Terhesség

5 ok, amiért elakadhat a vajúdás

Sok esetben a szülő nő sok órás vajúdás után a műtőasztalon találja magát és császármetszéssel születik meg végül a kisbabája. Íme, a lehetséges okok listája.
2019. Október 21.
5 ok, amiért elakadhat a vajúdás (fotó: iStock)

Sok nő több órás kemény vajúdás után végül császármetszéssel hozza világra a kisbabáját. Miért akad meg a folyamat? Milyen tényezők állhatnak a háttérben? Lehet-e segíteni valahogyan a folyamatot? Ennek járt utána a smartparenting.com cikke.

A szülés kimenetele, folyamata, hossza nem jósolható meg előre, még akkor sem, ha többedik szülésről van szó. Minden szülés más, minden baba érkezése egyedi.

Mindenki hallott már olyan szüléstörténeteket, amikor az anya 20 plusz órás vajúdás után császármetszéssel hozza világra a kisbabáját. A legtöbb orvos valószínűleg azt fogja mondani ilyen esetekre, hogy nem haladt elég jól a vajúdás, ezért kellett a császármetszés. De mi történhetett, mi állhat a háttérben? A smartparenting.com 5 lehetséges okot sorol fel, persze ez nem jelenti azt, hogy csak ezek az indokok vezethetnek a császármetszéshez.

1. A baba helyzete

Ideális esetben a magzat fejjel lefelé helyezkedik el, így készen állva arra, hogy áthaladhasson szülőcsatornán. Ha mégsem így van, az nem jelent automatikusan császármetszést, de ez az orvos döntésén múlik: ha túl magasnak ítéli meg a kockázatot, akkor császármetszésre kerül sor.Vannak orvosok, akik bizonyos eljárásokat hajtanak végre, hogy elősegítsék a magzat megfelelő helyzetbe kerülést. A BabyCentre szerint az anya is tehet azért, hogy a magzat helyzete megváltozzon, például azzal, ha naponta kétszer legalább 10 percig négykézláb áll. A szülés előtt érdemes megváltoztatni a nappali tevékenységeket, és ügyelni a testtartásra. A szülés alatt, ha labdán történik a vajúdás, ügyeljünk arra, hogy a csípő magasabban legyen, mint a térd.

2. Az anya pozíciója a vajúdás aktív szakaszában

A vajúdás alatti testhelyzet befolyásolja a vajúdást, a fájdalomcsillapítást és a vajúdás előrehaladását is elősegíti.

Az ideális testhelyzet lehetővé teszi, hogy a gravitáció segítse a folyamatot, a BellyBelly.com.au szerint a függőleges helyzetek, a négykézlábon vagy guggolva vajúdás a medence kinyílását segíti.A vajúdás alatti testhelyzet változtatás jótékony hatással van a folyamatra, a járkálás, felállás, imbolygás, csípő ringatása.A háton fekvő vajúdó testhelyzet korlátozhatja a vajúdás folyamatát, megnehezítheti azt, de ha valamilyen oknál fogva feküdni kell vajúdás alatt, akkor érdemes mozgatni a medencét, bal, majd jobb oldalra fordulni és párnát helyezni a térdek közé.

3. A fájdalomcsillapító gyógyszer kiválasztása

Megzavarhatja a szülés folyamatát a fájdalomcsillapító szer is abban az esetben, ha túl korán kerül bevezetésre. Az epidurális érzéstelenítés miatt a kontrakciók ereje nem érezhető erősen, ezért a kitolási szakban nehézség jelentkezhet.Érzéstelenítés során a mozgás és a pozícióváltás korlátozottá válik, ez csökkentheti a megfelelő nyomásképességet a kitolási szakban.

4. A baba túl nagy

Sokszor hivatkozási pont a császármetszés okaként megjelölve, hogy a baba túl nagy illetve, hogy a baba feje túl nagy ahhoz, hogy akadálytalanul haladjon át a szülőcsatornán. Ilyenkor sokszor a 40. hetet meg sem várva az orvos megindítja a szülést. A szülés mesterséges megindítása azonban olyan erős kontrakciókat eredményezhet, amely megakadályozza, hogy a magzat a saját tempójában, fokozatosan induljon el és jusson át a szülőcsatornán.A smartparenting.com cikke azt tanácsolja, hogy a kismama táplálkozzon terhessége alatt egészségesen, figyeljen a hízás mértékére, elegendő folyadékot igyon, járjon rendszeresen terhesgondozásra.

5. Medenceprobléma

Vannak nők, akiknek a medencéje túl keskeny vagy a medence formája jelent akadályt abban, hogy akadálytalanul áthaladhasson rajta a magzat. De ez sem jelenti automatikusan azt, hogy szüksége lesz császármetszésre. A terhesség alatti testmozgás, séta, rendszeres nyújtás, jóga elősegítheti az izmok összehangolását, ezzel lehetőséget teremtve, hogy a magzat át tudjon jutni a szülőcsatornán.Ha a szülés nem halad, megtorpan, akkor az orvosnak szoros figyelemmel kell kísérnie a vajúdó nőt és a magzatot. Számos oka lehet annak (pl. a magzat pulzusa gyengül, oxigénhiány gyanúja lép fel, magzati stressz, stb), hogy a baba végül császármetszéssel születik meg.(Cikk forrása: smartparenting.com)Kapcsolódó cikkeink: