjegyzi, hogy a D-vitamin egyike azoknak a tápanyagoknak, melyeket a legnehezebb lenne az étrendünk által megfelelő mennyiségben biztosítanunk.

A kutatás vezetője szerint a szűrés és a táplálékkiegészítés segíthet a D-vitaminhiány kiküszöbölésén, és támogathatja a gyermekek kognitív funkcióját. “Szeretném, ha az emberek tudnák, hogy ez (a D-vitamin hiánya – a szerk.) általános probléma, és hatással lehet a gyermek fejlődésére is” – tette hozzá Melough.

Mennyi a D-vitamin ajánlott napi beviteli mennyisége?

A D3-vitamin egy napra javasolt mennyisége egy 2012-ben, az Orvosi Hetilapban publikált állásfoglalás szerint a következő: 

  • Csecsemőknek: 400-1000 NE
  • 1-6 éves gyermekeknek: 600-1000 NE
  • 6 év feletti gyermekeknek: 600-1000 NE
  • Serdülőknek: 800-1000 NE
  • Felnőtteknek: 1500-2000 NE
  • Elhízott felnőtteknek: 3000-4000 NE
  • Terhes nőknek: 1500-2000 NE