Terhesség

6 furcsa tény a terhességről, amit eddig nem tudtál

Néhány hihetetlennek tűnő dolog a terhességről, amelyek mégis igazak.
2020. Július 14.
6 furcsa tény a terhességről, amit eddig nem tudtál (Fotó: Getty Images)

Teherbe lehet esni várandósan is

Ahogy a Pregnancymagazine írja, ez rendkívül ritka, de 10 olyan esetről is beszámoltak már, amikor kismamák két babát vártak, mindkettőt külön időpontra. Ezt szuperfetációnak nevezik, és akkor fordul elő, amikor egy várandós anyukának a terhesség során továbbra is van peteérése.

A világ legnagyobb újszülöttje

A Guiness Rekordok Könyve szerint a valaha született legnagyobb újszülött 22 fonttal (9,98 kg) és 28 hüvelykkel (71 cm) jött a világra, Ohio-ban, 1879-ben.

Magzati ujjlenyomat

Még nem egészen olyan, mint majd később a valódi, de a terhesség első hónapjában már kialakul egyfajta ujjlenyomata a babának. Bármennyire is aprók, ezekre is igaz, hogy nincs kettő tökéletesen egyforma.

A baba sírhat az anyaméhben

Eredetileg az anyai dohányzás és a kábítószer fogyasztás magzatra gyakorolt hatását vizsgálták kutatók, amikor véletlenül felfedezték, hogy a terhesség harmadik trimeszterében, az ingereknek kitett baba hangtalanul sírhat az anyaméhben.

Erre is képes a baba sírása

Ha már a sírásról van szó, egy kisbaba sírása képes biológiai válaszreakciót kiváltani a várandós édesanya testében, a tejelválasztást. Ami ezt még érdekesebbé teszi, hogy ezt bármely gyermek sírása kiválthatja, nem csak a saját gyermekéé.

A baba is megkóstolja, amit az anya eszik

A kutatások szerint különösen az intenzív ízű ételek, mint a hagyma vagy a fokhagyma esetén a baba is érezheti azokat az ízeket, amiket az édesanya. A várandósság alatt fogyasztott ételek pedig arra is hatással lehetnek, később mennyire lesz kísérletező az ételekkel a gyermek.Forrás: pregnancymagazine.com