Baba

Ezt a 6 dolgot imádják a babák, amíg az anyukájuk hasában vannak

Csupa olyan tevékenység, ami az anyukát is boldoggá teszi!
2023. Május 10.
Baba a pocakban

A babák és az anyukák közötti kapcsolat már jóval azelőtt szorossá válik, hogy a kicsi megszületne, többek között ezzel magyarázható, hogy az, ami a kismamát boldoggá teszi, a bébinek is örömet szerez. Amint az anyuka érezni kezdi a kisbaba mozgását a pocakjában, könnyen megérti azt is, mi az, amivel a kedvére tehet, a kicsi ugyanis ficánkolással jelzi, ha boldog.

1) Édes ételek fogyasztása

Azok a fogások, amik a kismama tányérjára kerülnek, a babához is eljutnak, olyannyira, hogy még a magzatvíz ízét is befolyásolhatják – nem véletlen, hogy a babák nem díjazzák és az orvosok sem ajánlják a várandósság alatt a túlzottan fűszeres ételek fogyasztását! Sok baba már akkor önfeledt lubickolásba kezd – már amennyire a rendelkezésre álló hely lehetővé teszi – ha az anyukája meglátja azt az édes ízű ételt, aminek az elfogyasztására készül. Hát még akkor mit rendez, amikor a finom falatok elérnek hozzá!

2) Kellemesen meleg, lazító fürdő

Mielőtt belemerülnénk a részletekbe, két fontos dolgot ki kell emelni: az egyik, hogy az orvosok bizonyos esetekben ellenjavallják az anyukáknak a kádfürdőt, ha ez veled is megesett, mindenképpen tartsd be azt, amit a szakemberek kértek! A másik, hogy a fürdővíz hőmérséklete sose legyen forró: mindig olyan hőfokot válassz, amiben jól esik megmártózni! (A túlzottan meleg vizet a babák nem is díjazzák!) A babavárás komoly próbatétel elé állítja az izmokat, azonban a fürdőzés a kellemes hőmérsékletű vízben sokat hozzátehet a testi-lelki ellazuláshoz. A mamának és a babának is jót tesz egy kis pihenés a kádban, igaz, a harmadik trimeszterben már nehezítettebb lehet a ki- és beszállás, ezeknél mindig nagyon kell ügyelni a biztonságra!

3) Pocaksimogatás

A kismamák ösztönösen, sokszor szinte anélkül, hogy észrevennék, a nap folyamán többször is végigsimítanak a pocakjukon, amire a babák gyakran boldog rugdosással reagálnak. Ugyanezt a hatást éri el az is, ha a leendő apuka vagy egy, az anyuka szívének kedves személy teszi a kezét a pocakra – a kicsik megérzik, kinek az érintése esik jól a mamának, és az őket is boldogsággal tölti el!

4) Az anyuka hangja

Nem a levegőbe beszélnek azok a szakemberek, akik arra biztatják a kismamákat és a kispapákat, hogy beszéljenek a pocakban növekvő babához. Kezdetben kicsit fura érzés úgy társalogni, hogy a másik féltől nem érkezik válasz, ám ha jobban figyelünk, rájöhetünk, hogy a baba igenis reagál a kívülről érkező hangokra még akkor is, ha nem szavakkal felel azokra. A hozzáértők úgy tartják, hogy a várandósság 18. hetétől kezdve a picik füle már kellően fejlett ahhoz, hogy meghallják és fel is ismerjék az anyukájuk hangját, ami már a születés előtt a kedvencük lesz.

5) Az anyuka nevetése

Úgy tartják, hogy a nevetés igazi gyógyír a testi és a lelki bajokra egyaránt, amivel még az anyuka pocakjában növekvő babák is egyetértenek! Számukra az egyik legkedvesebb hang a kismama nevetése, aminek során olyan hormonok is felszabadulnak a szervezetben, amelyek jótékony hatását a babák is érezhetik. A vidám anyukáknak ezek szerint garantáltan vidám kisbabájuk születik!

6) Szép zene

Az, hogy kinek mi számít “szép zenének”, egyénenként változik, onnantól kezdve azonban, hogy a kicsi hallása kellően kifinomulttá válik ahhoz, hogy érzékelje a külvilágból érkező hangokat, a zenében is örömét leli, az énekléstől pedig bizonyítottan okosabb lesz! Egészen biztos, hogy már az anyaméhben összerezzennek egy-egy fülsértő hang hallatán, a zenére pedig boldog mocorgással válaszolhatnak. Akár “kísérletezgetni” is lehet, hogy milyen zene tetszik igazán a bébinek: vannak, akik a lassú, lágy dallamokat szeretik, mások viszont a pörgősebb számoknak örülnek jobban. Akárhogy is, a lényeg, hogy ne állítsd túlzottan nagyra a hangerőt, mert az zavaró lehet a babának!

Forrás: Via