Terhesség

5 étel, ami segíthet elűzni a terhesség alatti hányingert

A hányinger - főleg az első trimeszterben - sok kismama mindennapjait beárnyékolja. Rosszabb esetben nem ér véget a harmadik hónap után, ezért különösen jól jön az érintetteknek a következő lista.
2021. Április 26.
Mivel próbálkozzunk reggeli rosszullétek esetén? (fotó: Getty Images)

Ahogy nincs két egyforma terhesség, az is igaz, hogy általános, mindenkinél tökéletesen működő módszert sem könnyű találni, az olyan zavaró problémák megoldására, mint a hányinger és az émelygés azonban érdemes több kísérletet tenni. Az alábbi, másoknak bevált ételek között könnyen lehet, hogy te is megtalálod, amit keresel!

1) Cukkini

A cukkini jó választás gyakran jelentkező hányinger esetére. Ez a zöldség könnyen emészthető, és a benne lévő értékes anyagoknak köszönhetően még gyomorégés esetén is segíthet. Mivel magas a rosttartalma, az emésztést is elősegíti. Kevesen tudják róla, de nagyon vékonyra szelve vagy lereszelve akár nyersen is fogyasztható, sőt, még csokis édességet is készíthetünk belőle!

2) Brokkoli

A brokkoli remek K-vitamin forrás, ez pedig sok esetben hatásos hányinger ellen. Igen változatosan fogyasztható, ebédre és vacsorára is készülhet belőle valamilyen könnyű fogás. A brokkolihoz kiválóan passzol a pirított mandulaforgács, ezzel feldobhatjuk a párolt zöldséget, ha magában túlzottan egyhangúnak éreznénk.

3) Eper

A C-vitamint is ideális hányingercsillapítóként tartják számon, a citrusfélék, amelyek nagy mennyiségben tartalmazzák, azonban fokozhatják a gyomorsav termelődését, ezért azok nem mindig bizonyulnak jó választásnak babavárás alatt. Az eper ezzel szemben kiváló C-vitamin-forrás, és még a savtermelést sem befolyásolja.

4) Alma

Az alma sokféle ásványi anyagot rejt, melyek közül több is jó szolgálatot tehet a reggeli rosszullétek és a hányinger jelentkezésekor. Sokan számolnak be arról, hogy ez a hatás még erőteljesebb akkor, ha jól behűtve fogyasztják az almát, vagy ha hideg almalevet kortyolgatnak. Az alma fogyasztása azért is jó, mert csökkenti a puffadást és hozzájárul az egészséges bélműködéshez.

5) Gyömbér

A gyömbér a hányinger egyik leghatásosabb ellenszere, igazán kevés is elég belőle ahhoz, hogy kifejtse jótékony hatását – erőteljes, csípős íze miatt azonban nem mindenki fogyasztja szívesen. Ha nem esik jól, természetesen nem szabad erőltetni! A frissen reszelt gyömbért hányinger ellen is tehetjük vízbe és azt ihatjuk több részletben, így az íze sem dominál annyira, mintha magában fogyasztanánk. Ha a friss gyömbér ízével nem sikerül megbarátkozni, a gyömbéres üdítő is segíthet, persze csak mértékkel, mert meglehetősen sok cukrot tartalmaz!

Ami még segíthet:

  • Hányinger esetén jobban esik, ha többször kevesebbet eszünk
  • Érdemes a kevesebb több elvét követni, vagyis egy-egy étkezés alkalmával minél kevesebb féle ételt magunkhoz venni
  • Tanácsos kerülni a túlzottan erős ízű és illatú fogásokat, mert ezek felerősíthetik a hányingert
  • A bő folyadékfogyasztás enyhítheti a hányingert
  • Jó, ha kerüljük a zsíros és az olajban sült fogásokat
  • Ajánlott visszafogni a kávé, a tea és a kakaófogyasztást