Terhesség

9 ok, amiért az első trimeszter a legnehezebb

A terhesség nem könnyű. Az emberi test túl gyorsan, túl sok változáson megy keresztül. De a legtöbb terhes nő, akivel beszéltem, egyetért azzal, hogy az első trimeszter a legnehezebb.
2020. Május 11.
9 ok, amiért az első trimeszter a legnehezebb (fotó: Getty Images)

Nem minthogyha a második vagy a harmadik trimeszterben nem lennének nehézségek, de egészében véve a terhesség első 12 hetének fizikai és érzelmi változásai messze a legnehezebbek.

Nem voltam igazán boldog terhesen, pedig nem volt semmilyen egészségügyi problémám, ami miatt aggódnom kellett volna. Ezért hálás is vagyok. Az egyik legidegesítőbb mindkét terhességem alatt a fokozott ingerlékenységem volt.

Érzelmileg, fizikailag és mentálisan is ez egy olyan időszak, ami újra és újra próbára tesz. Mert azok a kis növekedési táblázatok, amelyek összehasonlítják a babát egy gyümölccsel könnyebbé teszik a napjaidat, nem?

Összeszedtem, hogy szerintem mi miatt a legnehezebb az első trimeszter. Íme.

1. Mert nyomasztó

“Az első trimeszterben sok minden megváltozik a női testben, és a nők nem tudják, hogyan kell reagálni ezekre a változásokra” – mondja Elizabeth Kilmer-Sterling, az UCHealth Women Care Center szülésznője.Ha ez az első terhességed, akkor különösen jellemző, hogy gyorsan, mindent tudni akarsz. Ebben segíthetnek különféle blogok, könyvek, de hamar világossá válik, hogy képtelenség mindent elolvasni. És még ha korábban voltál is kisbaba közelében, hirtelen rádöbbensz, hogy szinte semmit sem tudsz. A nagymamám mesélte egyszer, hogy mind a négy terhességénél úgy érezte, mintha az lenne az első, annyira különböznek egymástól.”Sokan nem veszik észre, hogy a terhesség alatt bekövetkező hormonváltozások miatt a nőknél nagy a veszélye a szorongás / depresszió kialakulásának, amelyek közvetlenül befolyásolhatják mentális jólétüket” – figyelmeztet Kilmer-Sterling.

2. A reggeli rosszullétek miatt

“A reggeli rosszullét kifejezés félrevezető” -mondja Kilmer-Sterling. “Sok nő ugyanis reggel, délután, este, vagy akár egész nap rosszul van.”Ha azon szerencsés nők közé tartozol, akik nem járják a mosdót (legalább) 12 hétig mert hányingerük van, legyél hálás. Ha azonban azok nők körét gyarapítod, akik folyamatosan émelygéssel küzdenek, akkor emlékeztesd magad arra, hogy a National Institutes of Health kutatása azt mutatja, hogy a terhesség korai szakaszában fellépő hányinger az egészséges terhesség jele lehet.Kilmer-Sterling azt javasolja, hogy 1-2 óránként kevés fehérje- és szénhidrát tartalmú táplálékot egyél, mert “ha a test glükózszintjét egyensúlyban tudod tartani, akkor az émelygés és a hányás valószínűleg kevésbé lesz olyan intenzív”.A gyömbér vagy az akupunktúra csak néhány a lehetséges gyógymódok közül, ám őszintén szólva, hogy működnek-e vagy sem, az teljesen egyénfüggő. Lehetséges, hogy csak a szerencsén múlik.

3. A túl érzékeny mellek miatt

Az érzékeny mell a legrosszabb. Fájdalams volt a melltartóviselés, ahogy a póló hozzáért, és nemcsak a mellbimbóm volt érzékeny, hanem az egész mellem. És mindkettő! És persze mindezt a hormonoknak köszönhetjük.”A testünk már kezd a baba táplálására készül fel, a tej előállítására. Az egyetlen dolog, amit tehetünk, a megfelelően puha, jól illeszkedő melltartó megtalálása. A második trimeszterben javul a helyzet” – mondja Kilmer-Sterling.A melleim óriásiak lettek az első trimeszterben, de a partneremben elég nehéz lehetett, mert az érintést kizártnak tartottam.

4. Mert azon aggódsz, hogy nehogy baj legyen

Senkit nem akarok megijeszteni, de az tény, hogy a vetélés kockázata az első trimeszterben a legnagyobb. Ez főleg akkor lehet nyomasztó, ha korábban már megéltél veszteséget.A vetéléstől való félelem teljesen érthető, de ne adjuk át magunkat a szorongásnak. Noha vetélés később is megtörténhet, később sokkal kisebb ennek a valószínűsége. Hétről-hétre jobbak a kilátások. A szülésznő szerint ameddig csak fáradtság, fokozott vizelés, hányás, émelygés vagy mellérzékenység tapasztalható, élénkvörös hüvelyi vérzés, görcsök nélkül, addig nincs ok az aggodalomra.Az aggódás minden orvosi vizit alkalmával felerősödik pláne akkor, ha egyébként semmilyen tünetet nem tapasztal a kismama, sem fáradtságot, sem émelygést. Ilyenkor sokak azzal a félelemmel mennek az orvoshoz, hogy vajon terhesek-e még.

5. Mert nem tudod, mikor jelentsd be

Ez sokakat nyomaszt és kapcsolódik az előző ponthoz. Sokan alig várják, hogy mindenkivel megoszthassák a nagy hírt, míg mások várnak a 12. hétig, mert úgy gondolják, addig bármi megtörténhet. Nehéz titkot tartani, főleg akkor, amikor hangulati ingadozások jelentkeznek vagy éppen súlygyarapodás következik be, mégsem akarják még mások orrára kötni, hogy babát várnak.

6. Mert kimerült vagy

A megnövekedett vérmennyiség következménye, hogy a szíved többet pumpál, bár ez kívülről nem látszik, maximum abból, hogy minden este pontban 8-kor alszol. Ezzel nemhogy nincs semmi probléma, de egyenesen olyan, mintha a természet bocsánatot kérni minden olyan éjszakáért, amit nem alvással fogsz tölteni miután megszületik a babád.

7. A sóvárgás miatt

Az első vágyam a sör volt. Korábban gyűlöltem a sört, de 28 éves koromban megvettem életem első karton sörét. Ezután tudtam meg, hogy terhes vagyok. Aztán ott voltak a sós ételek, bármi, ami sós, de a reggeli rosszullét sajnos nem tudtam igazán élvezni.

8. Mert nem tudod, mit lehet enni

Olyan sok a szabály, ráadásul folyamatosan változnak. Lágy sajtot lehet, de keményet igen. Akkor ez most kemény? Vagy mennyire lágy a lágy? Sushi? Főtt lehet? Hal? És a higany? Melyik mennyi higanyt tartalmaz?!

9. Mert össze vagy zavarodva

Összességében a szorongás, a tudatlanság, az izgalom, a boldogság, a félelem, a meglepetés, a megkönnyebbülés és még millió érzelem vegyül a terhesség alatt. Nem beszélve a fizikai változásokról. Időbe telik megszokni. És mire megszokod, elmész szülni.(Cikk forrása: romper.com)